Darbeci General Hafter Savaş Suçlarıyla Yüzleşecek

Mirat Haber Ajansı

ABD Virginia’daki bir mahkemede açılan 50 milyon dolarlık tazminat davası, Libyalı darbeci general Halife Hafter’in aileleri hayatta kalmak için ot ve ağaç kabuğu yemeye zorlayan açlıktan öldürme tehditli kent kuşatmaları da dahil olmak üzere çok sayıda savaş suçlarından hüküm giymesi gerektiğini iddia ediyor. Bir Amerikan vatandaşı olan Halife Hafter aleyhindeki iddialar Libya’lı kurbanlarının akrabaları tarafından yapılıyor. Dava, sözde Libya Ulusal Ordusu’nun başı olarak işlediği suçlardan dolayı darbeci generali bir yerde sorumlu kılma girişi olarak görülmekte. Libya’da işleyen bağımsız bir mahkemenin olmadığı ve uluslararası ceza mahkemesinin Hafter aleyhine dava açmaya isteksiz olduğundan dolayı mahkeme jürisi, Hafter’in ve iki oğlu Saddam ve Halid’in mülk sahibi olduğu Virginia’da, Hafter’in zulmü kurbanlarının onlara karşı dava açmasının meşru olduğunu bildirdi.

Hafter, 1987’de Kaddafi’ye ihanet ettiği için Virginia’daki CIA denetiminde bir yerleşime kaçtı. Ailesinin Virginia’da 85 dönümlük arazi dahil 17 farklı mülk sahibi olduğu söyleniyor. ABD yasalarına göre, 1991 İşkence Mağdurlarını Koruma Yasası ABD mahkemelerinde hukuk davası açılmasına izin vermekte. ABD vatandaşı olmayanlar, herhangi bir yabancı ülke adına resmi sıfatla hareket eden, işkence veya yargısız infaz işlediği iddia edilen kişileri dava edebiliyor.

Hafter başlangıçta davaları görmezden gelmeye çalıştı, ancak sonra kendini savunması için avukatlar tuttu. Devlet başkanı muamelesi görmesi gerektiği için kovuşturmaya karşı diplomatik dokunulmazlığı olduğunu iddia etmekte. Kendisine yöneltilen iddia, bir devlet başkanı olmadığı, Libya Temsilciler Meclisi’ne bağlı olduğu, bu nedenle egemen dokunulmazlık talep edemeyeceğini belirtiyor. Kendisine karşı savaş suçları işlendiğine dair çok iyi belgelenmiş iddialara rağmen, Fransız cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Yunan başbakanı Kiryakos Mitçotakis de dahil olmak üzere Hafter’in Avrupalı ​​liderlerle görüşmesi sık sık görülmekte. Ancak Hafter’in doğu Libya’daki hakimiyeti, uzun süren başarısız Trablus kuşatmasının sonuçlarıyla yüzleştiği için zayıflıyor olabilir.

Recent Posts

  • Makale

ALIN TERİ

Kim bakar emeğe, alın terine Gün gelir kenara atarlar seni Koyarlar vasıfsız şahsı yerine Kıytırık…

6 saat ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak

Gazze Şeridi'nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak Gazze Şeridi, yıllardır çatışmaların, acıların ve umutların yeri olmuştur.…

6 saat ago
  • Makale

EROL GÜNGÖR’ÜN KAYBI TÜRKİYE’NİN KAYBIDIR!

24 Nisan 1983 yılında vakitsiz ölümüne en fazla üzüldüğüm isimlerden birisi Erol Güngör (1938) Hoca…

7 saat ago
  • Gündem

RAKICILAR MI ZAVALLI ZAVALLILAR MI RAKICI?

Alkollü içkilerin ve bunların başında rakının insan sağlığı için tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Alkollü içkiler, yaralama…

1 gün ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Toplu Nikah Töreni Düzenlendi

Gazze Şeridi'nde Toplu Nikah Töreni Toplu Nikah Töreni Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırıları Altında Gerçekleşti Gazze…

1 gün ago