Mimar Sinan’ın kalfalığı: Süleymaniye camii ve külliyesi

Mimar Zeynep Aybüke Tiryaki

Mimar Sinan’ın kalfalık eserim dediği Süleymaniye; Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1550-57 yılları arasında yaptırılmıştır. İstanbul’da Fatih ilçesinde, Süleymaniye caddesinde bulunmaktadır. İstanbul’da bulunan en büyük külliyelerden biridir.

Süleymaniye Camii; Klasik Osmanlı Mimarisi’ nin en önemli örneklerinden biri sayılabilir. Dört fil ayağı üzerine oturan caminin kubbesi 53 m yüksekliğinde ve 27,5 m çapındadır. Bu ana kubbe iki yarım kubbe ile desteklenmektedir.

Süleymaniye’de taş yapı teknolojisi yapının ana kütlesinde görüldüğü gibi bu hacmi örten kubbelerde de ustaca kullanılmış bir tuğla örgü teknolojisi dikkati çeker. Çok eski zamanlardan beri Ege-Akdeniz çevrelerinde kullanılan kubbeler dış mimariyi etkili kıldığı kadar iç mekân bütünlüğünü de sağlar. 27,50 m çapındaki ana kubbe, ağırlığını dört büyük destekle toprağa verirken bu örtünün açılma kuvveti dıştaki payanda kemerleriyle dengelenmiştir.

Cami avlusunun dört köşesinde birer minare bulunmaktadır. Bu minarelerin camiye bitişik iki tanesi üçer şerefeli ve 76 m yüksekliğindedir. Cami avlusunun kuzey köşesinde ve son cemaat yeri giriş cephesi duvarının köşesinde bulunan diğer iki minare ise ikişer şerefeli ve 56 m yüksekliğindedir.

Süleymaniye Cami’nin 4 minaresi olmasının nedeni; Kanuni’nin İstanbul’un fethinden sonraki dördüncü padişah olması; bu dört minaredeki 10 şerefinin de Osmanlının onuncu padişahı olmasıdır.

Cami, içindeki kandil islerini temizleyecek hava akımına uygun inşa edilmiştir. Cami içinde yağ lambalarından çıkan is ana giriş kapısının üzerinde bulunan is odasında toplanmaktadır ve toplanan isten mürekkep yapıldığı bilinmektedir. 

Cami, süslemeleri açısından sade bir yapıya sahiptir. Mihrap duvarındaki pencereler vitraylarla süslüdür. Mihrabın iki tarafındaki pencereler üzerinde yer alan çini madalyonlarda Fetih Suresi, caminin ana kubbesinin ortasında ise Nur Suresi yazılı bulunmaktadır. Caminin hattatı Hasan Çelebi‘dir.

Günün Mimarlık Terimi;

Kemer: Kemer mimaride herhangi bir açıklığı geçmek için kullanılan eğrisel biçimli strüktürel öğedir. Kavisli bir forma sahip olan kemerler kapı ve pencere gibi açıklıkların üstündeki ağırlığı yanlardaki ayaklara verir ve yük zemine sağlam bir şekilde aktarılmış olur. Bu nedenle kemer, yükün güvenli bir şekilde zemine aktarımında önemli işlevi olan bir taşıyıcı elemandır.

Süleymaniye Camii avlusunu çevreleyen kemerler “sivri kemer” tipindedir.

Recent Posts

  • Gündem

Almanya’da “İmparatorluk Vatandaşları” Yargı Karşısında

Almanya'da "İmparatorluk Vatandaşları" Yargı Karşısında Almanya'da Stuttgart, Frankfurt ve Münih'te yargılanan "İmparatorluk Vatandaşları" örgütü üyeleri,…

2 saat ago
  • Gündem

KFC’YE BOYKOT DARBESİ

KFC'YE BOYKOT DARBESİ KFC, Malezya'da 108 Şubesini Geçici Olarak Kapattı: Boykot Darbesi! Malezya'da, İsrail'in Gazze'ye…

2 saat ago
  • Gündem

Muğla Seydikemer’de İnovatif Tarım: Pilotun Topraksız Çilek Üretimi

Muğla Seydikemer'de İnovatif Tarım: Eski bir yolcu uçağı pilotu Kadrican Pehlivan, modern tarım teknikleriyle dikkat…

3 saat ago
  • Gündem

Gazze’de Aylar Sonra Bile Enkaz Altından Ceset Çıkartılıyor

Gazze'de Aylar Sonra Bile Enkaz Altından Ceset Çıkartılıyor Gazze'de aylar önce enkaz altında kalan sivillerin…

4 saat ago
  • Gündem

AMERİKA’DA ÜNİVERSİTE GENÇLİĞİ AYAKTA

ABD'de Gazze protestoları: Hangi üniversitelerde eylem var, öğrenciler ne talep ediyor? Öğrenciler, üniversitelerin İsrail'in Gazze'deki…

6 saat ago
  • Gündem

HAYATIN ANLAMINI BURÇLARDA ARAMA ÇARESİZLİĞİ

İnsan hayatının anlamı nedir? Hemen hemen her insan bu soruyu sorar. Ama başta ateistler ve…

7 saat ago