Ekonomi

Maaşlar Yükseltildi!

Her yıl binlere genç vatani görevini yerine getirirken askerliğini 1 yıla tamamlamak isteyen vatandaşlara düzenli maaş ödeniyor. Zorunlu askerlik süresi olan 6 ayın sonunda 6 ay daha kalmak isteyen gençlere asgari ücret bedeli üzerinden ödeme yapılıyor. Bu ücretler 1 Temmuz’da yapılan düzenleme sonrası, görev yerine göre 8 bin 35 liraya kadar çıkıyor. Öte yandan erler isterse 1 yılın ardından sözleşmeli erlik için başvurarak kariyer de yapabiliyor.

Zorunlu askerlik hizmetinin 6 aya indirilmesi sonrası vatani görevini yapan gençlere yeni bir fırsat doğmuştu. Her yıl binlerce genç, 6 aylık askerlik görevini yerine getirirken isteyenler 6 ay daha kalabiliyor. Görevini 1 yıla tamamlamak isteyen vatandaşlar, ikinci 6 ay için ise asgari ücret tutarı kadar maaş alıyor. 1 Temmuz’da yapılan düzenleme sonrası her ay için ödenen maaşlar, görev yerlerine göre 8 bin 35 liraya kadar çıkıyor. Sürenin sonunda vatandaşlar 48 bin lirayı aşan gelir elde edebiliyor.

ZORUNLU ASKERLİK 6 AYA İNMİŞTİ
Zorunlu askerlik süresi, 26 Haziran 2019’da yapılan değişiklikle erbaş ve erler için 6 aya inmişti. Bu süre, yedek subay ve yedek astsubaylar için ise 12 ay. Bedelli yapanlar da 1 aylık temel askerlik eğitimini tamamlayarak askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılıyor. Sistem, zorunlu 6 aylık vatani görevini tamamladıktan sonra süreyi uzatarak askeriyede para kazanma ve kariyer yapma imkanı da tanıyor.

MAAŞ 1 TEMMUZ’DA YENİDEN BELİRLENDİ
İsteyen erbaş ve erler, terhise hak kazandığı tarihten itibaren askerliğini 6 ay daha uzatabiliyor. Posta gazetesinde yer alan habere göre uzatma döneminde asgari ücret kadar da maaş veriliyor. Ödemelerde asgari ücret zammı belirleyici oluyor. 1 Temmuz’a kadar normal şartlarda 4 bin 253 lira maaş, hudutta görev yapana da ek 1.790 lira ödeniyordu. Yani toplam ödeme 6 bin 43 lira oluyordu. 1 Temmuz itibarıyla asgari ücretin neti 5 bin 500 liraya çıktı. Askerliği uzatanlara ödenecek tutarlar da yeniden belirlendi.

8 BİN 35 LİRAYI BULUYOR
Yılın ikinci yarısı için askerliği uzatan er ve onbaşıya 5 bin 500 lira, çavuşlara 5 bin 838 lira normal maaş ödenecek. Hatay, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı ve Iğdır gibi illerdeki sınır (hudut) birliklerinde görev yapanlara 2 bin 535 lira ilave ödeme, görev tazminatı veriliyor. Bu şekilde erlerin toplam ödemesi 8 bin 35 lirayı buluyor. 6 ayda ele geçen tutar da 48 bin lirayı aşıyor. Ayrıca ikinci 6 aylık dönemde sigorta primini de devlet ödüyor.

 

Recent Posts

  • Gündem

BM, Gazze’de İnsani Yardım Konvoylarına Ateş Açıldığını Duyurdu

BM, Gazze’de insani yardım konvoylarına ateş açıldığını duyurdu İsrail'in Gazze'ye Yönelik İnsani Krizi Derinleştiren Saldırıları…

5 saat ago
  • Gündem

YAPAY ZEKA İNSANLIĞI YIKIMA MI GÖTÜRÜYOR?

Yapay Zeka İnsanlığı Yıkıma Mı Götürüyor? Öğretim görevlisi Tuğba Öztürk, yapay zekayı ele aldığı yazısında,…

5 saat ago
  • Gündem

İzmir’de Nikah Memuru Skandalı: Dua Edene Müdahale Edip Müzik Açtırdı!

İzmir Karşıyaka'da nikah memuru, dua edilirken mikrofonu alıp müzik açtırdı. O anlara ilişkin görüntüler kısa…

7 saat ago
  • Gündem

Filistinliler Nereye Gidecek?

Filistinliler Nereye Gidecek?  İsrail Gazze şeridinde ki gerilimi arttırmaya devam ediyor. Refah kentine kara harekatı…

8 saat ago
  • Gündem

TIBBA SAYGIMIZ VAR AMA, AMASI DA VAR

Biz tıp insanlarının pek çoğunun kendi araştırmalarından çok başkalarının masa başında hazırladıkları bilgileri alıp sattıklarını…

9 saat ago
  • Gündem

DİYENET DUYURDU! KURBAN KESİM BEDELLERİ AÇIKLANDI

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, 2024 yılı vekalet yoluyla kurban kesim bedelinin yurt…

10 saat ago