
IRAK, HİZBULLAH VE HUSİLERİ RESMEN TERÖR ÖRGÜTÜ İLAN ETTİ
Irak hükümeti, Lübnan Hizbullah’ı ile Yemen’deki Husileri (Ensurullah) resmi olarak terör örgütü listesine aldığını duyurdu. Karar, bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bakanlar Kurulu’na bağlı Teröristlerin Malvarlığını Dondurma Komitesi’nin 17 Kasım 2025 tarihli toplantısında alınan karar, her iki grupla bağlantılı tüm kişi, kuruluş, şirket ve derneklerin Irak’taki malvarlıklarının ve banka hesaplarının dondurulmasını kapsıyor. Uygulama, 2015 tarihli Kara Para Aklama ve Terörün Finansmanı ile Mücadele Yasası’na dayandırılıyor.
Hükümet yetkilileri, kararın gerekçesini “terör eylemlerine katılım, terörün finansmanına destek ve Irak’ın ulusal güvenliğine tehdit” olarak açıkladı. Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani, kararın uluslararası yükümlülükler ve terörle mücadele çerçevesinde alındığını vurguladı.
Kararın zamanlaması, ABD’de Donald Trump yönetiminin görevde olmasına denk gelmesi ve Irak’ın Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri gibi Körfez ülkeleriyle yakınlaşma politikasıyla örtüşmesi dikkat çekti. Her iki ülke de yıllardır Hizbullah ve Husileri terör örgütü olarak sınıflandırıyor.
İran’da kararın büyük öfkeye yol açması, Irak’taki İran destekli Şii milis gruplar arasında bölünme yaratması bekleniyor. Haşdi Şabi içinden henüz resmi bir tepki gelmezken, bazı kaynaklar Tahran’ın sert karşılık verebileceğini öne sürüyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı, “Irak’ın terörle mücadelede attığı bu önemli adımı memnuniyetle karşılıyoruz” açıklaması yaptı. Birleşmiş Milletler ise kararın bölgesel istikrara etkilerini yakından izleyeceğini bildirdi.
Uzmanlar, terör listesinin önümüzdeki dönemde İran bağlantılı diğer grupları da kapsayacak şekilde genişleyebileceğini belirtiyor.
SON DAKİKA GELİŞMESİ

KONUYU YAKINDAN TAKİP EDEN UZMANLAR : IRAK HÜKÜMETİNİN İRAN, TARAFINDAN TEHDİT EDİLMESİ SONUCU GERİM ADIM ATTIĞI SÖYLENİYOR
Irak hükümeti, sabah saatlerinde Resmi Gazete’de yayımlanan ve Lübnan Hizbullahı ile Yemen’deki Husi Hareketi’ni “terör örgütü” olarak tanımlayan kararını düzeltti. Hükümet, isimlerin listeye “sehven” eklendiğini belirterek çıkarılması talimatını verdi.
Irak Merkez Bankası Terörist Varlıklarını Dondurma Komitesi Başkanı Ammar Hamad Halef, Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği’ne gönderdiği “gizli ve çok ivedi” ibareli yazıda, Hizbullah ve Husilerin listeden çıkarılmasını talep etti.
Irak Hükümeti “Komitemiz bu oluşumların (Hizbullah ve Husiler) mal varlıklarının dondurulmasına onay vermemiştir. İsimlerin taslak metinde sehven yayımlandığı anlaşılmaktadır” ifadeleri yer aldı.
İslami Haber ”MİRAT” – YouTube