Gündem

İSLAM İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI’NDAN ÇAĞRI: İSRAİL’E CEZA VE FİLİSTİN’E KORUMA

İslam İşbirliği Teşkilatı Pazar günü, Gambiya’nın başkenti Banjul’da yeni bir zirve gerçekleştirdi. İİT düzenlenen 15. zirvesinin sonuç bildirisinde, İsrail işgalinin Gazze Şeridi’nde yaptığı soykırımı bir kez daha kınadı ve 57 üye devletini İsrail’e yaptırım uygulamaya çağırdı.

Zirve, “Banjul Deklarasyonu” adını verdiği nihai açıklamasında, örgüte üye devletlere İsrail’e karşı “diplomatik, siyasi ve hukuki baskı uygulamaya ve ekonomik, sportif, kültürel ve uluslararası tüm düzeylerde belli yaptırımlar uygulamak” hususlarında çağrıda bulundu.

Zirve katılımcıları, İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşını ve Gazze Şeridi’nde İsrail işgal güçleri tarafından Filistinlilerin öldürülmesini ve yerlerinden edilmesini kınadıklarını kesin bir dille ilan etti.

Zirvede yayınlanan Banjul Deklarasyonu aracılığıyla, Filistin topraklarında derhal ve koşulsuz ateşkes sağlanması ve insani yardımın ulaştırılmasına izin verilmesi çağrısında bulunuldu.

4-5 Mayıs Cumartesi ve Pazar günleri “Sürdürülebilir kalkınma için birlik ve beraberliğin diyalog yoluyla güçlendirilmesi” sloganları eşliğinde gerçekleştirilen bu zirvede katılımcılar, Kutsal Kudüs’ün İslami kimliğinin Yahudileştirmekten korunması için her türlü tedbirin alınması çağrısında bulundu.

Ayrıca, İsrail’in sömürgeci işgal politikalarına karşı Filistin Devleti’nin aldığı ve üye devletler tarafından desteklenen hukuki tedbirlerin desteklenmesinin yanı sıra, Filistin Devleti’nin küresel çapta tanınması ve Birleşmiş Milletler’e üye olmasını sağlama çabalarına destek verildiğini vurguladılar.

Zirve, uluslararası topluma İsrail işgalinin tarihi Filistin topraklarında uyguladığı ırkçı politikalarını suç saymaya ve üye devletlere Filistin halkının kendi topraklarındaki kararlılığını güçlendirecek gerekli tedbirleri almaya çağrıda bulundu.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre İslam İşbirliği Teşkilatı’nın, üyelerinden İsrail’e karşı Uluslararası Adalet Divanı’nda açılan davaya müdahale etmelerini isteyen bir karar eklemeyi kabul ettiği doğrulandı.

Kaynaklar, teklifin Türkiye tarafından sunulduğunu ve örgüt üyelerinin de Banjul’daki konferansta bunu onaylandığını doğruladı.

Aynı şekilde zirvede “İsrail ile işbirliği yapan ülkelerin soykırımla ilgili suçlarda suç ortağı olduğu” ve “Filistinliler için koruma sağlama kararının alındığına” dair dikkat çektiklerini vurguladı.

HABER ÇEVİRİSİ: SONGÜL BAYLU 

MİRATHABER.COM -YOUTUBE- 

 

 

Recent Posts

  • Gündem

SULTAN VAHDETTİN HAİN DEĞİLDİR! (I)

Gelin bugün tarihin tozlu rafları arasında küçük bir gezinti yapalım… İdeoloji simsarlığı yapmadan… İşin gerçeği,…

59 dakika ago
  • Makale

İSLAM GENÇLİĞİ TEBLİĞ VE MUSAB BİN UMEYR ÖRNEĞİ

Hucurat Suresinin on beşinci âyetinde işaret buyurulduğu üzere Müslüman için hayat, iman ve cihad’dır. Cihadın…

59 dakika ago
  • Gündem

BAŞÖRTÜSÜNDEN VAZ GEÇME DENEYİMİ

Ayşe Böhürler  Yenişafak’ta yayınladığı” Başörtüsünden Vaz Geçme Deneyimi “ başlıklı yazısının son bölümünde  şöyle diyor:…

2 saat ago
  • Gündem

İKÇÜ’deki Gazze Çadırı İkinci Haftasını Tamamladı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) öğrencileri, Gazze’de İsrail’in sivillere karşı sürdürdüğü ölümcül saldırılara karşı bir…

3 saat ago
  • Makale

İNSAN MİDESİYLE DÜZELTİLEMEZ!

İNSAN MİDESİYLE DÜZELTİLEMEZ! Kamu Yararına çalışan “Fakir ve Muhtaçlara Yardım Derneği”ni zaman zaman ziyarete giderim.…

3 saat ago
  • Gündem

Gazzeli Küçük Kızın Cesur Mesajı

Gazzeli Küçük Kızın Cesur Mesajı: "Meydan Okumak Benim Hayat Sembolüm" Bir Kız Çocuğunun Cesareti Gazze'den…

22 saat ago