Makale

İSLAM’DA ÇOCUKLAR ANA-BABANIN BORÇLARINI ÖDEMEKLE YÜKÜMLÜ MÜDÜR?

Özel bir sohbette malından çok borç bırakarak ölen müşterek dostumuzun durumu konuşuldu. Konuşulunca da İslâm açısından konuya açıklık getirmeniz ricamızdır.

İslâm biz Müslümanların hayat düzenidir. Bu ilâhi düzenin kendine özgü mülkiyet ve mîras sistemi vardır. Koca/baba karısının ve yetişkinlik öncesi dönemlerinde çocuklarının nafakasını sağlamakla yükümlüdür.

İSLAM’DA MAL AYRILIĞI SİSTEMİ VARDIR

Ama kocanın/babanın taşınır ve taşınmazları kendilerine özgü olduğu gibi kadının /annenin taşınır ve taşınmazları da kendilerine hastır. (Nisa 32) Bunun gibi ana – babanın mallarıyla çocukların malları da ayrıdır. Yetişkin çocukların kazandıkları kendilerinin olduğu gibi örneğin babasının veya annesinin varisi olan küçük çocuğun aldığı mîras da kendisinindir.

Mal ayrılığı sistemi olarak açıklanabilecek bu İslâmî yapının zaruri sonuçlarından biri de şudur:

KOCANIN BORCU KADINI BAĞLAMAZ

Kocanın borcu kadını bağlamadığı gibi, kadının borcu da kocayı bağlamaz. Yani birbirlerinin borçlarını ödemekle yükümlü değildirler. Aynı şekilde ana veya baba yetişkin çocuklarının borçlarından sorumlu olmadıkları gibi çocuklar da anaları veya babalarının borçlarından mesül değildir.

MÎRAS TAKSİMİNDEN ÖNCE BORÇ ÖDENİR

Açıklanan bu ön bilgilerden sonra mîrasa ilişkin bilgiler de verelim:

Ölümü ile geride miras ve borç bırakan kişinin önce borçları, sonra –varsa- vasiyeti yerine getirilir.(Nisa 11,12) Bir hadise göre vasiyet, bırakılan mîrasın üçte birinden fazla olamaz. (Buharî, Vesaya 2-3)

Borçların ödenmesi ve vasiyetin yerine getirilmesinden sonra kalan mîras, varislere Kur’ân ile belirlenen ölçülere göre dağıtılır.

ÇOCUĞU OLAN KADIN EŞ SEKİZDE BİR ANNE İSE ALTIDA BİR ALIR

Eşini, anası-babasını ve çocuklarını varisleri olarak bırakan kişinin karısı malın sekizde birini alırken ana ve babanın her biri altıda bir alır.

Erkek çocuklar da kız çocukların iki katı miras alırlar. Bu farklılık erkek çocuğuna yüklenen görevlerdeki fazlalık sebebiyledir.

Kişi mal bırakmaksızın borç bırakırsa veya borçları bıraktığı maldan çok olursa eşi ve çocukları borcu ödemekle sorumlu değildir. Onların mîrası red işlemi yapmaları da gerekmez.

İslâm Toplum Düzeni’nde alacaklılar, alacaklarını belgelendirerek ancak devletin zekât fonunun “Borçlular” kısmından tahsil edebilirler.

ERDEM MECBURİYETİ

Önemli Not: Çocukların babalarının borçlarını ödeme mecburiyetinde değildir. Ama ödemeleri pek tabii ki büyük bir hayır olur.

ALLİ RIZA DEMİRCAN 

MİRATHABER.COM

YAZARIN DİĞER YAZILARINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN 

 

Recent Posts

  • Gündem

HAMAS, ANADOLU’NUN İLERİ HAT SAVUNMASINI YAPIYOR

Hamas, Anadolu'nun ileri hat savunmasını yapıyor Dünyaya hükmetmeye çalışan ve yeni bir dünya düzeni kurmak…

5 dakika ago
  • Gündem

İSLAM EKOLÜNDEN YAHYA SİNWAR FARKI

Eserlerinden bazıları “Silah ve Zeytin Dalı “ ve “Küçük Devletlerden Sakının LÜBNAN”  adlarıyla Türkçemize kazandırılan …

15 dakika ago
  • Gündem

İzzeddin El Kassam Kimdir?

İzzeddin El Kassam: Filistin Direnişinin Efsanevi Lideri (1882-20 Kasım 1935) İzzeddin El Kassam, Suriye'nin Lazkiye…

21 dakika ago
  • VİDEOLAR

KÜRSÜ PROGRAMI “İSLAM VE ÇEVRE”

MİRATYOUTUBE MİRATHABER.COM

2 saat ago
  • Gündem

İSLAM, BATI’DAN TEKRAR DOĞUYOR

İslam, Batı'dan Tekrar Doğuyor Filistin'in Dik Duruşu: İnsanlığın Vicdanını Sızlatan Bir Direniş 7 Ekim 2023…

2 saat ago
  • Gündem

İsrail’in Organ Mafyası Filistinli Çocukların Organlarını Çalıyor

İsrail'in Organ Mafyası Filistinli Çocukların Organlarını Çalıyor. İsrail'de Filistinli Çocukların Organları Çalınıyor İddiası Yankı Buluyor…

4 saat ago