islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
44,2207
EURO
50,5377
ALTIN
7.136,03
BIST
13.092,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C
Salı Az Bulutlu
12°C
Çarşamba Çok Bulutlu
10°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C

Gannuşi’ye 14 Yıl Hapis Cezası

Gannuşi’ye 14 Yıl Hapis Cezası
09/07/2025 15:10
A+
A-

Tunus’ta Nahda Lideri Gannuşi’ye 14 Yıl Hapis Cezası

Tunus’ta bir mahkeme, Nahda Partisi lideri ve eski Meclis Başkanı Raşid Gannuşi’yi 14 yıl hapis cezasına çarptırdı. Bu karar, ülkenin siyasi sahnesinde önemli yankılar uyandırdı.

Gannuşi’ye verilen cezanın gerekçesi hakkında detaylı bilgi verilmezken, kararın siyasi motivasyonlarla alındığı iddiaları gündeme geldi.

83 yaşındaki Gannuşi, Tunus’ta 2011’deki devrimden sonra siyasi hayatta önemli bir figür haline gelmiş ve Nahda Partisi ülkenin en büyük siyasi güçlerinden biri olmuştu.

Bu mahkeme kararı, Cumhurbaşkanı Kays Said’in 2021’de Meclis’i feshetmesi ve anayasayı askıya almasıyla başlayan süreçte muhaliflere yönelik baskıların artığı bir döneme denk geliyor.

Raşid Gannuşi, daha önce de yargılanmış ve çeşitli suçlamalarla karşı karşıya kalmıştı.

Karar, Tunus’taki demokrasi ve ifade özgürlüğü konusunda endişeleri artırırken, uluslararası insan hakları örgütlerinden de tepkiler gelmesi bekleniyor.

Raşid Gannuşi Kimdir?

Raşid Gannuşi, 1941 yılında Tunus’un güneyindeki El-Hamme kasabasında doğmuş İslamcı siyasetçi, düşünür ve yazardır. Ezher Üniversitesi’nde İslam hukuku eğitimi aldıktan sonra Fransa’da felsefe okudu. 1981 yılında Tunus’ta İslami yönelimli Nahda (Ennahda) Hareketi’ni kurdu.

Ben Ali rejimi döneminde partisi yasaklandı ve kendisi yıllarca sürgünde yaşadı. 2011 Arap Baharı sonrası Tunus’a döndü ve partisi seçimlerden birinci çıkarak hükümette yer aldı. Gannuşi, daha sonra Tunus Meclis Başkanı oldu.

Ilımlı İslam anlayışını savunan Gannuşi, Batı ile diyaloğu savunan açıklamaları ve demokratik sürece verdiği destekle bilinir. Ancak 2021’de Cumhurbaşkanı Kays Said’in yetkileri genişletmesiyle başlayan siyasi krizle birlikte, Ennahda yeniden baskı altına alındı.

2023 yılında diktatör Kays Said, tarafından kendine güçlü bir rakip olarak  gördüğü Nahda Partisi lideri ve eski Meclis Başkanı Raşid Gannuşi’yi tutukladı. 2025 (8 Temmuz Salı günü) ise Gannuşi 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ülkede muhalefet istemeyen Kays Said, Tunus halkının önde gelen akademisyen ve kanaat önderi birçok kişiyi tutuklayarak, kendisine karşı gelen muhalefet parti ve sivil toplum örgütlerine göz dağı vererek susturmuş durumda..

İslami Haber ”MİRAT” – YouTube

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.