Gündem

Dolar Tüm Dünya Paralarına Karşı Zirvede!

Dolar endeksi 20 yılın zirvesini görürken birçok ülkenin para biriminde değer kayıpları hız kazandı. Enerji kriziyle karşı karşıya olan Avrupa adım adım resesyona sürüklenirken euro/dolar paritesi eşitlik seviyesine çıkmakta zorlanıyor. Sterlin tarihi dip seviyelerine yakın. Küresel yavaşlama Asya ülkelerinin para birimlerini de vurmuş durumda. Dolar/TL kuru yıl başından bu yana yüzde 40 yükselmiş durumda. Savaşa ve onlarca yaptırıma karşı ise sadece Rus Rublesi daha da güçlendi.

Küresel piyasalarda dolar lider para olma hakimiyetini her gün biraz daha güçlendiriyor. Enflasyona karşı sert faiz artırımları hamlesini kullanan ABD Merkez Bankası Fed’in adımları, Avrupa’daki enerji krizinin bölgeyi resesyona sürüklemesi dolar endeksinde on yılların zirvesinin gelmesine neden oldu. Euro dolar karşısında tarihi dip seviyeyi gördü. Sadece euro değil, sterlin, Japon Yeni, Rus Rublesi, Çin Yuanı ve Türk Lirası da bu ABD dolarındaki güç karşısında ediyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) 75 bps’lik bir artırımla rekor enflasyonla mücadelede önemli bir adım atması beklenirken, dolar endeksi Haziran 2002’den bu yana görmediği 110,786 düzeyine kadar çıkarak euro/dolar paritesinin 1’in üzerine çıkmasını engelliyor. Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin’in salı günü Financial Times’a verdiği demeçte Fed’in ekonomik faaliyetleri kısıtlayacak bile olsa enflasyona odaklanmaya devam edeceğini bir kez daha teyit etmiş oldu. Para piyasalarında Fed’in 21 Eylül’deki toplantısında bir 75 bps’lik faiz artırımı daha yapacağına yüzde 70 olasılık biçiliyor. ABD’de hizmet sektörü ağustosta beklentilerden güçlü büyümüş, PMI anketlerinde istihdam büyümesinin de sürdüğü görülmüştü.

EURO HALA EŞİTLİK SEVİYESİNE ÇIKAMADI
Dünya’dan Hilal Sarı’nın haberine göre, Euro/dolar paritesi çarşamba günü hem Almanya’da sanayi üretiminin beklendiği kadar daralmaması hem de Euro Bölgesi 2. çeyrek GSYH’sinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle 0,9929 düzeyine kadar yükselse de, birçok yatırım bankasının da öngördüğü üzere zayıf seyir sürüyor. Parite TSİ 15.45 itibariyle 0,9875 düzeyine kadar geriledi ve 0,99’un üzerine çıkmakta da zorlanıyor. Almanya sanayi üretimi temmuzda yüzde 0,5 değil yüzde 0,3 düşerken, birlik ikinci çeyrekte yüzde 0,6 büyümesi öngörülürken, 2021’in ikinci çeyreğine göre yüzde 0,8 büyüdü.

AVRUPA MERKEZ BANKASI’NIN BUGÜN ALACAĞI KARAR BEKLENİYOR
Almanya’nın Çin’e bağımlılığını azaltması gerektiğini de dikkat çeken Deutsche Bank CEO’su Christian Sewing birliğin en büyük ekonomisinin “Rus enerji kaynaklarına çok bağımlı hale gelmesi nedeniyle artık resesyondan kaçamayacağını” söyledi. Deutsche Bank Başekonomisti Mark Wall ise çarşamba yayınlanan araştırma notunda “ECB yetkililerinin son açıklamalarından bankanın sıkılaşma döngüsünde resesyona karşı düşündükleri kadar hassas olmayacağının görüldüğünü” belirtti ve ekledi: “Nihai faiz düzeyini 50 bps daha artırarak yüzde 2,5’e çıkardık.”

ECB’de şu anda faiz yüzde 0 düzeyinde ve bugünkü toplantıda bir sürpriz olmazsa 75 bps artırım yapılacak. Societe Generale’e göre ECB sadece faiz artışını değil nicel sıkılaşmayı (bilançosunu küçültmeyi) de değerlendirmeli. Bankadan Anatoli Annenkov “Neden tartışılmadığını merak ediyoruz. Nicel sıkılaşma olmaması faizlerin daha yüksek olması gerektiği anlamına geliyor” değerlendirmesini yaptı.

STERLİN DE TARİHİ DİPLERE HAZIRLANIYOR
Sterlin, yeni Başbakan Liz Truss’un gelecek 18 aylık dönemde hükümetin 200 milyar sterlin harcama yapmaya hazırlanması ve ülkenin bir resesyona gireceği beklentileriyle dolar karşısında 2,5 yılın en düşük seviyelerine yaklaşıyor. Yıl başından bu yana yüzde 15 düşen sterlin/dolar çarşamba yüzde 1’e yakın düşüşle 1985’ten bu yana görmediği 1,14050 düzeyine kadar geriledi.

