En zengin yüzde 1 dünyanın geri kalanına bedel

En zenginler ve dünyanın geri kalanı arasında uçurum geçen yıl büyüdü. Dünyada zenginlik ve refah küçük bir azınlık tarafından sahipleniliyor.

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam geçen yıl dünyada üretilen paranın yüzde 82’sinin yüzde 1’lik zengin nüfus dilimine gittiğini, en fakirlerin tarafında hiçbir gelişme olmadığını duyurdu.

Oxfam tarafından yayınlanan rapordaki bu rakamların “kaybeden bir sistemi” gösterdiği belirtildi.

VERGİ KAÇIRMA, ŞİRKET-SİYASET İLİŞKİSİ…

En zenginler ve fakirler arasındaki uçurumun bu denli açılmasına sebep ise vergi kaçırma, şirketlerin siyasete etkisi, işçi haklarında kayıplar ve ücretlerde kesintiler şeklinde sıralandı.

Son beş yılda benzer raporlar hazırlayan Oxfam tarafından 2017’de dünyanın en zengin 8 bireyinin geri kalan ve dünyanın yarısını teşkil eden fakirlerin tamamına eşit zenginlikte olduğu not edildi.

2018 yılında ise 42 kişinin dünyanın kalan yarısı kadar zenginliğe sahip olduğu belirtildi. Oxfam geçen yılın zengin rakamını ise 61 kişiye çıkardı. Rakam yükselse de “büyüyen adaletsizlik”in değişmediği vurgulandı.

“KABUL EDİLEMEZ BİR EŞİTSİZLİK”

Oxfam başkanı Mark Goldring, halen ulaşılabilir en iyi verileri kullanarak rapor hazırladıklarını söylerken “Baktığınızda bu kabul edilemez bir eşitsizlik seviyesi” diye konuştu.

Oxfam’ın raporu ise dünyanın üst düzey politik liderleri ve iş dünyası önderlerini ağırlayan Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu öncesine denk geldi.

RAPOR NASIL HAZIRLANDI?

Oxfam raporunu Forbes’e ve yıllık 2000 yılına kadar olan zenginlik dağılımını ölçen İsviçre Küresel Zenginlik Güven Ajandası’na dayandırdığını belirtti. Kişilerin mal varlığıyla ilgili, araştırmada mülkler ve topraktan gelen bireysel gelirlerin değeri borçlar çıkarıldıktan sonra tespit edildi. Maaşlar ve bütçe de hesaplandı.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Recent Posts

  • Gündem

ÜLKEMİZİN İLK VEGAN RESTORANI “TELEZZÜZ” AÇILDI

Medyaya yansıyan 29 Nisan 2024 tarihli günlük haberlerden biri şöyle: Ünlü ‘Koç’lardan merhum Vehbi Koç’un…

34 dakika ago
  • Gündem

ERDEMLİLER İTTİFAKI (HİLFÜ’L-FUDUL) HER ZAMAN VE HER YERDE KURULMALIDIR

İslam alimi olan Ali Muhyiddin el-Karadaği Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanıdır. O, Gazze'deki ve dünyanın…

2 saat ago
  • Makale

Gazze Vicdanı Uyandırıyor Mu?

Vicdan, insanın sahip olduğu ve kendisini insan kılan yegâne özelliğidir. İnsanın yapıp ettiklerini tarafsız bir…

2 saat ago
  • Gündem

Gazze’de Çöp Yığınları ve Kanalizasyon Suları Tehlikesi

Gazze'de Çöp Yığınları ve Kanalizasyon Suları Tehlikesi. Gazze'de, İsrail'in saldırıları ve boğucu kuşatma altında kalan…

3 saat ago
  • Makale

ÜMMETİN DERİN SORUNU

Ümmet: “Renk, ırk, bölge ve cinsiyet farkı gözetilmeksizin, aynı peygambere ve onun getirdiği dine inanalar…

3 saat ago