İnsanoğlu 15 yıl içinde asteroid kuşağına yerleşebilir

Mirat Haber Ajansı

İnsanoğlu önümüzdeki 15 yıl içinde Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında yüzen dev küreler üzerinde yaşayabilir. Bu, bilim adamı Pekka Janhunen’in 2026 yılına kadar uzayda bir mega kentte yaşanabileceğini söyleyen çılgınca iddiası. Helsinki’deki Finlandiya Meteoroloji Enstitüsü’nde astrofizikçi olan Dr Janhunen, bu ay yayınlanan bir araştırma makalesinde vizyonunu anlattı. Dünya’dan yaklaşık 520 milyon km uzaklıkta bulunan cüce gezegen Ceres çevresinde yüzen “mega uydular” için bir plan hazırladı. Dr Janhunen, motivasyonun, Dünya’nın yaşam alanının ötesinde büyümeye izin veren yapay yerçekimine sahip bir yerleşime sahip olmak olduğunu yazdı.

Uzay kentleri mümkün

Uzak dünyaları yerleştirme planlarının büyük çoğunluğu Ay veya Mars çevresinde dönüyor. Bu büyük ölçüde Dünya’ya yakın olmalarından kaynaklanmakta. Dr. Janhunen’in önerisi ise biraz daha uzak görünüyor. Disk şeklindeki yaşam alanı, her biri 50.000’den fazla insana ev sahipliği yapan binlerce silindirik yapıya sahip olacak. Bu bölmeler güçlü mıknatıslarla birbirine bağlanacak ve yavaşça dönerek yapay yerçekimi oluşturacaktır. Dr Janhunen, sakinlerin yerleşim yerinin 600 mil aşağısındaki Ceres’teki kaynakları çıkaracak ve bunları “uzay asansörleri” kullanarak yedekleyecekler. 
Ceres, asteroit kuşağındaki en büyük nesne. Dr Janhunen, azot bakımından zengin atmosferi nedeniyle dünya dışı yerleşim yerleri için en iyi yer olarak kabul edildiğini de sözlerine ekledi. Bu, yerleşimcilerin, Mars’ın daha sert, karbondioksit bakımından zengin ortamını kolonileştirenlere kıyasla Dünya benzeri koşulları daha kolay oluşturmalarıns izin verecek. 
Ama bütün bunlar, düzensiz asteroitlerin veya uzay radyasyonunun tehditlerini çözmüyor, ancak kağıt üzerinde bir dizi Finli araştırmacı ile çalışan Dr. Janhunen de bunu düşündü. Mega uydunun etrafına yerleştirilen dev, silindirik aynaların onu her türlü bombardımandan koruyabileceğini öne sürdü. Bu aynalar ayrıca güneş ışığını mahsullerin ve diğer bitki yaşamının büyümesi için habitat üzerine odaklayacaktı. 

Engeller de var

Her şey planda toz pembe görünse de Dr. Janhunen ayrıca planlarla ilgili bir dizi sorunu da vurguladı. Birincisi, insanları Ceres’e götürmenin o kadar da küçük olmayan bir engeli var. Nasa, 2015 yılında oraya bir araştırma gönderdi, bu, yüzlerce insanı mevcut teknolojiyi kullanarak ayakta tutmak için çok uzun, belki sekiz yıl süren bir yolculuk. Dr Janhunen, inşaat hammadde malzemelerini Ceres’ten yörüngeye kaldırmak için gereken enerjinin büyük bir engel teşkil edeceğini de kabul etti. Araştırma, 6 Ocak’ta bilim dergisi Arxiv’de yayınlandı. 

Recent Posts

  • Gündem

İrlanda’da Eurovision Şarkı Yarışması’na Katılan İsrail’e Protesto

İrlanda'da Eurovision Şarkı Yarışması'na Katılan İsrail'e Protesto İrlanda'nın başkenti Dublin'de, İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'na katılması…

15 dakika ago
  • Gündem

Türkiye, İsrail ile Tüm Ticaret İlişkilerini Durdurdu!

Türkiye'nin İsrail ile ticareti durdurma kararı, son dönemdeki diplomatik gelişmelerin en çarpıcı ve önemli adımlarından…

1 saat ago
  • Gündem

Kırım Kongo Hastalığı İçin Çorum Hitit Üniversitesinden Uyarı Geldi

Kırım Kongo Hastalığı İçin Çorum Hitit Üniversitesinden Uyarı geldi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi: Gripten Ayırt…

2 saat ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR III

Rabbimiz Mülk suresinde de şöyle soruyor: “Bu sular çekilse/susuz kalsanız, kaynağından fışkıran lezzetli suları size…

3 saat ago
  • Makale

SÜKÛN

 “Onda 'sükûn bulup durulmanız' için, size kendi nefislerinizden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve…

3 saat ago
  • Gündem

GÖNÜLDEN DİLE DÖKÜLENLER “İslami Toplumda Huzur Evi Olmaz”

MİRATYOUTUBE MİRATHABER.COM

4 saat ago