Gündem

Ekolojik Tehlike Eşiğini Aştı: Denizdeki Plastiği Yutmayan Kalmadı!

Plastikteki tehlikeye dikkat çeken Alfred Wegener Enstitüsü Helmholtz Kutup ve Deniz Araştırmaları Merkezi’nden bilim insanı Mine Tekman ‘Artık dünya tüketim tercihlerini sorgulamalı’ dedi. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) için bir çevre raporu hazırlayan Alfred Wegener Enstitüsü Helmholtz Kutup ve Deniz Araştırmaları Merkezi, deniz kuşlarının yüzde 90’ının, deniz kaplumbağalarının yüzde 52’sinin, Akdeniz foku, orkinos, kılıç balığı ve pamuk balıklarının aşırı oranda plastik yuttuklarını açıkladı. Denizlerdeki plastik kirliliğinin ürkütücü boyutlara ulaştığına dikkat çeken uzmanlar, foklardan kaplumbağalara ve balıklara kadar çok sayıda deniz canlısının aşırı oranda plastik yuttuğunu vurguluyor.

Kutuplardan dünyanın en derin çukurlarına kadar plastik atık kirliliğinin görülmesinin ürkütücü boyutlarını ortaya koymak isteyen Alfred Wegener Kutup ve Deniz Araştırmaları Enstitüsü, WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) için bir rapor hazırladı. Denizlerdeki Plastik Kirliliğinin Denizel Türler, Biyolojik Çeşitlilik ve Ekosistemler Üzerindeki Etkileri isimli rapora göre, Akdeniz, Doğu Çin Denizi ve Sarı Deniz’in de aralarında olduğu kritik önemdeki birçok denizde, plastik kirliliği canlı yaşamı için tehlikeli olabilecek eşik değerleri aştı.

MİKROPLASTİK KİRLİLİĞİ EKOLOJİK TEHLİKE EŞİĞİNİ AŞTI 

Mikroplastik kirliliğinin ekolojik olarak tehlike eşiklerini aşarak türler ve ekosistemler üzerinde popülasyonların azalması da dahil olmak üzere olumsuz etkilere yol açabileceğini gösteriyor.

TEK KULLANIMLIK PLASTİKLERİN BÜYÜK ROLÜ VAR 

Yılda 19 – 23 milyon ton arasında plastik atığın deniz ve okyanuslara karıştığı belirtilirken, tek kullanımlık plastiklerin deniz kirliliğinin yüzde 60’ını kapladığı öğrenildi. Denizlerdeki mikroplastik kirliliğinin yaratacağı ekolojik risklerin 21. yüzyılın sonuna kadar ciddi ölçüde artacağını belirten rapor, Grönland’ın iki katından daha büyük bir alanda kirlilik eşiklerinin aşılacağının altını çiziyor.

Artan ihtiyaçla birlikte plastik üretiminin 2040 yılına kadar iki kattan fazla, denizlerdeki plastik kirliliğinin ise üç kat artması tahminler arasında yerini alırken, 2050 yılına kadar denizlere karışan makroplastik miktarında 4 kat, 2100 yılına kadar mikroplastiklerde 50 kat artış oluşabileceği öngörülüyor.

HER TÜRLÜ CANLI PLASTİK YUTUYOR

Denizlerdeki neredeyse tüm canlı türlerinde plastik kirliliğinin etkilerinin gözlendiğinin altı çizilirken, denizel ekosistemler mercan resifleri ve mangrovların bile tehlikede olduğu vurgulandı. 2 bin 144 tür doğal ortamlarında plastik kirliliğine maruz kalırken, besin zincirinin tepesindeki yırtıcılardan planktonlara kadar her türlü deniz canlısı plastik yutuyor. 297 türde gözlemlenebilir olumsuz etkiler incelenirken yüzde 88’i olumsuz etkileniyor. Deniz kuşlarının yüzde 90’ı, deniz kaplumbağalarının yüzde 52’si plastik yutuyor. Plastikler, canlılara dolanıp hareketlerini kısıtlayarak, yutularak, canlıların yaşam alanlarını örtüp solunumlarını engelleyerek ve üzerlerindeki kimyasalların çözünerek denizlere karışması yoluyla biyolojik yaşama zarar veriyor.

Recent Posts

  • Gündem

Kırım Kongo Hastalığı İçin Çorum Hitit Üniversitesinden Uyarı Geldi

Kırım Kongo Hastalığı İçin Çorum Hitit Üniversitesinden Uyarı geldi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi: Gripten Ayırt…

55 dakika ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR III

Rabbimiz Mülk suresinde de şöyle soruyor: “Bu sular çekilse/susuz kalsanız, kaynağından fışkıran lezzetli suları size…

2 saat ago
  • Makale

SÜKÛN

 “Onda 'sükûn bulup durulmanız' için, size kendi nefislerinizden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve…

2 saat ago
  • Gündem

GÖNÜLDEN DİLE DÖKÜLENLER “İslami Toplumda Huzur Evi Olmaz”

MİRATYOUTUBE MİRATHABER.COM

2 saat ago
  • Makale

KUR’ÂN’IN İKİNCİ SIRAYA DÜŞÜRÜLMESİ

Çalışmamızın başında “Tek Din” gerçeğini vurgulamış, İslâm’ın Hz. Âdem’den Hz. Peygamber’e kadar gelen tüm peygamberlerin…

2 saat ago
  • VİDEOLAR

Filistinli Çocuktan İnsanlığa Ders Niteliğinde Büyük Şarkı

MİRATYOUTUBE MİRATHABE.COM

3 saat ago