Çin, deniz maliyetleri arttıkça İpek Yolu üzerinden mal gönderecek

Mirat Haber Ajansı

Deniz yolu ile nakliye maliyetlerinin artması nedeniyle Çinli şirketler son aylarda Rusya ve Orta Asya üzerinden demiryolu ile daha fazla mal gönderiyor. Çin, 2021’in ilk iki ayında Avrupa’ya 2.000’den fazla yük treni gönderdi. Bu, korona virüsün ilk vurduğu yıl önceki oranın iki katı. Çin’in doğusundaki Yiwu’daki bir ekipman üreticisi, pazar araştırmacılarına, korona virüsün Avrupa’da elektronik ve diğer ev aletlerine olan talebi artırmasıyla deniz taşımacılığı fiyatlarının geçen yıldan bu yana fırladığını ifade etti. Üretici, bu arada deniz taşımacılığı sürelerinin ikiye katlandığını vurguladı. Shenzhen’de ihracat hizmetleri sunan bir ajan, müşterilerinin yüzde 20 ila 30’unun denizden demiryoluna geçtiğini belirtti. Son zamanlarda, deniz ulaşımı, bir geminin Süveyş Kanalı’nda takılıp kalmasının ardından tüm trafiği engelledikten sonra uluslararası ilgi odağı haline geldi. Süveyş Kanalı, Asya’dan Avrupa’ya deniz yoluyla en kısa yolu sunuyor. Demiryolu taşımacılığındaki sıçramaya rağmen, Çin’den Avrupa’ya ihraç edilen toplam malların küçük bir kısmını oluşturuyor. Ancak bu uzun süre böyle kalmayabilir.

İpek yolu rotası canlanıyor

Çin geçtiğimiz günlerde İpek Yolu ticaret rotasını canlandırma konusundaki iddialı planını Başkan Xi Jinping’in Tek Kuşak, Tek Yol girişimine adanmış bir Pekin forumunda sergiledi. 2013 yılında başlatılan proje, Pekin’in küresel ekonomik ve politik etkisini Avrupa, Afrika ve Asya’ya karayolu ve deniz ticareti bağlantıları ile genişletme teklifi olarak görülüyor. Büyük proje 60’tan fazla ülkeyi içeriyor, barış ve ticaretin serbestleştirilmesi için bir katalizör olarak dünya nüfusunun yaklaşık üçte ikisini ve küresel gayri safi yurtiçi hasılanın üçte birini kapsayabilir. Ancak, pek çok kişi Çin hegemonyasına ve demir yumruk yönetimine güvenmediği için, girişimin fizibilitesi belirsizliğini koruyor. Çinli yetkililer, çoğunluğu Müslüman olan Orta Asya ülkelerinde imajlarını iyileştirme konusunda zorluk yaşıyorlar. Çin’in kendi Müslüman nüfusuna yönelik muamelesine şu anda yaygın olan uluslararası kınamaya ek olarak, komşu Orta Asya ülkeleri, Uygur Müslüman toplumuyla yakınlıkları nedeniyle sorunlara özellikle duyarlılar. Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan gibi diğer Türk ülkelerinde Uygurların önemli diasporik toplulukları bulunmakta. Çin’in büyük ölçekli projesini sürdürebilmesi için tüm bu Orta Asya ülkelerinden demiryolunun güvenli ve emniyetli bir şekilde geçmesini sağlaması gerekecek. Demiryolu bağlantılarının ve bağlantısının iyileştirilmesi bölge için çok faydalı olabilir, çünkü şu anda orada ortalama demiryolu hızı çok düşük, çoğu trenlerin Orta Asya’dan geçip malları Avrupa’ya getireceğinden endişe duyuyor. Demiryolunun Orta Asya ekonomilerine pek yardımcı olmayacağından korkuyorlar. Buna ek olarak, uluslararası ticaret ve lojistik uzmanları, pandemi hafiflediğinde müşterilerin nakliye yollarına dönmesini bekliyor.

Recent Posts

  • Makale

ALIN TERİ

Kim bakar emeğe, alın terine Gün gelir kenara atarlar seni Koyarlar vasıfsız şahsı yerine Kıytırık…

9 saat ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak

Gazze Şeridi'nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak Gazze Şeridi, yıllardır çatışmaların, acıların ve umutların yeri olmuştur.…

9 saat ago
  • Makale

EROL GÜNGÖR’ÜN KAYBI TÜRKİYE’NİN KAYBIDIR!

24 Nisan 1983 yılında vakitsiz ölümüne en fazla üzüldüğüm isimlerden birisi Erol Güngör (1938) Hoca…

10 saat ago
  • Gündem

RAKICILAR MI ZAVALLI ZAVALLILAR MI RAKICI?

Alkollü içkilerin ve bunların başında rakının insan sağlığı için tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Alkollü içkiler, yaralama…

1 gün ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Toplu Nikah Töreni Düzenlendi

Gazze Şeridi'nde Toplu Nikah Töreni Toplu Nikah Töreni Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırıları Altında Gerçekleşti Gazze…

1 gün ago