Papa’dan Amerika’ya: Irak’a Saygı Göster

Mirat Haber Ajansı

Katolik Hristiyanların dini lideri olan Papa Berlingo (Françesko I) Irak cumhurbaşkanı ile bir araya geldi ve birlikte ABD ve İran’ın bu ay Irak topraklarına yaptığı saldırıların ardından bu ülkenin topraklarında kimin kalıp kimin kalmayacağı yönündeki tartışmalar bağlamında “Irak egemenlik haklarına saygı duyulması” gerektiğini ifade ettiler.

Cumhurbaşkanı Berham Salih, papa ile yaklaşık yarım saat özel görüşmede bulundu ve ardından Vatikan’ın iki üst düzey dışişleri yetkilisi olan Kardinal Pietro Parolin ve Başpiskopos Paul Gallagher ile bir araya geldi. Görüşmelerde “ulusal egemenliğe saygı için uygun çözümler aranması” istendi.

Irak parlamentosu, Irak’ta konuşlanmış olan 5.000 ABD askerinin ülkeyi terk etmesini istemiş ama ABD Irak’ın egemenlik haklarını ihlal ederek kalmaya devam etmiş, petrol gelirlerine el koymakla tehdit etmişti.

İran saldırısından kısa bir süre sonra Papa Berlingo, ABD ve İran’ı olayları tırmandırmaktan kaçınmaya çağırmıştı. Papa Cuma günü de ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüştü. Irak’taki son gerilimler Papa’nın bu yıl yapmak istediği Irak ziyaretini imkansız hale getirebilir.

Vatikan, papanın ve Salih’in “ülkedeki Hıristiyanların tarihsel varlığını korumanın önemi” konusunda da uzlaştıklarını açıkladı. Irak’taki ve Ortadoğu’daki bazı diğer ülkelerdeki Hıristiyan varlığı, ABD işgalinin ardından çıkan iç çatışmalar nedeniyle çok azaldı. Irak’ta birkaç yüz bin Hristiyan arasında Keldaniler gibi Papalığa bağlı ancak bağımsız yönetimi olan kiliseler de yer alıyor.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Recent Posts

  • Ekonomi

KAPİTALİST EKONOMİ ÇÖKMEK ÜZERE/ TBMM GÖREVE

Bizde üniversite ve hayata hakim olan ekonomistler kapitalizme şartlanmışlardır. Siz, siz olun onları dinlemeyin ve…

30 dakika ago
  • Makale

DAHA İYİ BİR ANNE OLMAK İSTİYORSAK

Severek okuduğum bir köşe yazarı annelerin üzerine çok gidildiğinden bahsetmiş.21.yy annesinin çok yalnız olduğundan, sürekli…

1 saat ago
  • Gündem

HÜSNÜ AKTAŞ’TAN YEREL SEÇİM DEĞERLENDİRMESİ

Yazar Hüsnü Aktaş Misak Dergisi Mayıs sayısında, “Belediye Seçimleri, Cumhur İttifakının Zaafları ve Siyasi Ahlak”…

2 saat ago
  • Makale

SELÂM SİZİN ÜZERİNİZE OLSUN

Ya da Kur’an’da selâm... -Selâm nedir? ‘Selâm’ın aslı, ‘se-li-me’ fiili sözlükte; dış ve iç âfetlerden…

2 saat ago
  • Ekonomi

BÜYÜK BORÇLAR BIRAKMIŞ BELEDİYELER İNCELENMELİDİR

BÜYÜK BORÇLAR BIRAKMIŞ BELEDİYELER İNCELENMELİDİR AK Parti’nin iktidara geldiği ilk dönemlerde adil ve üretken bir…

18 saat ago
  • Gündem

BEDAVA İNCİL TEHLİKESİ

Bedava İncil Tehlikesi 18 Nisan 2024 tarihinde sitemizde yayınlanan haberimizde, Devlet-i Aliyye Ocakları Bilecik İl…

18 saat ago