Meslektaşını evine alan Mısırlı kadın doktor öldürüldü

Mısırlı kadın doktor, erkek meslektaşını evine davet ettikten sonra ev sahibi ve kapıcı tarafından balkondan atıldı. Aktivistler, bu cinayetin Mısır’da yaşanan kadınlar üzerindeki baskılara ve tecavüz olaylarına örnek olduğunu vurguluyor.

Mirat Haber Ajansı

Bir kadın doktor, bir erkek meslektaşını evine davet ettikten sonra Mısır’daki altıncı kattaki balkonundan aşağı atıldı. Yerel basında, ev sahibi, kapıcı ve bir komşusunun El Sellem mahallesindeki 34 yaşındaki doktorun dairesine girip onu dövdüğü ve ya ittiği ya da saldırı sırasında düştüğü bildirildi. Cesedi mahalledeki başka bir binanın dışında bulundu. Mısırlı insan hakları eylemcileri, onun ölümünü, bir kadının kendisiyle akraba olmayan bir erkekle yalnız kalmasının utanç verici olduğunu düşünen baskıcı sosyal normlardan kaynaklanan bir namus suçu olarak nitelendirdi.

Darbeci general Sisi yönetiminde, Mısırlı yetkililer son aylarda kadınlara yönelik feminist çevreleri rahatsız eden görüşler öne sürdüler, birkaç sosyal medya fenomenini, sefahat ve aile değerlerini ihlal etmek ile suçlanarak tutuklandı ve yargılandı. Geçen ay, bir kadının evliliğini iptal etmesine izin veren bir yasa tasarısının ortaya konması üzerine öfke yaşandı.

Kadınların kendi başına yaşaması yasak

Kişisel Statü Kanunu ayrıca bir kadının kendi evine sahip olmasını engellemekte ve erkek akrabalarına, onun seyahat etmesini engelleme yetkisi vermekte. Geçen yıl Mısırlı kadınlar, ayrıcalıklı bir ailenin oğlu Ahmed Zaki’ye karşı internette yapılan tecavüz ve cinsel saldırı iddialarının ardından kendi #MeToo kampanyasını başlattı. Ahmed Zaki, şu anda üç küçük çocuğa cinsel tacizde bulunmanın yanı sıra şantaj yoluyla başka birini cinsel ilişkiye zorlamakla suçlanıyor. Mısır’daki kadınlar yaygın olarak cinsel tacize uğruyor. Yine de rapor ederlerse ya da bilinirlerse, mağdur yerine fail muamelesi görüyorlar, düzenli olarak kışkırtıcı giyinmekle suçlanıyorlar, gerçek failler cezasız kalıyor ya da küçük cezalar alıyorlar.

Recent Posts

  • Ekonomi

Bakanlık Düğmeye Bastı: Tavuk Etine İhracat Sınırlaması Getirildi!

Son zamanlarda artan beyaz et fiyatları nedeniyle Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Tavuk eti ihracatı aylık…

1 saat ago
  • Gündem

Columbia Üniversitesi ile Eylemci Öğrenciler Arasında Uzlaşı Sağlanamadı

Columbia Üniversitesi ile eylemci öğrenciler arasında uzlaşı sağlanamadı.. Columbia Üniversitesi'nde Filistin Protestoları: Uzlaşı Sağlanamadı, Öğrencilere…

2 saat ago
  • Gündem

ÜLKEMİZİN İLK VEGAN RESTORANI “TELEZZÜZ” AÇILDI

Medyaya yansıyan 29 Nisan 2024 tarihli günlük haberlerden biri şöyle: Ünlü ‘Koç’lardan merhum Vehbi Koç’un…

3 saat ago
  • Gündem

ERDEMLİLER İTTİFAKI (HİLFÜ’L-FUDUL) HER ZAMAN VE HER YERDE KURULMALIDIR

İslam alimi olan Ali Muhyiddin el-Karadaği Dünya Müslüman Alimler Birliği Başkanıdır. O, Gazze'deki ve dünyanın…

4 saat ago
  • Makale

Gazze Vicdanı Uyandırıyor Mu?

Vicdan, insanın sahip olduğu ve kendisini insan kılan yegâne özelliğidir. İnsanın yapıp ettiklerini tarafsız bir…

5 saat ago