Fıkıhçılar Çağdaş Savaş Hukuku Hazırlamak İçin Toplandı

Mirat Haber Ajansı

İslami hukuku ve insan hakları alanındaki uzmanlar, silahlı çatışmalarda sıkça karşılaşılan insan hakları ihlalleriyle mücadele ve insan onurunun korunması konularında tartışmak üzere iki günlük bir çalıştayda bir araya gelerek belirli konular hakkında görüş alışverişinde bulundular.

Uluslararası İnsani Yasalar ve İslam Hukuku Kapsamında Silahlı Çatışmalarda Insan Onurunun Korunması” başlıklı çalıştay, İslami eğitim ve öğretimin en eski kurumlarından biri olan Mısır Kahire’deki El-Ezher Üniversitesi ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi tarafından El Ezher konferans merkezinde geçen ayın sonunda birlikte düzenlendi.

El Ezher ve diğer Mısır üniversitelerinden şeriat ve hukuk akademisyenleri, Fas, Irak ve Libya’dan akademisyenler ve insani hukuk uzmanları, tartışmalarını silahlı çatışmaların ortasında kalan sivilleri koruma, tutuklulara insani muamele ve ölülerin uygun şekilde defnedilmesi gibi husuları ele aldılar.

Konferansın meşru seçilmiş demokratik hükümeti devirip sivil halkın üzerine keskin nişancılarla ateş açarak katliamlar düzenleyen Mısır’ın başkentindeki askeri rejime destek veren bir kuruluş olan El Ezher tarafından organize edilmesi bazı gözlemciler tarafından trajik ve eşyanın tabiatına aykırı bulundu.

Çalıştayın eleştirilen bir diğer yönü de İslamiyette geleneksel olarak kullanılan kaynaklar olan Kuran, Sünnet, İcma ve İçtihat’ın dışında, uluslararası insan hakları yasalarını esas alması ve şer’i hükümleri bunlara uydurmaya çalışması olarak nitelendirildi.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi 

Recent Posts

  • Gündem

BM, Gazze’de İnsani Yardım Konvoylarına Ateş Açıldığını Duyurdu

BM, Gazze’de insani yardım konvoylarına ateş açıldığını duyurdu İsrail'in Gazze'ye Yönelik İnsani Krizi Derinleştiren Saldırıları…

4 saat ago
  • Gündem

YAPAY ZEKA İNSANLIĞI YIKIMA MI GÖTÜRÜYOR?

Yapay Zeka İnsanlığı Yıkıma Mı Götürüyor? Öğretim görevlisi Tuğba Öztürk, yapay zekayı ele aldığı yazısında,…

4 saat ago
  • Gündem

İzmir’de Nikah Memuru Skandalı: Dua Edene Müdahale Edip Müzik Açtırdı!

İzmir Karşıyaka'da nikah memuru, dua edilirken mikrofonu alıp müzik açtırdı. O anlara ilişkin görüntüler kısa…

6 saat ago
  • Gündem

Filistinliler Nereye Gidecek?

Filistinliler Nereye Gidecek?  İsrail Gazze şeridinde ki gerilimi arttırmaya devam ediyor. Refah kentine kara harekatı…

7 saat ago
  • Gündem

TIBBA SAYGIMIZ VAR AMA, AMASI DA VAR

Biz tıp insanlarının pek çoğunun kendi araştırmalarından çok başkalarının masa başında hazırladıkları bilgileri alıp sattıklarını…

8 saat ago
  • Gündem

DİYENET DUYURDU! KURBAN KESİM BEDELLERİ AÇIKLANDI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2024 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt…

9 saat ago