JAPON YENİ’NE MÜDAHALE YOLDA
Dolar karşısında 24 yılın yeni dip seviyelerini gören Japon yenine ise kabine sekreterinden yapılan açıklamaya göre bir müdahale gelebilir. Dolar/yen 3 Ağustos 1998’de gördüğü 147,670 düzeyini de aşarsa, kur 1990’dan bu yana en yüksek düzeye çıkmış olacak. Indosuez Wealth Management Asia’dan Davis Hall, “Eğer maliye bakanlığı adım atmazsa 148 görülebilir” diyor. Ancak 2004-2007 yıllarında ülkenin para birimi politikalarını yöneten Japon diplomat Horoshi Watanabe şu değerlendirmeyi yapıyor. “Hükümet müdahale etmemeli, hareket doların genel güçlü seyrinden kaynaklanıyor. Çok güçlü yen günlerinin bir daha döneceğini sanmıyorum. Yendeki zayıflık ekonomiye olan güvenin düşüklüğünden, faiz farkından değil. Japonya Merkez Bankası yeni güçlendirmek adına faizleri artırmak gibi saçma birşey yapmamalı. Bu para politikalarının mantıksız şekilde izleneceğini ilan etmekten başka bir şey olmaz”

RUS RUBLESİ HALA YILIN ŞAMPİYONU
Doğalgaz ve petrolde görülen rallilerle yaptırımları büyük ölçüde bertaraf edebilen Rusya’da ise ruble yılın şampiyonu olmaya devam ediyor. Dolar/ruble savaş başlamadan önce 75 düzeylerindeyken, çarşamba itibariyle 60 düzeyinin de altı görüldü. Putin’in ifadeleriyle “Rusya’nın döviz ve finans piyasaları istikrar kazandı, enflasyon düşüyor. İşsizlik oranı yüzde 4’ün altında, tarihi düşük seviyede. Ekonomiye ilişkin tahminler ve değerlendirmeler artık çok daha iyimser. Ekonomik durum genel olarak istikrar kazandı.”

KÜRESEL YAVAŞLAMA ÇİN’İ VE YUANI DA VURUYOR
Çin’in dış ticaret verileri küresel ekonomide görülen yavaşlamanın dünyanın en büyük ikinci ekonomisini de vurmaya başladığını gösteriyor. İhracat ağustosta frene basarken, ithalat büyümesi neredeyse durma noktasına gelmiş durumda. Ağustosta dolar bazında geçen yıla göre yüzde 7,1 artan ihracat 314,92 milyar dolara ulaşırken, ejderhanın ithalatı ise aynı dönemde yıllık bazda yüzde 0,3 artışla 235,53 milyar dolar oldu. Küresel ekonomiye ilişkin bir gösterge olarak takip edilen Çin ihracatı, temmuzda yüzde 18 büyüme kaydetmişti. Bu durum Çin Merkez Bankası’nın desteklerine rağmen yuanda da yeni dipler getiriyor. Dolar/yuan Çin iç piyasasında çarşamba veri sonrası 6,9949 düzeyine kadar yükselerek psikolojik bir seviye olan 7’ye dayandı. Küresel piyasalarda kur 6,97’ye kadar yükseldi. Yuan bu seviyelere en son katı karantinaların devam ettiği Temmuz 2020’de gerilemişti.

DOLAR/TL TARİHİ REKORA YAKIN
Dolardaki güçlü seyir, uzmanların da beklentilerine paralel gelişen ülke paralarını da vuruyor. Merkez Bankası’nın Fed, BoE ve ECB gibi büyük merkez bankalarının sıkılaşma döngüsüne istisnai şekilde katılmaması, TL’yi Ukrayna Grivnası ve Arjantin Pesosuyla birlikte bu yılın en çok değer kaybeden para birimlerinden biri yapıyor. Bu hafta 18,25 seviyelerini test edererek, 18,40 olan tarihi zirveye bir adım daha yaklaşan dolar/TL kuru yıl başından bu yana yüzde 40 yükselmiş durumda.

TL’nin dolar karşısındaki kaybı yıl başından bu yana yüzde 27’yi bulurken, Ukrayna Grivnası (%26,1), Macar Forinti (%20,3), Mısır Lirası (%18,4), Polonya Zlotisi (%15,5) ve Güney Kore Wonu (%13,8) kaybı yüzde 10’u aşan diğer bazı gelişen ülke paraları.

(mynet)

Recent Posts

  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR III

Rabbimiz Mülk suresinde de şöyle soruyor: “Bu sular çekilse/susuz kalsanız, kaynağından fışkıran lezzetli suları size…

40 dakika ago
  • Makale

SÜKÛN

 “Onda 'sükûn bulup durulmanız' için, size kendi nefislerinizden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve…

40 dakika ago
  • Gündem

GÖNÜLDEN DİLE DÖKÜLENLER “İslami Toplumda Huzur Evi Olmaz”

MİRATYOUTUBE MİRATHABER.COM

1 saat ago
  • Makale

KUR’ÂN’IN İKİNCİ SIRAYA DÜŞÜRÜLMESİ

Çalışmamızın başında “Tek Din” gerçeğini vurgulamış, İslâm’ın Hz. Âdem’den Hz. Peygamber’e kadar gelen tüm peygamberlerin…

1 saat ago
  • VİDEOLAR

Filistinli Çocuktan İnsanlığa Ders Niteliğinde Büyük Şarkı

MİRATYOUTUBE MİRATHABE.COM

2 saat ago
  • Gündem

DUA: RABBİMİZE SIĞINMANIN SÖZLÜ İFADESİ

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 03 Mayıs 2024 tarihli ve "Dua: Rabbimize Sığınmanın Sözlü İfadesi" konulu…

2 saat ago