Dini lider Ayetullah Hamaney Cevat Zarif’in sızıntı istifasını reddetti

İran’ın dini lideri Ayetullah Hameney’in Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in istifasını reddettiği bildirildi. Zarif, ordunun siyasi arenadaki etkisini eleştirdiği sızdırılan ses kaydının ardından istifasını sunmuştu.

Mirat Haber Ajansı

İran’ın en üst makamı olan dini lideri Ayetullah-ı Uzma Ali Hameney’in Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif’in istifasını reddettiği bildirildi. Zarif, ordunun siyasi arenadaki etkisini eleştirdiği sızdırılan ses kaydının ardından istifasını sunmuştu. Hamaney’le bağlantılı haberciler, üst liderin Zarif’in istifasının Haziran ayında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin hükümetinin devrilmesine yol açacağından endişelendiğini ifade etti. Ayrıca Zarif’in hükümetten ayrılması durumunda dış güçlerle 2015 nükleer anlaşmasının yeniden canlandırılması konusundaki görüşmelerinin zarar görebileceğine inanıyor. Uzmanlar rehberin nükleer müzakere dosyasını Dışişleri Bakanlığı’ndan alıp Milli Güvenlik Yüksek Kurulu’na iade etmeyi ciddi şekilde düşündüğünü de iddia ediyorlar.

Uzmanlar Viyana’daki İran ve Amerikan heyetlerinin bir esir takası ve 7 milyar dolarlık dondurulmuş İran fonunun serbest bırakılması konusunda çoktan anlaştıklarına dikkat çekerek, anlaşmanın ayrıntılarının uygulanana kadar gizli tutulacağını ekledi. Beyaz Saray daha önce böyle bir anlaşmanın var olduğunu reddetmişti. Zarif, sızdırılan ses kaydı için kamuoyundan özür dilemek ve Hamaney’den kişisel bir özür dilemek de dahil olmak üzere ses kaydında yaptığı yorumlar için şimdiden iki kez özür diledi. İddia edilenlere göre Zarif’in istifasını reddetme kararına rağmen Ayetullah Hamaney, Ruhani’ye bu konunun sona ermediği mesajını da iletti.

Recent Posts

  • Makale

Siyasal Travmalar ve Sorgulama

Çözüm arayışları için, toplumların çöküşünde birçok şeyin eş zamanlı sorgulanması gerekirken, biz önceliğin eğitim olduğunu…

28 dakika ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR II

İsraf Nedir? Sevgili kardeşlerim; bu ön bilgileri sunduktan sonra israf nedir sorusunu yöneltelim ve cevabını…

28 dakika ago
  • Makale

HAYIZLI İKEN NAMAZ KILINAMAYACAĞININ KUR’AN’DAKİ DELİLLERİ (1)

HAYIZLI İKEN NAMAZ KILINAMAYACAĞININ KUR'AN'DAKİ DELİLLERİ (1) "Sana kadınların ay hâlini sorarlar. De ki: “O…

1 saat ago
  • Gündem

1 MAYIS İŞÇİ VE EMEKÇİLER BAYRAMI

1 Mayıs İşçi ve Emekçiler Bayramı, günümüzde tasvip etmediğimiz şekilde siyasal bir kimliğe bürünerek eylemlere…

19 saat ago
  • Gündem

Devlet Bahçeli’den İmamoğlu’na Sert Hamas Cevabı

Devlet Bahçeli'nin Sert Tepkisi: "Hamas'a Terör Örgütü Demek, Siyonizm'in Değirmenine Su Taşımaktır!" Devlet Bahçeli'nin CNN…

20 saat ago
  • Gündem

İslam’ın Emretmiş Olduğu Cihad Şekilleri

İslam’ın emretmiş olduğu Cihad  şekillerini dört ana noktada toplamak mümkündür... 1-Cihadı Ekber: Hiç şüphesiz insan,…

21 saat ago