Gündem

Irak’ta Antibiyotik Direncinde Büyük Bir Artış Görüldü

British Medical Journal’da yayınlanan yeni bir çalışma, Irak’ta yıllarca süren savaş ve çatışmaların antibiyotik direncinde aşırı bir artışa yol açtığı sonucuna vararak, bunun Arap bölgesinden dünyanın geri kalanına yayılması konusunda uyarıda bulundu.

Araştırmacılar, Irak’ta antibiyotik direncindeki artışın nedeninin, kötü bir sağlık altyapısı, ilaç kıtlığı, sınırlı kaynaklar, yüksek düzeyde ağır metal kirliliği ve kötü sanitasyondan kaynaklanabileceğini açıkladı.

Araştırmacılara göre patlayıcılar büyük miktarda kurşun ve cıva içerdiğinden, silahlarda kullanılan ağır metaller hala çevrede bulunmaktadır. Irak, 1980’lerden bu yana, belirli antibiyotik direnci kalıplarına sahip patojenlerin ortaya çıkması ve yayılmasıyla aynı zamana denk gelen bir dizi çatışmaya tanık oldu. Bu, antibiyotik direncinde düşüşe neden oldu.

Onlarca yıldır araştırmacılar, antibiyotik direncinin gereksiz aşırı kullanımdan kaynaklandığına inanıyorlardı, ancak yeni araştırmalar, antibiyotiğe dirençli bakteri veya mikropların gelişimine katkıda bulunabilecek birçok başka faktör olduğunu gösteriyor.

Bu etkenler arasında ağır metallerle kontaminasyon veya sağlık sektöründe yaygın olarak kullanılan kuaterner amonyum bileşikleri içeren dezenfektanların kullanımı yer almakta olup, birçok bakteri türünün ağır metal toksisitesiyle mücadele için direnç geliştirdiği kanıtlanmıştır.

Araştırmacılar milyonlarca gereksiz ölümü önlemek istiyorsa, silahlı çatışmanın antimikrobiyal direncin yükselişi üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkisini anlamanın acil bir ihtiyaç olduğunu söylüyor ve antimikrobiyal direnç ile çatışma arasındaki bağları anlamanın önemini vurguluyor.

Çeviri: Tuğba Hamarat

Kaynak: www. asharq.com

Recent Posts

  • Ekonomi

BÜYÜK BORÇLAR BIRAKMIŞ BELEDİYELER İNCELENMELİDİR

BÜYÜK BORÇLAR BIRAKMIŞ BELEDİYELER İNCELENMELİDİR AK Parti’nin iktidara geldiği ilk dönemlerde adil ve üretken bir…

14 saat ago
  • Gündem

BEDAVA İNCİL TEHLİKESİ

Bedava İncil Tehlikesi 18 Nisan 2024 tarihinde sitemizde yayınlanan haberimizde, Devlet-i Aliyye Ocakları Bilecik İl…

14 saat ago
  • Gündem

Gazzeli Çocuklar Savaşın Gölgesinde Eğitim Mücadelesi Veriyor

Gazzeli Çocuklar Savaşın Gölgesinde Eğitim Mücadelesi Veriyor Gazze'deki Filistinli Çocuklar Savaşın Gölgesinde Eğitim Mücadelesi Veriyor…

15 saat ago
  • Gündem

Ata Tohumlarıyla Yetiştirilen 350 Bin Sebze Fidesi Dağıtıldı

Ata Tohumlarıyla Yetiştirilen 350 Bin Sebze Fidesi Dağıtıldı. Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesinde, belediyenin başlattığı ata…

17 saat ago
  • Gündem

DUADAN KORKAN KEMALİST NİKAH MEMURU

Duadan Korkan Kemalist Nikah Memuru "Duadan korkulur mu?" demeyin. Kemalist kafalar ve jakoben laiklik ile…

18 saat ago
  • Gündem

İsrail Ordusu, Gazze’nin Refah Bölgesine Kara Saldırısı Başlattı

İsrail Ordusu, Gazze’nin Refah Bölgesine Kara Saldırısı Başlattı İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde gerginliği artıran bir…

19 saat ago