Hindistan’daki Vakalar Korkutuyor

Mirat Haber Ajansı

Dünyanın yakın arayla ikinci en kalabalık ülkesi olan Hindistan,  200 milyondan fazlası Müslüman olan 1,3 milyarlık nüfusu, Delhi, Mumbai, Kelkata gibi iç içe yaşanan kalabalık megakentleri, zayıf sağlık sistemi, özellikle Hindu nüfusun hayvanlarla birlikte yaşaması ve temel hijyen kurallarını izlememesi gibi nedenlerle Covid-19 Korona virüsünün bir sonraki hızlı yayılma adaylarından biri olarak endişe veriyor. Sayıların özellikle son günlerde katlanarak artması önüne geçilemeyecek yeni bir salgının tetikçisi olarak dünya sağlık uzmanlarınca izleniyor.

Şu ana kadar resmi 2341 vakası, 68 ölümü ve aktif 2,096 vakayla dünyadaki ülkeler arasında rakamlarda geri olmasına karşın, son günlerdeki hızlı artış, çok farklı kaynaklardan virüs bildirimleri ve ülkenin idari olarak nisbeten daha savunmasız olması açısından korku veriyor. Ülkede Mart ortasına kadar çok düşük rakamlarda seyrederken hızlı artış grafiği, önümüzdeki haftalarda dünyadaki çok yüksek oranlı ülkelerin arasında yerleşeceğinin habercisi olarak görülmekte.

Ülkedeki İslam düşmanı baskıcı Hindu milliyetçisi Narendra Modi hükümetinin beklenmedik ölçüde sert önlemler alması, polise halka sert müdahale hakkı verilmesi, çoğu kentte sokağa çıkma yasağı ilan edilmesi, milyonlarca göçmen işçinin yürüyerek yüzlerce kilometre ötedeki köylerine yollanmasına karşın önlemlerin yeterliliğinde şüphe duyulmakta.

Önceki rakamların düşük olmasının nedenleri arasında ülkenin sert kast sistemlerine bölünmüş olması ve sadece üst kastlardaki vakaların hastanelerce saptanmış olabileceği, şehirlerden düzensiz kaçışa yol açacak engellenmesi için bilginin paylaşılmaması gibi nedenler önerilmekte. Yine de bu düşük rakamların devam etmesinin çok zor olduğu ve eğer Hindistan’da vakaların mevcut gidişi devam ederse Çin’in yapacağı müdahaleleri yapmasının zor olduğu ve dünyadaki en büyük Korona kriz noktası olmaya aday olduğu saptanmakta.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Recent Posts

  • Makale

ALIN TERİ

Kim bakar emeğe, alın terine Gün gelir kenara atarlar seni Koyarlar vasıfsız şahsı yerine Kıytırık…

2 saat ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak

Gazze Şeridi'nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak Gazze Şeridi, yıllardır çatışmaların, acıların ve umutların yeri olmuştur.…

2 saat ago
  • Makale

EROL GÜNGÖR’ÜN KAYBI TÜRKİYE’NİN KAYBIDIR!

24 Nisan 1983 yılında vakitsiz ölümüne en fazla üzüldüğüm isimlerden birisi Erol Güngör (1938) Hoca…

3 saat ago
  • Gündem

RAKICILAR MI ZAVALLI ZAVALLILAR MI RAKICI?

Alkollü içkilerin ve bunların başında rakının insan sağlığı için tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Alkollü içkiler, yaralama…

23 saat ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Toplu Nikah Töreni Düzenlendi

Gazze Şeridi'nde Toplu Nikah Töreni Toplu Nikah Töreni Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırıları Altında Gerçekleşti Gazze…

24 saat ago