Malezya, yeni “yalan haber” yasasını yürürlüğe koydu

Olağanüstü hal altında olan Malezya, hükümet tarafından    Covid-19 salgınına ilişkin yanlış bilgi yayılmasına karşı ‘yalan haber’ yasasını yürürlükten geçirdi.

Mirat Haber Ajansı

Şu anda olağanüstü hal altında olan ve parlamentoyu askıya alan Malezya, “yalan haberler” ile mücadele için yeni bir yasa çıkardı. Yeni yasa, Güneydoğu Asya ülkesinde ifade özgürlüğü konusunda yeni endişelere yol açıyor. Hükümet, acil durum yetkileri altındaki yasayı, COVID-19 salgınını çevreleyen yanlış bilgilerle mücadele edilmesi için gerekli olduğunu açıkladı. Olağanüstü halin kendisini de kapsayan tedbirler yürürlüğe girdi.

Yalan Haber yasasının cezai yaptırımı

Yasaya göre, “yalan haber” yayınlamaktan suçlu bulunanlar, 24.000 dolara kadar para cezası ve / veya üç yıl hapis cezasıyla ve tekrarlayan suçlular için günlük 243 dolarlık para cezasıyla karşı karşıya kalıyorlar. Yasa ayrıca polise sahte haberleri kaldırmak için gerekli tüm önlemleri alma yetkisi veriyor ve iş birliği yapmayı reddedenler için parola ve şifreleme kodları dahil olmak üzere verilere para cezası uygulanmasına izin veriyor.

Malezya’nın ilk yalan haber yasası değil

Benzer bir yasa Nisan 2018’de, dönemin Başbakanı Najib Razak’ın milyarlarca dolarlık 1MDB skandalındaki rolü nedeniyle artan eleştirilerin ortasında seçimlerle karşı karşıya kalırken yürürlüğe girdi. Najib, ertesi ay yapılan anketi kaybetti ve yasa yürürlükten kaldırıldı. Ancak bu seçilmiş hükümet, mağlup partilerden bazı politikacıların Başbakan Muhyiddin Yassin liderliğindeki bir yönetim altında iktidara geri dönmesine izin veren bir iktidarın ele geçirilmesinin ardından bir yıl önce dağıldı. Muhyiddin, parlamentoda sadece göreve gelmesine izin veren ince bir çoğunluk topladı. Ancak, artan koronavirüs salgınını gerekçe göstererek 1 Ağustos’a kadar acil durum ilan edildiğinde Ocak ayında parlamentoyu askıya aldı. Daha önce geçen Ekim ayında bir acil durum uygulamaya çalışmıştı. Muhyiddin’in muhalifleri, olağanüstü halin iktidarda kalmasının ve parlamentoda yaklaşan güven oyundan kaçmanın tek yolu olduğunu iddia ediyor. İnsan hakları grupları, “yalan haber” yasasının aniden dayatılması karşısında şok olduklarını belirterek, terimin mevzuatta bile açıkça tanımlanmadığını kaydetti. Keyfi tutuklamalar, mahremiyetin kötüye kullanılması, yasadışı gözetleme, düzensiz soruşturmalar ve cezai eylemler yoluyla gerçek taciz olasılıklarını açtığından korkuyorlar. Yasa metin, ses ve videoyu kapsamakta ve Malezya dışından olanlar için Malezyalı olmasalar bile geçerlidir.

Ülkedeki COVID-19 vakaları son haftalarda önemli ölçüde azaldı ve Endonezya, Şubat ayında aşılama kampanyasını başlattı, ancak Muhyiddin’in yakın zamanda olağanüstü hal kapsamında yeni edindiği yetkilerden vazgeçeceğine dair hiçbir işaret yok.

Recent Posts

  • Gündem

“KURBAN KARDEŞLİKTİR”

“KURBAN KARDEŞLİKTİR” ARDEV olarak kurbanlarınızı bu yıl Tanzanya’da ki kardeşlerimize ulaştırıyoruz. Ayrıca kurbanınızın kesim vidosunu…

34 dakika ago
  • Gündem

İrlanda’da Eurovision Şarkı Yarışması’na Katılan İsrail’e Protesto

İrlanda'da Eurovision Şarkı Yarışması'na Katılan İsrail'e Protesto İrlanda'nın başkenti Dublin'de, İsrail'in Eurovision Şarkı Yarışması'na katılması…

2 saat ago
  • Gündem

Türkiye, İsrail ile Tüm Ticaret İlişkilerini Durdurdu!

Türkiye'nin İsrail ile ticareti durdurma kararı, son dönemdeki diplomatik gelişmelerin en çarpıcı ve önemli adımlarından…

3 saat ago
  • Gündem

Kırım Kongo Hastalığı İçin Çorum Hitit Üniversitesinden Uyarı Geldi

Kırım Kongo Hastalığı İçin Çorum Hitit Üniversitesinden Uyarı geldi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi: Gripten Ayırt…

4 saat ago
  • Gündem

İSRAF, ALLAH’A İSYAN VE İNSANLARA ZULÜMDÜR III

Rabbimiz Mülk suresinde de şöyle soruyor: “Bu sular çekilse/susuz kalsanız, kaynağından fışkıran lezzetli suları size…

5 saat ago
  • Makale

SÜKÛN

 “Onda 'sükûn bulup durulmanız' için, size kendi nefislerinizden eşler yaratması ve aranızda bir sevgi ve…

5 saat ago