Ekonomi

İki Ülkeden Petrol Aldım!

Rusya-Ukrayna savaşıyla rekor seviyelere yükselen petrol fiyatları için önemli bir gelişme yaşandı. Artan petrol fiyatları sonrası Suudi Arabistan ve BAE’nin arz krizinin yaşanması halinde piyasaya fazladan petrol sürebilecekleri iddia edildi.

Petrol fiyatları Türkiye’de olduğu gibi dünyada bir çok ülkenin gündeminde. Petrol fiyatlarının artması ve arz sıkıntısı nedeniyle Suudi Arabistan ve BAE’nden önemli petrol adımı geldi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) liderleri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE)’nin dünyanın bu kış ağır bir arz krizi yaşaması halinde, petrol üretiminde “önemli bir artış” yapmaya hazır oldukları iddia edildi.

OPEC’TEN ÜRETİMİ ARTIRMA KARARI
OPEC+ toplantısından kritik bir karar çıktı. Buna göre OPEC Eylül’de üretim hedefini 100.000 varil/gün artırma konusunda anlaştı.

“PİYASAYA SÜREMEYİZ”
İlk bakışta, bu durum Suudi Arabistan’ın petrol üretimini artırma konusunda neredeyse hiç yerinin olmadığını tasdikliyor gibi gözükmekte. Fakat Suudi Arabistan ve BAE’ye yakın üç kaynağa göre, iki Arap ülkesi arz krizinin kötüleşmesi halinde petrol üretimini “önemli miktarda” artırabilir.

Kaynaklardan biri, “Bu kış Avrupa’da doğalgazın olmaması ve yılbaşında Rus petrol satışlarına fiyat tavanı getirilmesi ihtimaline karşı, şu anda her varili piyasaya süremeyiz” diye belirtti.

Kaynaklar olası arz artışının miktarını belirtmeseler de, Suudi Arabistan, BAE ve diğer bazı OPEC üyesi ülkelerin yaklaşık günlük 2.0-2.7 milyon varil petrol üretmeye elverişli ek kapasitesi olduğunu ifade ettiler. (REUTERS)

Recent Posts

  • Gündem

RAKICILAR MI ZAVALLI ZAVALLILAR MI RAKICI?

Alkollü içkilerin ve bunların başında rakının insan sağlığı için tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Alkollü içkiler, yaralama…

14 saat ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Toplu Nikah Töreni Düzenlendi

Gazze Şeridi'nde Toplu Nikah Töreni Toplu Nikah Töreni Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırıları Altında Gerçekleşti Gazze…

15 saat ago
  • Gündem

İsrail Saldırıları Altındaki Gazze’den Görüntüler

İsrail Saldırıları Altındaki Gazze'den Görüntüler Gazze Şeridi'nde İsrail'in Amansız Saldırısı ve Filistinlilerin Güçlü Mücadelesi Gazze…

15 saat ago
  • Makale

Gazze Konusunda “Duygu Ötesi Yaşayan İnsanlar”

Prf.Dr. Erol Göka ‘’İDE'de(İslam Düşünce Enstitüsü)" yapılan oturumda dünyada şahit oldukları binlerce zulme karşı, duyarsız…

15 saat ago
  • Gündem

Sait Çamlıca: Teknolojiyi Akıllıca ve Müslümanca Kullanın!

Eğitimci Yazar Sait Çamlıca Çekmeköy Şehit Ömer Halisdemir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileriyle ‘Teknoloji…

16 saat ago