Hamaney: uranyum zenginleştirme %60’a çıkar

Mirat Haber Ajansı

Nihai Lider Ali Hüseyni Hamaney, İran’ın uranyum zenginleştirmesini, ülkenin buna ihtiyacı olursa yüzde 60 saflığa yükseltebileceğini söyledi. İfadesi, Batı ile ülkenin 2015 nükleer anlaşması konusundaki gerginliğini artırıyor. Ancak Hamaney, bunun İran’ın nükleer silah peşinde olduğu anlamına gelmediğini vurgulayarak, Batı ve İsrail’in de bunu bildiğini ancak İran’ın teknolojik ilerlemesini “gasp etmek” için bahane kullanmak istediklerini söyledi. İslam cumhuriyeti nükleer silah elde etme kararını vermiş olsaydı, İsrail ve onlardan büyük olanlar bunu durduramazdı dedi. 2018’de nükleer anlaşmayı terk eden Avrupalı ​​güçler ve ABD’nin, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın uyguladığı yaptırımların nasıl geri yükleneceği ve kaldırılacağı konusunda İran’la anlaşmazlığa düşmesi üzerine konuşmaları geldi. Nükleer anlaşma, İran’ın uranyum zenginleştirme saflığını yüzde 3.67 ile sınırladı. Ancak ABD’nin çekilmesinden bir yıl sonra İran, taahhütlerini kademeli olarak azalttı ve diğer konuların yanı sıra zenginleştirmeyi yüzde 4,5’e çıkardı.

Ani denetimlere son verilecek

Üst düzey nükleer bilimci Mohsen Fakhrizadeh geçen yıl Kasım ayında öldürüldükten sonra, parlamento yüzde 20 zenginleştirme talep eden bir yasayı kabul etti. Yasa ayrıca, Cumhurbaşkanı Hassan Rouhani yönetimini Salı gününden itibaren uluslararası nükleer teftişleri sınırlandırmak zorunda bırakıyor. Ulusal basın, İran’ın Birleşmiş Milletler nükleer gözlemcisinin ajansa bildirilmeyen yerlerde hızlı denetim yapmasına izin veren Ek Protokol’ün uygulanmasına da son vereceğini bildirdi.

Recent Posts

  • Gündem

Kırım Kongo Hastalığı İçin Çorum Hitit Üniversitesinden Uyarı Geldi

Kırım Kongo Hastalığı İçin Çorum Hitit Üniversitesinden Uyarı geldi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi: Gripten Ayırt…

15 dakika ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR III

Rabbimiz Mülk suresinde de şöyle soruyor: “Bu sular çekilse/susuz kalsanız, kaynağından fışkıran lezzetli suları size…

1 saat ago
  • Makale

SÜKÛN

 “Onda 'sükûn bulup durulmanız' için, size kendi nefislerinizden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve…

1 saat ago
  • Gündem

GÖNÜLDEN DİLE DÖKÜLENLER “İslami Toplumda Huzur Evi Olmaz”

MİRATYOUTUBE MİRATHABER.COM

2 saat ago
  • Makale

KUR’ÂN’IN İKİNCİ SIRAYA DÜŞÜRÜLMESİ

Çalışmamızın başında “Tek Din” gerçeğini vurgulamış, İslâm’ın Hz. Âdem’den Hz. Peygamber’e kadar gelen tüm peygamberlerin…

2 saat ago
  • VİDEOLAR

Filistinli Çocuktan İnsanlığa Ders Niteliğinde Büyük Şarkı

MİRATYOUTUBE MİRATHABE.COM

2 saat ago