İngiltere Mısırı Sömürmek Adına Demokrasiyi Unuttu

Mirat Haber Ajansı

2013 yılında General Abdülfettah Sisi’nin kanlı darbesinin ardından İngiltere’nin Mısır’a karşı yaklaşımı, darbecilerin Kuzey Afrika ülkesinin yönetimini ele geçirmesinden bu yana zaten destekler nitelikte olduğu ancak 2020’lerin başında İngiltere’nin bu hafta Mısır’la imzaladığı büyük anlaşmalarla darbeci hükümetin adeta stratejik partneri haline geldiği uzmanlarca dile getirilmekte.

Brexit tam olarak yürürlüğe girdiğinde kaçınılmaz mali zararlarını dengelemek için yeni küresel bağlantılar kurmayı hedefşeyen İngiltere, demokrasi ve insan hakları da dahil olmak üzere temel değerleri çiğnemek pahasına yeni ticaret anlaşmaları yapmak için çok çalışıyor. Bazı yorumcular, Muhafazakar Parti hükümetinin Brexit sonrası gelecek için sürekli ticari gelir arayışını 15. Yüzyılda Avrupalı seyyahlar tarafından Doğu’nun ve ötesinin zenginliklerine çılgınca alternatif yollar aranması dönemini hatırlattığı yorumunu yapıyorlar.

Başbakan Boris Johnson’ın şu anda çok güçlü olan Muhafazakar Parti hükümeti Pazartesi günü Londra’da düzenlenen İngiltere-Afrika Yatırım Zirvesi sırasında Mısır ile imzalanan bir dizi yeni anlaşmayı açıkladı. Zirve, Mısır cumhurbaşkanını diğer 20 Afrika ülkesinden liderlerle birlikte İngiltere’nin ekonomik gücünü genişletme çabasında rol almaya davet etti. Johnson’un Uluslararası Ticaret Bakanı Liz Truss yaptığı açıklamada İngiliz niyetlerini açıkça ortaya koyarak Afrika’nın, İngiltere’deki işletmeler için büyük bir fırsat sunduğunu, pek çok İngiliz firmasının büyümeyi artırmak, iş yaratmak ve sanal altyapıyı artırmak için bölgede ticaret ve yatırım yapma yolunu açtığını belirtti.

Mısır’a yapılan İngiliz satışlarının başında İngiliz tren ve savunma sanayii firması Bombardier’in 30 milyar TL’lik dev Kahire tren kontratı, Rolls Royce’un yarım milyarlık uçak motoru satışı. moda ve ev eşyaları perakendecisi Matalan ve ilaç şirketi GlaxoSmithKline’ın büyük satış anlaşmaları geliyor.  

Mıısr ayrıca 120 milyar TL Mısır devlet tahvilini Londra Borsasında genellikle belirli büyük alıcılara sunarak İngiltere’ye dolaylı yoldan borçlandı. İngiltere’nin hali hazırda de her iki ülke tarafından yayınlanan bir açıklamaya göre petrol ve gaz, telekomünikasyon, ilaç ve hızlı hareket eden tüketim malları dahil tüm sektörlere 300 milyar TL civarı yatırımı var. Bu yatırımlar ülkenin can damarlarının denetimi yönelimli.

Öte yandan Londra’da binlerce insan, son on yılda en kanlı darbelerden birinin mimarı olan Sisi’nin İngiltere ziyaretini protesto ediyor. Mısır’ın demokratik olarak seçilen ilk cumhurbaşkanı Mohamed Morsi ve ordunun 2013 darbesinde ele geçirilmesinden önce iktidar partisi olan Müslüman Kardeşler’in yüzlerce üyesi ölüm cezasına çarptırıldı. Mursi bir Mısır mahkemesinde onu susturmak için tasarlanmış ses geçirmez bir cam kafeste öldü. 67 yaşındaki lider, 20 dakikadan fazla bir süre “yerde yığılmış” hareketsiz yattı ve diğer mahkumların yardım çağrılarına rağmen orada gardiyanlar tarafından ölüme terk edildi. Uluslararası Barolar Birliği, hafta sonunda İngiliz polisine, işkence ve cinayet iddiaları üzerine Sisi’nin tutuklanması talebinde bulunmuştu.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Recent Posts

  • Gündem

Almanya’da “İmparatorluk Vatandaşları” Yargı Karşısında

Almanya'da "İmparatorluk Vatandaşları" Yargı Karşısında Almanya'da Stuttgart, Frankfurt ve Münih'te yargılanan "İmparatorluk Vatandaşları" örgütü üyeleri,…

14 saat ago
  • Gündem

KFC’YE BOYKOT DARBESİ

KFC'YE BOYKOT DARBESİ KFC, Malezya'da 108 Şubesini Geçici Olarak Kapattı: Boykot Darbesi! Malezya'da, İsrail'in Gazze'ye…

15 saat ago
  • Gündem

Muğla Seydikemer’de İnovatif Tarım: Pilotun Topraksız Çilek Üretimi

Muğla Seydikemer'de İnovatif Tarım: Eski bir yolcu uçağı pilotu Kadrican Pehlivan, modern tarım teknikleriyle dikkat…

16 saat ago
  • Gündem

Gazze’de Aylar Sonra Bile Enkaz Altından Ceset Çıkartılıyor

Gazze'de Aylar Sonra Bile Enkaz Altından Ceset Çıkartılıyor Gazze'de aylar önce enkaz altında kalan sivillerin…

17 saat ago
  • Gündem

AMERİKA’DA ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİ AYAKTA

ABD'de Gazze protestoları: Hangi üniversitelerde eylem var, öğrenciler ne talep ediyor? Öğrenciler, üniversitelerin İsrail'in Gazze'deki…

18 saat ago
  • Gündem

HAYATIN ANLAMINI BURÇLARDA ARAMA ÇARESİZLİĞİ

İnsan hayatının anlamı nedir? Hemen hemen her insan bu soruyu sorar. Ama başta ateistler ve…

19 saat ago