
Kari koca arasındaki problemlere ne zaman müdahele edilir? Kocasından sürekli dayak yiyen bir ablam var. Bazen ölesiye. Ama buna rağmen tehditlerine boyun eğip polise gidecek cesareti bulamıyor.
ZULME MANİ OLMAK GÖREVİMİZDİR
Zulüm yani zayıf bulduğumuz erkeklere, kadınlara ve çocuklara şiddet uygulamak hem suç hem de büyük günahtır. Müslüman olarak zulümden uzak durmak ve gücümüz ölçüsünde engellemek ise temel İslam İslami görevimizdir.
Peygamberimiz Hz Muhammed “Kadın eşlerimizin bizlere Allah’ın emaneti olduğunu” bildiriyor, “Allah’ın kadın kullarını dövmeyiniz” emrini veriyor. “Kadınlarını dövenlerin kötülerimiz olduğunu” açıklıyor.
Çok çok daha önemlisi yaptığımız en küçük zulümlerimizden ötürü de Allah’ın huzurunda yargılanacak ve cezalandırılacak oluşumuzdur.
Açıkladığınız şekilde bir kocanın karısını dövmesi zulümdür. Bu zulmü engellemek görevimizdir. Ancak bu problemi öncelikli olarak aile içinde çözmeyi denemeliyiz. Karısını döven kocanın üzerinde etkili olabilecek aile fertlerini devreye sokmaya çalışmalıyız.
Şiddetin sebeplerini araştırıp gidermeliyiz. Sebep alkol mü, kıskançlık mı, geçim sıkıntısı mı, inançsızlık ve ibadetsizlik mi, karakter farklığı mı ve diğer bazı sebepler mi? Sebepleri gidermeden çözüm üretemeyiz.
Boşanma da bir çözüm olabilir. Şanı yüce olan Allahımız bizlere evlenmeyi emrettiği gibi boşanma iznini de vermiştir. Boşanma da bir çaredir. Kur’ân-ı Kerîm’de boşanma ile ilgili bir süre olduğunu da unutmamamalıyız.
Dövme olgusunu aile dışına çıkarmayı, örneğin Polise /ŞAVCILIĞA şikâyet etmeyi son çare olarak düşünmeliyiz. Şikâyetin günahı yok sevabı vardır. Ancak bu yola başvurmanızın daha büyük bir şiddet doğurmasından korkulur. Korkulmalıdır da.
Bakınız İslam’ın dışlandığı laik Türkiye’de şimdilerde uygulanan Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair 6284 sayılı sözde kadınları koruyan bir yasa var. Aile yapımızla çelişkili olan bu yasa uygulanmaya başladığından bu yana kadına şiddetin önüne geçilemediği gibi kadın cinayetinde artışlar izlenmektedir.
Hulasa insan kaynaklı bütün problemlerin kaynağında Allah’tan kopuş vardır. Ona ve yasalarına dönülmedikçe çözümler de üretilemeyecektir. Ahiret sorgulaması ve cezası da ayrı ama önemli mi önemli bir fasıl.
MİRATHABER.COM -YOUTUBE-