Cezayirli akademisyene İslam’ı eleştirmekten üç yıl hapis cezası

Cezayirli tanınmış bir İslam alimi olan Said Djabelkhir, üç Facebook paylaşımında İslam’ı rahatsız ettiği için Perşembe günü üç yıl hapis cezasına çarptırıldı, ancak temyize gitme ve düşünce özgürlüğü için savaşmaya devam etme sözü verdi.

Mirat Haber Ajansı

Cezayirli tanınmış bir İslam alimi olan Said Djabelkhir, üç Facebook paylaşımında İslam’ı rahatsız ettiği için Perşembe günü üç yıl hapis cezasına çarptırıldı, ancak temyize gitme ve düşünce özgürlüğü için savaşmaya devam etme sözü verdi. İslam’ın kurucu metinleri üzerinde “düşünme” çağrısında bulunan 53 yaşındaki Djabelkhir, yedi avukat ve bir akademisyenin kendisine karşı şikayette bulunması üzerine yargılandı. Kefaletle serbest bırakılan Djabelkhir, medyaya verdiği demeçte cezanın ağırlığına şaşırdığını ve gerekirse Yargıtay’a başvuracağını söyledi. Cezayir hukuku, ister yazılarla, ister çizimlerle, bir beyannameyle veya başka yollarla olsun, Peygamber’i rahatsız ettiği veya İslam’ın dogmatik hükümlerini karaladığı tespit edilenler için üç ila beş yıl hapis veya para cezası öngörüyor.

Din üzerine iki tanınmış eserin yazarı Djabelkhir, koyunların kurban edilmesinin İslam’dan önce geldiğini yazdığı ve bazı Müslüman toplumlarda ergenlik öncesi kızların evlenmesi gibi uygulamaları eleştirdiği için eleştirildi. Uluslararası Af Örgütü küresel haklar grubuna göre, 2020 Ocak ayında üç Facebook paylaşımında Said Djabelkheir, Kurban Bayramı ile Berberi Yeni Yıl kutlamaları arasında karşılaştırmalar yaptı, Kuran’daki bazı hikayelere “mitler” olarak atıfta bulundu ve kesin olarak değerlendirdiğini söyledi. hadisler “kıyamet”. Suçlamalar, Djabelkheir’in Facebook paylaşımlarının dini kuralları ihlal ettiğine inanan ve ona karşı suç duyurusunda bulunan Sidi Bel Abbs Üniversitesi’ndeki bir öğretmenin ardından geldi. Djabelkhir, bu ayın başlarında yaptığı duruşmada, Cezayir devletinin dini olan İslam’a zarar verdiği yönündeki suçlamalara karşı, yalnızca akademik düşünceler sağladığını iddia ederek kendisini savundu. Dini konularda uzmanlığı olmayan suçlayıcılar tarafından hedef alındığını söyledi. Cezayir İnsan Hakları Birliği, karara tepki olarak, anayasanın güvence altına aldığı haklar olan fikirlerin, tartışmaların ve akademik araştırmaların suç sayılmasını kınadı. Djabelkhir’in avukatları, davanın mahkemelerin dini tartışmalar için bir arenaya çevrilmesi için bir fırlatma rampası haline gelmesine karşı uyarıda bulundu. Djabelkhir, kendisine yöneltilen suçlamalar ortaya çıktığından beri birçok akademik meslektaşının ve Cezayirli politikacının desteğini aldı.

Recent Posts

  • Gündem

Osmangazi Üniversitesi Öğrencilerinden Filistin’e Destek Yürüyüşü

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğrencilerinden Filistin'e Destek Yürüyüşü Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) öğrencileri, ABD üniversitelerindeki Filistin…

12 saat ago
  • Gündem

İsrail’in Saldırıları Nedeniyle Gazze’de Eğitim Sistemi Durdu

İsrail'in Saldırıları Nedeniyle Gazze'de Eğitim Sistemi Durdu İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonucunda, Gazze Şeridi'nde eğitim…

12 saat ago
  • Gündem

Denizlerin Bir Sonraki Süper Gücü Türkiye mi?

Denizlerin Bir Sonraki Süper gücü Türkiye mi? TCG Anadolu'nun uzunluğu 231 metre, genişliği 32 metre ve…

13 saat ago
  • Gündem

Hamas’tan İsrail’e “Kırmızı Çizgimiz” Mesajı

Hamas'tan İsrail'e "Kırmızı Çizgimiz" Mesajı Son günlerde İsrail ve Hamas arasındaki gerginlik tırmanırken, Hamas yetkilileri…

14 saat ago
  • Ekonomi

Yeni Otomobil Düzenlemesi: Araç Bayilerde Zamlanmayacak

"Araç bayilerde zamlanmayacak" düzenlemesi, otomobil satış süreçlerindeki fiyat istikrarını sağlamak amacıyla hayata geçiriliyor. Ticaret Bakanlığı'nın…

16 saat ago