Korona ve Çin Müslümanları

Mirat Haber Ajansı

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Wuhan kentinde başlayan ve ilk üç ay neredeyse sadece Çin’de yayılan Korona virüs pandemisinin ardından virüs dünyada hızla yayılmaya devam ederken Çin içinde ve çevre ülkelerde virüs denetim altına alınmıştı. Ancak ülkede ciddi siyasi, ekonomik ve sosyal değişimler yaşanmaya devam edilmekte.

Çin’de kalabalık bir Müslüman azınlık nüfus yaşıyor. Bunlar iki kategoride. Birincisi Türkler. Bunlar Uygurlar, Kazaklar, Kırgızlar, Salur Oğuzları. Türkler ağırlıklı olarak Doğu Türkistan’da yani Çin’in Xinkiang eyaletinde yaşamaktalar, bütün etnik baskılara karşın hala 20 milyonun üzerinde nüfusa sahipler. Diğer grupsa çok eski zamanlara geçmişi dayanan ve etnik Çinli, Çince konuşan ve aslı Çinli olan Han ırkından kabul edilen Hui Müslümanları. Huiler bütün Çin’e yayılmış durumdalar, ülkede hemen her çarşıda görünür olarak dükkanları bulunmakta ve nüfusları farklı rakamlar ve kaynaklara göre 20 ile 80 milyon arasında.

Uygurların yüz binlercesi toplama kamplarında olduğu için virüsün bu Müslüman etnik grupta yayılması endişesi taşındı. Ancak resmi rakamlara göre Xinkiang’da aktif bir vaka kalmadı. Yani virüs tamamen bitti. Bununla birlikte direniş gören Çin hükümetinin aşırı baskı yöntemlerinin virüs bahanesiyle daha da arttığı bildirilmekte. Çin gibi domuz dışında bir etin bulunmasının zor olduğu bir ülkede hemen hemen bütün helal et ticaretini yürüten ve kebap restoranlarıyla ünlü Huiler, Korona pandemisinden özellikle ekonomik olarak ağır darbe gördüklerini ifade ediyorlar.

Her iki grup da özellikle camiler çevresinde dayanışmasını sağlamakta. Camilere devamı aır darbe görmüş olan Uygurlar krizle birlikte daha da camilerden uzaklaşırken, dünyadaki ilk camiler arasında olan Hui camileri de kriz boyunca kapalı kalarak cemaatlerin dayanışmasını zorlaştırdı. Ancak Çin Müslümanları yaralarını sarmaya başladı ve her zamanki gibi en ağır zorluklara rağmen sabırla varlıklarını sürdürüyorlar.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Recent Posts

  • Gündem

BM, Gazze’de İnsani Yardım Konvoylarına Ateş Açıldığını Duyurdu

BM, Gazze’de insani yardım konvoylarına ateş açıldığını duyurdu İsrail'in Gazze'ye Yönelik İnsani Krizi Derinleştiren Saldırıları…

16 saat ago
  • Gündem

YAPAY ZEKA İNSANLIĞI YIKIMA MI GÖTÜRÜYOR?

Yapay Zeka İnsanlığı Yıkıma Mı Götürüyor? Öğretim görevlisi Tuğba Öztürk, yapay zekayı ele aldığı yazısında,…

16 saat ago
  • Gündem

İzmir’de Nikah Memuru Skandalı: Dua Edene Müdahale Edip Müzik Açtırdı!

İzmir Karşıyaka'da nikah memuru, dua edilirken mikrofonu alıp müzik açtırdı. O anlara ilişkin görüntüler kısa…

18 saat ago
  • Gündem

Filistinliler Nereye Gidecek?

Filistinliler Nereye Gidecek?  İsrail Gazze şeridinde ki gerilimi arttırmaya devam ediyor. Refah kentine kara harekatı…

19 saat ago
  • Gündem

TIBBA SAYGIMIZ VAR AMA, AMASI DA VAR

Biz tıp insanlarının pek çoğunun kendi araştırmalarından çok başkalarının masa başında hazırladıkları bilgileri alıp sattıklarını…

20 saat ago
  • Gündem

DİYENET DUYURDU! KURBAN KESİM BEDELLERİ AÇIKLANDI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2024 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt…

21 saat ago