Orta Doğu

İran’da Çocuk Gelin Sayısında İnanılmaz Artış

Yeni hazırlanan  bir rapor, çocuk hakları aktivistlerinin ve reformist yasa koyucuların 16 yaşından küçük kızların evlenmesini yasaklayan bir yasayı geçirme girişimlerinin ortasında, İran’da çocuk evliliklerinde keskin bir artış olduğunu gösterdi.

Yerel basının ortaya çıkardığı yeni rapor, eylemcilerin mevcut yasaların uygulamayı önlemedeki etkisizliğine ilişkin iddialarını doğruladı.

İran istatistik merkezi tarafından yayınlanan mevsimsel verilere göre, geçen baharda yaşları 10 ile 14 arasında değişen 9,753 kız çocuğu evlendi, bu 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 32’lik bir artış.

Raporda, aynı dönemde 15-19 yaşları arasında 45.522 kız çocuğunun da evlendiği belirtildi.

Güle güle dahi: İran’ın en iyileri ve en parlakları ülkeyi nasıl terk ediyor?
Devamını oku”
Bu arada, İran’ın ulusal nüfus kayıt kurumu tarafından yayınlanan ayrı veriler, çocuk evliliklerinin neden olduğu başka bir konuya da ışık tuttu: reşit olmayan gebelikler.

Veriler, 21 Mart’ta başlayan İran yılının ilk yarısında 14 yaşından küçük annelerin 969 bebek doğurduğunu gösterdi.

İran’ın en yoksul eyaleti Sistan ve Belucistan, altı aylık dönemde doğum yapan 10 yaşındaki iki kız, 11 yaşındaki iki kız, 12 yaşındaki dokuz, 13 yaşındaki 37 ve 14 yaşındaki 182 kız çocuğuyla en yüksek orana sahipti.

2000 yılında çıkarılan bir yasaya göre, 13 yaşından küçük kızların evlenmesine ancak kızın babasının rızası ve mahkemenin izni ile izin veriliyor.

Ancak insan hakları savunucuları, her yıl binlerce reşit olmayan kızın mahkemelerden izin almadan evlenmeye zorlandığını söylüyor.

Son yıllarda muhafazakar ve dindar politikacılar, eylemcilerin 16 yaşından küçük kızların ve 18 yaşından küçük erkeklerin evliliklerini yasal olarak yasaklama girişimlerini boşa çıkardı.

Recent Posts

  • Gündem

IMF, Suudi Arabistan’da Riyad Ofisini Açıyor

Ekonomik çeşitliliği ve uluslararası iş birliğini artırmayı amaçlayan bir adım olarak IMF , Suudi başkentinde…

32 dakika ago
  • Makale

ÖĞÜDE İHTİYAÇ DUYMAK YA DA DUYMAMAK

Günümüzde bazı  kişilerin,  özellikle de  hedonizmin etkisinde kalan  ve bu nedenle de    kurallara ve özellikle…

33 dakika ago
  • Gündem

Balığı Uçmaya Kuşu Yüzmeye Zorlamayacak Bir Eğitim Sistemi…

Balığı Uçmaya Kuşu Yüzmeye Zorlamayacak Bir Eğitim Sistemi lazım. İlkönce haberimizi okuyalım: CHP'li Milletvekilleri, MEB…

17 saat ago
  • Gündem

ERDOĞAN – ÖZGÜR GÖRÜŞTÜ MÜ GÖRÜŞTÜRÜLDÜ MÜ?

Türkiye Cumhuriyeti, anayasası ile kendisini tanımlamıştır ve ülkemizde bütün yapılanmalar anayasaya göredir. Bu yapıyı bir…

17 saat ago
  • Gündem

ABD Polisi UCLA Kampüsünde Filistin Dayanışma Kampını Dağıttı

ABD Polisi UCLA Kampüsünde Filistin Dayanışma Kampını Dağıttı ABD'nin Los Angeles kentinde bulunan California Üniversitesi'nde…

18 saat ago
  • Gündem

“KURBAN KARDEŞLİKTİR”

“KURBAN KARDEŞLİKTİR” ARDEV olarak kurbanlarınızı bu yıl Tanzanya’da ki kardeşlerimize ulaştırıyoruz. Ayrıca kurbanınızın kesim vidosunu…

20 saat ago