Çinli kurbanların yakınları Wuhan’daki DSÖ uzmanlarıyla görüşme çabasında

Mirat Haber Ajansı

Çin’de koronavirüsten ölen kişilerin yakınları, virüsün kökenini araştıran ziyaret eden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzman ekibi ile görüşmek istiyor. Çin hükümeti tarafından susturulduğunu ifade ediyorlar. Aylarca süren müzakerelerin ardından Çin, BM ajansı panelinin ziyaretini onayladı, ancak kanıt toplamalarına veya ailelerle konuşmalarına izin verilip verilmeyeceğini belirtmedi. Ekibin yalnızca Çinli bilim adamları ile görüş alışverişinde bulunabileceğini belirttiler. 14 Ocak’ta Wuhan’a gelen DSÖ paneli, sahada çalışmaya başlamadan önce iki haftalık bir otel karantinası sırasında Çinli meslektaşlarıyla çevrimiçi konferanslar düzenlediler.

Akrabalar örgütleniyor

Geçen yıl Şubat ayında Wuhan’a gidip enfekte olduktan sonra babası COVID-19’dan ölen Zhang Hai, uzmanların yalanları yaymak için bir araç haline gelmeyeceğini umduğunu  dedi. Aslen Wuhanlı olan ancak şu anda güneydeki Shenzhen şehrinde yaşayan Zhang, yetkililerden hesap sormak için Çin’deki koronavirüs kurbanlarının akrabalarını örgütlüyor. Çoğu kişi, salgının başlangıcında devletin virüsü küçümsemesine ve Wuhan hükümetine karşı dava açmaya çalışmasına kızıyor.

Yakınlar baskı altında

Zhang ve diğer akrabalarıyla yapılan röportajlara göre, yetkililer suçlamaları reddetti, Zhang ve diğerlerini defalarca sorguya çekti ve yabancı medyaya konuşanların akrabalarını tehdit etti. Zhang, yokmuşuz gibi davranmamalarını, hesap verebilirlik aradıklarını, pes etmediklerini belirtti. Geçen ay, bir Çin vatandaşı gazeteci Wuhan’da olanları haber yaptığı için dört yıl hapis cezasına çarptırıldı. Eski bir avukat olan Zhang Zhan da salgının kaotik ilk aşamalarında yaptığı haberlerden dolayı tartışmalara çekmek ve sorun çıkarmakla suçlandı. Dünya Sağlık Örgütü, Çin ziyaretinin suçu atama çabası değil, virüsün kökenini araştırmak için bilimsel bir görev olduğunu vurguladı. Erken vakaların derinlemesine görüşmelerine ve incelemelerine ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Çin, Trump yönetiminin Pekin’i virüs için suçlamasının ardından başlangıçta uluslararası soruşturma taleplerini reddetti, ancak Mayıs ayında kökenlerine ilişkin bir soruşturma yapılması için küresel baskıya boyun eğdi. DSÖ ekibinin gelişi, Çin’in ilk günlerde çok yavaş tepki vererek virüsün küresel olarak yayılmasına izin verip vermediği konusundaki tartışmaları yeniden canlandırdı. Başlangıçtan beri, DSÖ yetkilileri sınırlı bir başarı ile Çin’den daha fazla işbirliği almaya çalışıyorlar. BM ajansının yaptırım gücü olmadığı için, bu nedenle üye ülkelerin iyi niyetine güvenmek zorunda kalıyorlar.

Recent Posts

  • Gündem

Sokakta İlahi Söyleyen 6 Yaşındaki Kıza Sözlü Taciz

Sokakta İlahi Söyleyen 6 Yaşındaki Kıza Sözlü Taciz Kemalistlerin Çocuk Tacizi Skandalı: Sokakta İlahi Söyleyen…

4 saat ago
  • Gündem

Ali Rıza Demircan Hocamız 1 Mayıs Çarşamba Günü AKİT TV’ye Konuk Oluyor..

Ali Rıza Demircan Hocamız 1 Mayıs Çarşamba Günü AKİT TV’ye Konuk Oluyor.. Çarşamba Akşamları Fatih…

5 saat ago
  • Gündem

İstanbul’da 1 Mayıs Düzenlemeleri: Alternatif Güzergahlar Açıklandı

İstanbul Valiliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla kapsamlı trafik düzenlemeleri açıkladı. Kararlar, şehrin…

6 saat ago
  • Gündem

DÜNYADA ŞERİATLA YÖNETİLEN TEK ÜLKE İSRAİL’DİR!

Dünyada  Şeriatla Yönetilen Tek  Ülke İsrail'dir.. Yeryüzünde dini yönetim, diğer adıyla şeriatla yönetilen tek devlet…

7 saat ago
  • Ekonomi

Bakanlık Düğmeye Bastı: Tavuk Etine İhracat Sınırlaması Getirildi!

Son zamanlarda artan beyaz et fiyatları nedeniyle Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Tavuk eti ihracatı aylık…

8 saat ago
  • Gündem

Columbia Üniversitesi ile Eylemci Öğrenciler Arasında Uzlaşı Sağlanamadı

Columbia Üniversitesi ile eylemci öğrenciler arasında uzlaşı sağlanamadı.. Columbia Üniversitesi'nde Filistin Protestoları: Uzlaşı Sağlanamadı, Öğrencilere…

9 saat ago