Somali cumhurbaşkanının yetki süresi çatışmalara neden oldu

Afrika Boynuzunda yer alan ve Türkiye’nin de pek çok yatırım yaptığı Müslüman ülke Somali’nin başkentinde Pazar günü Cumhurbaşkanı Mohamed Abdullahi Mohamed’in iktidarda kalma süresinin uzaması üzerine hükümete sadık güvenlik güçleri ile ülke liderine karşı çıkan diğerleri arasında gerilim artarken silahlı çatışmalar patlak verdi.

Mirat Haber Ajansı

Somali’nin başkenti Magadişu’da Cumhurbaşkanı Mohamed Abdullahi Mohamed’in iktidarda kalma süresinin uzaması üzerine hükümete sadık güvenlik güçleri ile ülke liderine karşı çıkan diğerleri arasında gerilim artarken silahlı çatışmalar patlak verdi. Şehrin büyük bölümünde duyulan silah sesleri, seçim karşıtlığının Afrika Boynuzu ülkesinde istikrarsızlığı artırabileceğine dair daha önceki uyarıları perçinledi. Hâlâ üniforması olan tahmini yüzlerce isyancı asker, kuzey Mogadişu’da harekete geçti. Somali’nin iç güvenlik bakanı Hassan Hundubey Jimale tüm kurbanlara başsağlığı diledi, ancak kaç kişinin öldüğünü veya yaralandığını bildirmedi. Mogadişu’da güvenliği umursamayan muhalif güçleri bir saldırı düzenlemekle suçladı ve güvenlik güçlerinin onları geri püskürttüğünü savundu.

30 yıldır çatışma devam ediyor

Cumhurbaşkanı Nisan ortasında, görev süresini iki yıl uzatan, Somali içindeki muhalefeti körükleyen, harekete karşı diğer kesimlerle çatışmaya sokan bir yasa imzaladı. 1991’de savaş ve kaosa sürüklenen Somali, uluslararası yardımlarla merkezi hükümetin otoritesini yeniden kurmak ve ulusu yeniden inşa etmek için mücadele ediyor. Şubat ayında yapılması gereken seçimlerin yapılamaması yeni bir krize yol açtı. Eski Somali cumhurbaşkanı Hassan Şeyh Mahmud, cumhurbaşkanına sadık güçlerin Pazar günü evine saldırdığını iddia etti.

Avrupa Birliği, tarafları azami ölçüde kısıtlamaya çağırdı. Cuma günü, BM Güvenlik Konseyi tüm tarafları şiddeti reddetmeye ve acil bir mesele olarak ve önkoşul olmaksızın diyaloğu sürdürmeye çağırarak, ülkedeki siyasi krizle ilgili endişelerinin altını çizdi. Güvenlik Konseyi, acil bir toplantı sonrasında 31 Mart’ta Somalili yetkilileri seçim süreciyle ilgili anlaşmazlığı çözmeye çağırdı.

Anayasaya aykırı suçlaması

Daha çok Farmajo olarak bilinen Başkan Mohamed’in yasal yetkisi, yeni cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılmadan önce dört yıllık görev süresinin dolduğu Şubat ayından bu yana şüphe içindeydi. Bu ayın başlarında, görev süresini iki yıl uzatan bir yasa tasarısı, parlamentonun alt meclisi tarafından kabul edildikten sonra Senato onayınıatladı. Muhalefet partileri, bu hareketi iktidara tutunmak için anayasaya aykırı bir girişim olarak nitelendirdi ve yasa uluslararası toplum tarafından eleştirildi.

Recent Posts

  • Gündem

Osmangazi Üniversitesi Öğrencilerinden Filistin’e Destek Yürüyüşü

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğrencilerinden Filistin'e Destek Yürüyüşü Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) öğrencileri, ABD üniversitelerindeki Filistin…

15 saat ago
  • Gündem

İsrail’in Saldırıları Nedeniyle Gazze’de Eğitim Sistemi Durdu

İsrail'in Saldırıları Nedeniyle Gazze'de Eğitim Sistemi Durdu İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sonucunda, Gazze Şeridi'nde eğitim…

16 saat ago
  • Gündem

Denizlerin Bir Sonraki Süper Gücü Türkiye mi?

Denizlerin Bir Sonraki Süper gücü Türkiye mi? TCG Anadolu'nun uzunluğu 231 metre, genişliği 32 metre ve…

17 saat ago
  • Gündem

Hamas’tan İsrail’e “Kırmızı Çizgimiz” Mesajı

Hamas'tan İsrail'e "Kırmızı Çizgimiz" Mesajı Son günlerde İsrail ve Hamas arasındaki gerginlik tırmanırken, Hamas yetkilileri…

18 saat ago
  • Ekonomi

Yeni Otomobil Düzenlemesi: Araç Bayilerde Zamlanmayacak

"Araç bayilerde zamlanmayacak" düzenlemesi, otomobil satış süreçlerindeki fiyat istikrarını sağlamak amacıyla hayata geçiriliyor. Ticaret Bakanlığı'nın…

19 saat ago