Çin’deki ‘Keyfi Gözaltı’ Uygulaması Nedir?

Çin’de polise keyfi gözaltı yetkisi veren ve insanların senelerce gözaltında tutulduğu uygulama Kanada’da protesto edildi.

Pekin yönetiminin 2012’de yürürlüğe koyduğu “Belirlenmiş Bir Yerde Konut Gözetimi” tepki almayı sürdürüyor. Kanada’da bu uygulamaya tepki olarak bir grup aktivistin gerçekleştirdiği protestoda Çin rejimine tepki gösterildi.

Çin’in 2012 yılında yürürlüğe koyduğu bu sistemde Çin polisi keyfi şekilde istediği kişiyi 6 ay mahkemeye çıkarmadan gözaltında tutabiliyor.
Bu gözaltı süreci yalnızca Çin vatandaşları için değil yabancı vatandaşlar için de geçerli. Bu eleştirilen kanunda bile gözaltı süresinin sınırı 6 ay olarak çizilmişken uygulamada 6 ayın da aşıldığı gözlemleniyor.

GÖZALTINDA HÜCRE HAPSİ

Üstelik bu gözaltılar ev hapsi şeklinde değil avukat ve yakınlarla görüşme imkanı da olmadan çoğu zaman hücre hapsi olarak yapılıyor.

2018 yılında Kanadalı Michael Spavor and Michael Kovrig’i bu kanunla polis hapsetmişti. Spavor ve Kovrig bu dönemi aşan bir şekilde neredeyse 3 yıl hücre hapsinde tutulmalarının ardından uluslararası baskılarla 24 Eylül 2021’de serbest bırakılmıştı.

Bu dönemde Çin’in “Belirlenmiş Bir Yerde Konut Gözetimi” sistemi Kanada’da çoğu defa protesto edilmişti.

Spavor ve Kovrig’in serbest bırakılmasının “bu sistemin zulmünü” hatırlatması gerektiğini ifade eden insan hakları aktivistleri Kanada’da yeniden bir protesto gösterisi yaparak bu uygulamayı ve Çin rejimini protesto ettiler.

Protestoda Çin’in Kanada vatandaşlarını bile sırf polisin keyfi yetkisi ile 3 yıl hücrede tuttuğuna değinilerek asıl olanın Çin vatandaşlarının tehlike altında olduğuna değinildi ve on binlerce Çin vatandaşının bu sistemle rejim tarafından gözaltında kaybedildiği dile getirildi. Çin’in bu gibi uygulamaları sebebiyle turistler için çok güvensiz olduğuna işaret edildi.

Recent Posts

  • Gündem

Osmangazi Üniversitesi Öğrencilerinden Filistin’e Destek Yürüyüşü

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğrencilerinden Filistin'e Destek Yürüyüşü Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) öğrencileri, ABD üniversitelerindeki Filistin…

8 saat ago
  • Gündem

İsrail’in Saldırıları Nedeniyle Gazze’de Eğitim Sistemi Durdu

İsrail'in Saldırıları Nedeniyle Gazze'de Eğitim Sistemi Durdu İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonucunda, Gazze Şeridi'nde eğitim…

9 saat ago
  • Gündem

Denizlerin Bir Sonraki Süper Gücü Türkiye mi?

Denizlerin Bir Sonraki Süper gücü Türkiye mi? TCG Anadolu'nun uzunluğu 231 metre, genişliği 32 metre ve…

10 saat ago
  • Gündem

Hamas’tan İsrail’e “Kırmızı Çizgimiz” Mesajı

Hamas'tan İsrail'e "Kırmızı Çizgimiz" Mesajı Son günlerde İsrail ve Hamas arasındaki gerginlik tırmanırken, Hamas yetkilileri…

11 saat ago
  • Ekonomi

Yeni Otomobil Düzenlemesi: Araç Bayilerde Zamlanmayacak

"Araç bayilerde zamlanmayacak" düzenlemesi, otomobil satış süreçlerindeki fiyat istikrarını sağlamak amacıyla hayata geçiriliyor. Ticaret Bakanlığı'nın…

12 saat ago