Kamboçya Müslümanlarının sözlük cihadı

Güneydoğu Asya yarımadasında Vietnam ve Tayland arasında yer alan Kamboçya’nın Çam Müslüman toplumu, ilk kez kendi dillerinden ülkenin genel dili olan Kmer diline sözlük çıkararak kimliklerinin korunması yolunda bir adım attılar.

Kamboçya’da yaşayan ve tarih boyunca Budist çoğunluk tarafından ağır zulümlere maruz kalan Müslüman azınlık, özellikle Pol Pot döneminde Kızıl Kmerlerin katliamlarından payını aldı.

Kamboçya Müslümanlarının içinde çeyrek milyon nüfuslarıyla en kalabalık grup olarak kırsal kesimde yaşamını sürdüren Çamlar, ülke geneline göre bile en alt düzeydeki olanaklara sahip toplumlardan biri. Bu nedenle ve devletin de okul konusunda desteğindeki eksiklikler nedeniyle okuma yazma oranı %10. Çamlar, Kmer dilinde okuma yazma bilse bile kendi dilinde yazamıyor.

Bu konuda ilerleme sağlanması için 37 yaşındaki kültürel araştırmacı Leb Ke, Çam toplumunun dilinin korunması amacıyla 2500 kelimelik bir sözlük hazırladıve bu yıl içinde yayınlamayı planlıyor. Kamboçya’da yayınlanan Khmer Times adlı gazetenin yaptığı röportajda Müslüman Çam halkının kimliğini korumak için bu tür kültürel çalışmaları geliştirmenin önemini vurguladı.

Son iki yıl bu sözlüğün ortaya çıkması için yerel halkla birlikte çalışan Leb Ke, bir yandan da 3000 öğrenciye okuma yazma öğretti. Dillerinin kaybolması için yapılan kültürel sindirme çalışmasının karşısında Müslüman toplumun varlığını, ancak kimliğini ve dilini koruyarak koruyabileceğine inanıyor.

Dil ve geçmiş kaybolduğunda toplumun da silineceğini görmeyi başarmasıyla Leb Ke ve arkadaşlarının ülkemizdeki pek çok aydından daha ileride olduğu açıkça anlaşılıyor.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Recent Posts

  • Gündem

BM, Gazze’de İnsani Yardım Konvoylarına Ateş Açıldığını Duyurdu

BM, Gazze’de insani yardım konvoylarına ateş açıldığını duyurdu İsrail'in Gazze'ye Yönelik İnsani Krizi Derinleştiren Saldırıları…

8 saat ago
  • Gündem

YAPAY ZEKA İNSANLIĞI YIKIMA MI GÖTÜRÜYOR?

Yapay Zeka İnsanlığı Yıkıma Mı Götürüyor? Öğretim görevlisi Tuğba Öztürk, yapay zekayı ele aldığı yazısında,…

9 saat ago
  • Gündem

İzmir’de Nikah Memuru Skandalı: Dua Edene Müdahale Edip Müzik Açtırdı!

İzmir Karşıyaka'da nikah memuru, dua edilirken mikrofonu alıp müzik açtırdı. O anlara ilişkin görüntüler kısa…

10 saat ago
  • Gündem

Filistinliler Nereye Gidecek?

Filistinliler Nereye Gidecek?  İsrail Gazze şeridinde ki gerilimi arttırmaya devam ediyor. Refah kentine kara harekatı…

11 saat ago
  • Gündem

TIBBA SAYGIMIZ VAR AMA, AMASI DA VAR

Biz tıp insanlarının pek çoğunun kendi araştırmalarından çok başkalarının masa başında hazırladıkları bilgileri alıp sattıklarını…

12 saat ago
  • Gündem

DİYENET DUYURDU! KURBAN KESİM BEDELLERİ AÇIKLANDI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2024 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt…

13 saat ago