Endonezya: Başkent Çevresindeki Selde Büyük Can Kaybı

Mirat Haber Ajansı

Dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi Endonezya’nın başkenti Cakarta’da ve çevresinde on binlerce vatandaşın tahliyesi için acil durum sığınma evlerindeki kalabalıklar devam etmekte. Endonezyalılar sel sularının çekilmesi bekliyor. Yetkililer, muazzam yılbaşı selindeki ölü sayısının 50’yi geçtiğini ifade ettiler. Muson yağmurları ve yükselen nehirler daha çok  Cakarta’nın hemen yanıbaşındaki bir düzine ilçeyi adeta batırmanın yanısıra düzinelerce insanı gömen Bogor ve Depok bölgelerinde heyelanlara neden oldu.

Ulusal Afetlerle Mücadele Müdürlüğü sözcüsü Agus Wibowo, ölümlerin Yeni Yıl günü boyunca gelen aşırı şiddetli yağışların nehir kıyılarını vurduğunu ve çok sayıda elektrik çarpmasıyla ölüme de neden olduğunu belirtti. 30 milyon kişinin yaşadığı Cakarta ilinde ani sellerin ardından dört gün içinde hali vakti yerinde ilçelerde sular geriledi. Ancak kentin fakir insanların yaşadığı dar nehir kenarındaki sokaklarda koşullar ürkütücü olarak devam etmekte.

Su baskınları ve taşkınlar bazı yerlerde 6 metre seviyelerine ulaştıkça, yaklaşık dört yüz bin kişi kentsel alanlardaki sığınma evlerine koştu. Veriler, çoğunlukla Cakarta’nın uydu kenti Bekasi’de yaklaşık 173.000 kişinin hala evlerine dönmediğini gösteriyor. Sadece nehir kıyılarının yıkıma uğradığı Bekasi civarındaki 98 acil sığınma evinde 152.000’den fazla kişi kalmakta. Ulusal Afetlerle Mücadele Müdürlüğüne göre, yerleşim merkezinin çoğu hala 2 metreye kadar yükselen çamurlu suların içinde.  

Sel, hızla gelişmekte olan ama büyük eşitsizliklerin yaşandığı Endonezya’nın altyapı sorunlarını vurguladı. 30 milyonluk Cakarta’daki bu felaketin ölümlerin dışında, ekonomiye de en az 6,5 milyar dolarlık zararı olacağı tahmin ediliyor. Cumhurbaşkanı JoQuran Widodo geçen Ağustos ayında, başkentin Cakarta’dan ayrılıp yağmur ormanları ve orangutan nüfusu ile bilinen Borneo adasının seyrek nüfuslu Doğu Kalimantan eyaletinde bir yerlere taşınabileceği açıklamasını yapmıştı.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Recent Posts

  • Gündem

Kariye Camii, Ayasofya Modeliyle Yeniden Açılıyor

Kariye Camii, Ayasofya Modeliyle Yeniden Açılıyor İstanbul'un tarihi sembollerinden biri olan Kariye Camii, 79 yıl…

4 dakika ago
  • VİDEOLAR

BİR AYET BİR HADİS “Adaletli Olun!”

MİRATYOUTUBE MİRATHABER.COM

14 dakika ago
  • Makale

KUR’AN’I ANLAMAK

İslam dini adına çok şey yazılmaktadır. Özellikle Ramazan ayı geldiği zaman TV kanallarında, camilerde ve…

54 dakika ago
  • Gündem

UZUN ÖMÜR ŞANSLA DEĞİL KADERLEDİR

Liverpool'da 1912 yılında dünyaya gelen ve "en yaşlı erkek" unvanına sahip olan Tinniswood, kendisi kadar…

55 dakika ago
  • Makale

Hukuk Sistemi, Değer ve Geleneklere Aykırı Olmamalı

Hukuk, toplum hayatını düzenleyen bir sistem olarak kabul edilmektedir. Burada hukukun toplum hayatına ve bu…

1 saat ago
  • Gündem

ERDOĞAN’IN  BİR EKSİKLİĞİ DE SPORA İLGİSİ Mİ?

Muhterem Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan İmam Hatip Lisesi mezunudur. Kendisi İmam hatip mezunlarının en iyi…

1 saat ago