Gündem

İBB YÖNETİMİ VE MECLİSİ HALKIMIZI NİYE UYARMAZ? BU NE SORUMSUZLUK?

02 Temmuz tarihli haber şöyle:

İstanbul’un suyunu sağlayan baraj kurudu; otlarla kaplanıp, yeşil renge büründü

Trakya’dan İstanbul’un suyunu karşılayan 3 barajdaki doluluk oranı kuraklık nedeniyle büyük ölçüde düştü. Kuruyan Kazandere Barajı’nın yüzeyi otlarla kaplandı ve yeşil renge büründü.

Kırklareli’nin Vize ilçesi sınırlarındaki Kazandere, Pabuçdere ve İstancalar barajlarında doluluk oranı yüzde 5’lere düştü.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, barajdaki su seviyelerinin düşmesinin temel sebebinin ne olduğunun artık bilindiğini belirterek, şunları da söyledi:

Kişisel olarak, günlük yaşantımızda kullandığımız suyu tasarruflu bir şekilde tüketmek zorundayız. Günlük aktivitelerimizi düşündüğümüzde su tüketimimizi minimum seviyeye çekmeliyiz. Sonra sanayinin ve tarımın kullandığı sularda daha teknolojik, daha suyu verimli kullanan bir üretim biçimine dönüşmek zorundayız. Bu bölgede de yine kurumların ve devletlerin yapması gereken ülke seviyesinde politikaları hayata geçirmek gerekiyor.

Su yönetimi çok ciddi bir meseledir. Bütün ülkeler için böyledir; ülkemiz için, Türkiye için ve bu bölge için de inanılmaz aciliyeti olan bir konudur. Bu günden tez yok, planlı bir şekilde bu bölgedeki suyun yönetimi, suyun tüketimi konusunda iklim değişikliğine adapte olabilen bir yaşamsal döngüye kavuşmamız ve onu başlatmamız gerekiyor.

İSTANBUL’UN SU İHTİYACINI KARŞILAYAN BARAJLAR

İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan 10 barajın toplam doluluk oranı yüzde 43.81 oldu. 2 Temmuz 2023 itibarıyla barajların doluluk oranları şöyle:

Ömerli 75.26, Darlık 59.55, Elmalı 36.07, Terkos 34.98, Alibey 24.45, Büyükçekmece 27.07, Sazlıdere 28.45, Istrancalar 33.28, Kazandere 5.14, Pabuçdere 3.91. (DHA)

YORUMUMUZ

Şu son yıllarda, aylarda ve günlerde İstanbul’un su sorunu sürekli olarak gündeme getirilmekte, ilim adamlarımız ve bir kısım medya doğabilecek tehlikelere dikkatlerimizi çekmektedir.

Bu sebeple abdest alırken ve yıkanırken bile suyu ip kalınlığında kullanmaya çalışıyoruz.

199O yıllarda gerçekten su sıkıntısı çekildi.

İnsanları etkileyecek olan İstanbul’umuzun yönetiminde olanlardır. Onların halkımızı uyarıp su tasarrufuna yönlendirmesi gerekmez mi?

Bize göre İBB yönetimi de, meclisi de sorumludur. Bu gibi hayati konular siyaset üstü konulardır. Siyasi rakipler gözden düşsün de ne olursa olsun denilemez.

Yüce Rabbimiz sınırsız merhamet sahibidir. Biz yetişkinler günahkâr olsak da aramızda çocuklar, yaşlılar var. Sayılarını bilemediğimiz türde canlılar var. O bizi susuzlukla cezalandırmaz ama biz de alacağımız maddi ve yardımlaşma gibi manevi önlemlerle Rabbimizin rahmet kapısını çalmalıyız. Sözü Rabbimize bırakalım:

“Yağmura susamış gönüller tamamen ümitsizliğe düştükleri bir anda, gökten sağanak sağanak yağmur yağdıran ve böylece yemyeşil bitkilerle, çeşit çeşit, rengârenk meyvelerle rahmetini her yana yayan O’dur. Evet, her türlü teşekküre, övgüye lâyık olan gerçek koruyucu, gerçek dost O’dur.” (Şura 42/28)

View Comments

Recent Posts

  • Gündem

TARİKATLAR DA DENETİMİ GEREKTİREN SİVİL ÖRGÜTLERDİR

Bilinen tarihçilerimizden Erhan Afyoncu’nun Sabah gazetesinde yayınladığı 19 Mayıs 2024 tarihli ve “Osmanlı’nın tarikatlarla ilgili…

46 dakika ago
  • Gündem

İran Cumhurbaşkanı Reisi İçin Tebriz’de Cenaze Töreni Düzenlendi

İran Cumhurbaşkanı Reisi İçin Tebriz'de Görkemli Cenaze Töreni Düzenlendi Tebriz'deki Yas ve Anma Töreni Tebriz…

1 saat ago
  • Gündem

VAHDETTİN VATAN SEVER BİR KAHRAMANDI (III)

Bazen düşünüyorum da dünyada bizden başka kendi tarihine düşman başka bir millet var mıdır acaba?…

2 saat ago
  • Gündem

Hamas’tan UCM’nin Kararına Tepki: Derhal İptal Edilmeli

Hamas'tan UCM'nin Kararına Tepki: Derhal İptal Edilmeli Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, İsrailli…

3 saat ago
  • Gündem

FETÖ’nün Emniyet Mahrem Yapılanmasına Yönelik Operasyon

FETÖ'nün Emniyet Mahrem Yapılanmasına Yönelik Operasyonlar: 44 Mahrem İmam Gözaltında Ankara'da Başlatılan Soruşturma Ankara Cumhuriyet…

4 saat ago
  • Gündem

ALİ ERBAŞ HOCAMIZI SEVİYOR VE TEBRİK EDİYORUZ

Oda tv, tam bir bağnazlık ve yarı putperestlikle muhterem kardeşimiz Ali Erbaş hocamızı eleştiriyor. Önce…

4 saat ago