Gündem

Portekiz’de Müslümanların Tarihi – 7

Bir Arada Yaşamanın İzleri

Orta çağ kalesinin yanında at nalı kemerleri, tonozlu iç yapısıyla yer alan kilisenin ana sunağının arkasında bir caminin duvarında namaz yönünü gösteren yarım daire biçimli bir niş olan bir mihrap yer alır.

Arkeologlar bir Yahudi topluluğunun izlerini buldular ve kilisenin bulunduğu mekanın bir zamanlar bir Roma tapınağı ve daha sonra bir cami olduğunu keşfettiler.

Mertola arkeolojik bölgesinde bir araştırmacı ve Evora Üniversitesi’nde bir orta çağ tarihi ve arkeolojisi profesörü olan Susana Martinez, “Farklı topluluklar burada 15’inci yüzyılın sonuna dek birlikte yaşadılar.” diye açıklıyor.

O aynı zamanda “Yahudilerin ve Müslümanların sınır dışı edilmesiyle uzun dönem devam eden bir arada yaşama süreci, Hristiyanlığın kuzeyden kendi inancını herkese empoze etmesiyle kırılmaya uğradı.” diye ekliyor.

Mertola’daki arkeologlar Portekiz’de tarihin anlatılan versiyonuna meydan okuyacak şekilde bir arada yaşama geçmişini ortaya çıkardılar. Torres, İslam’ın bölgede asırlarca süren ticari ve ekonomik ilişkiler yoluyla yayıldığına ve bunun bölgenin şiddetli bir şekilde fethinin sonucu olmadığına inanıyor.

Bu, 711 senesinde Kuzey Afrika’dan gelerek Cebelitarık boğazını geçen Tarık bin Ziyad’ın önderlik ettiği Arap ve Berberi ordusu ilk zaferini kazandıktan ve İber Yarımadasının güneyinin kontrolünü ele geçirdikten sonra niçin Müslümanların bölgenin büyük bir bölümünü küçük zorluklarla almayı başardığını açıklayabilir. Cömert teslimiyet koşulları, şiddetli savaşlardan çok barışçıl kapitülasyonların olduğu anlamına geliyordu, bu da Müslümanların günümüzdeki Portekiz ve İspanya’yı sadece birkaç yıl içerisinde kontrol etmelerine izin verdi.

“Okulda bize öğretilen büyük kırılmalar aslında gerçekleşmedi.” diye açıklayan Lopes sözlerini şöyle sürdürüyor: “Mertola bize süreklilikleri ve dinlerin bir arada yaşadığı anları ve halklar arasındaki bağlantıları bize gösterdiği için önemlidir.”

Çeviren: Zehra Kaya

Kaynak: https://www.aljazeera.com/features/2020/6/10/the-portuguese-rediscovering-their-countrys-muslim-past

Recent Posts

  • Makale

PROFESYONEL ELEŞTİRMENİN SONU (RUSYA’DAN SEVGİLERLE)

PROFESYONEL ELEŞTİRMENİN SONU (RUSYA’DAN SEVGİLERLE) Rusya’da, gerçek anlamda ülke muhalefetine yeni anlamlar yükleyen batı güdümlü…

4 saat ago
  • Gündem

SULTAN VAHDETTİN HAİN DEĞİLDİR! (I)

Gelin bugün tarihin tozlu rafları arasında küçük bir gezinti yapalım… İdeoloji simsarlığı yapmadan… İşin gerçeği,…

13 saat ago
  • Makale

İSLAM GENÇLİĞİ TEBLİĞ VE MUSAB BİN UMEYR ÖRNEĞİ

Hucurat Suresinin on beşinci âyetinde işaret buyurulduğu üzere Müslüman için hayat, iman ve cihad’dır. Cihadın…

13 saat ago
  • Gündem

BAŞÖRTÜSÜNDEN VAZ GEÇME DENEYİMİ

Ayşe Böhürler  Yenişafak’ta yayınladığı” Başörtüsünden Vaz Geçme Deneyimi “ başlıklı yazısının son bölümünde  şöyle diyor:…

14 saat ago
  • Gündem

İKÇÜ’deki Gazze Çadırı İkinci Haftasını Tamamladı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) öğrencileri, Gazze’de İsrail’in sivillere karşı sürdürdüğü ölümcül saldırılara karşı bir…

15 saat ago
  • Makale

İNSAN MİDESİYLE DÜZELTİLEMEZ!

İNSAN MİDESİYLE DÜZELTİLEMEZ! Kamu Yararına çalışan “Fakir ve Muhtaçlara Yardım Derneği”ni zaman zaman ziyarete giderim.…

15 saat ago