EDİTÖRDEN

Petrol Satamazsa Suudi Arabistan’a Ne Olacak?

Mirat Haber Ajansı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi olan ve kısaca MBS olarak bilinen Bin Salman’ın devşet tecrübesi eksikliği, geçen ay Petrol Üreten Ülkeler Teşkilatı OPEC toplantısının arifesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le yaptığı şiddetli bir telefon görüşmesinin ardından Suudi Arabistan ve Rusya arasında bir soğuk savaşın çıkmasıyla sergilenmiş oldu.

Krallığı ele geçirirken yaptığı darbeden bu yana, başlattığı savaşlar başarısız oldu Katar’a diz çöktüremedi, uluslararası cinayet operasyonunu eline yüzüne bulaştırdı, Hac turizmi sona erdi, petrolün fiyatı çöktü, alan yok, depolama hızla tükenmek üzere, petrol şirketleri, kuyuları kapatmak zorunda kalma ihtimaliyle karşı karşıya. Petrol ve doğal gaz sektörü, krallığın gayri safi yurtiçi hasılasının %50’sine ve ihracat gelirlerinin %70’ine tekabül ediyor. Brent ham petrol fiyatı 20 doların altındaki bir MBS, dünya onun petrolüne ihtiyaç duymadığında Suudi Arabistan’ın en borçlu ülke haline gelmesiyle karşı karşıya.

Suudi Arabistan’ın mali düşüşü bir süre önce başladı. Babası Salman 23 Ocak 2015’te krallığı Kral Abdullah’ın ölümü üzerine devraldığında, döviz rezervleri 732 milyar dolardı ama bu, geçen Aralık ayında 233 milyar dolarlık zararla 499 milyar dolara düştü. Dünya Bankası’na göre, krallığın kişi başına milli geliri de hızla azalıyor. Yemen’deki savaş, Mısır’daki darbe ve Arap dünyasına yapılan müdahaleler ve dünya çapında muhaliflere baskı, Amerika’ı mutlu etmek için silah satın alma, fütüristik şehir Neom gibi çılgın projeleri, Prens’in kendi yatları, milyarlık tablo koleksiyonu ve sarayları da bu mali sorunlara katkıda bulunmakta

MBS’nin parasal sorunlarına neden olan şeyler arasında kötü yatırımları, devlet tahvillerinin değer kaybı. Suudi Arabistan devlet tahvilleri çok daha küçük Körfez komşularınınkilerin gölgesinde. IMF, Suud borcunun bu yılki ekonominin beşte birini, gelecek yılkinin dörtte birini vuracağını hesaplarken, koronavirüs ve petrol krizi 2022’ye kadar borç oranını ülkenin gelirlerinin yarısı düzeylerine çıkarabileceği düşünülmekte.

Recent Posts

  • Makale

ALIN TERİ

Kim bakar emeğe, alın terine Gün gelir kenara atarlar seni Koyarlar vasıfsız şahsı yerine Kıytırık…

10 saat ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak

Gazze Şeridi'nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak Gazze Şeridi, yıllardır çatışmaların, acıların ve umutların yeri olmuştur.…

10 saat ago
  • Makale

EROL GÜNGÖR’ÜN KAYBI TÜRKİYE’NİN KAYBIDIR!

24 Nisan 1983 yılında vakitsiz ölümüne en fazla üzüldüğüm isimlerden birisi Erol Güngör (1938) Hoca…

11 saat ago
  • Gündem

RAKICILAR MI ZAVALLI ZAVALLILAR MI RAKICI?

Alkollü içkilerin ve bunların başında rakının insan sağlığı için tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Alkollü içkiler, yaralama…

1 gün ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Toplu Nikah Töreni Düzenlendi

Gazze Şeridi'nde Toplu Nikah Töreni Toplu Nikah Töreni Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırıları Altında Gerçekleşti Gazze…

1 gün ago