Tarihi anlaşma: Avrupa ortak ordusunu kuruyor!

Avrupa Birliği’nde bulunan 23 ülke, ortak bir Avrupa Savunma Fonu oluşturulması için anlaşmaya vardı.

Avrupa Birliği’nde tarihi ortak bir AB Ordusu Anlaşması’na imza atıldı. Askeri fonlar, silah geliştirme ve Avrupa savunma sektörünü kalkındırma konularında entegrasyon konusunda AB üyesi ülkeler 70 yılın ardından anlaşma imzaladı.

Anlaşmaya imza atan 23 ülke toplamda 5 milyar euroluk (5.8 milyar dolar) bir Avrupa Savunma Fonu oluşturacak. Bu fon silah alımları ve operasyonların finansmanı için kullanılırken araştırma için bu fona AB bütçesinden de finansman aktarılabilecek. Başka bir deyişle 23 ülkenin ordusundan dev bir Avrupa ordusu kurulmasına karar verildi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın AB ülkelerini NATO’ya yeterince finansman aktarmamakla suçlaması AB’nin ortak bir askeri operasyon için adım atmasını hızlandırdı.

Habertürk’ün bildirdiğine göre, ABD Dış Politika Şefi Federica Mogherini anlaşmayı “tarihi” olarak nitelendirdi ve “asıl sorun ne kadar harcadığımız değil ne kadar dağınık bir şekilde harcadığımız gerçeği” diye konuştu. Ayrıca böyle bir anlaşmanın ABD liderliğindeki NATO’nun faaliyetlerini de güçlendireceğini söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel bu adımı “Avrupa’nın kalkınmasında bir mihenk taşı” olarak değerlendirdi. Bir sonraki adım AB liderlerinin Aralık ayında hukuki olarak bağlayıcı olan anlaşmayı imzalaması olacak.

Anlaşmaya İngiltere uzun bir süre karşı çıkarken savunma entegrasyonu fikri, Fransa ve Almanya liderliğinde özellikle de Brexit sonrasında gündemin üst sıralarına yükseltildi. AB üyelerinin büyük bir çoğunluğu NATO’nun savunma harcamaları hedefi olan yüzde 2’yi tutturamıyor – Polonya, Yunanistan ve Estonya AB genelinde bu hedefi tutturabilen üç ülke.
Ortak bildiriyi imzalayan AB üye ülkeleri şöyle:

Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Hırvatistan, Kıbrıs, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Hollada, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya, İspanya ve İsveç. Diğer üye ülkeler de ilerde katılabilecek.

Gelişen Olaylara İslami Bakışın Adresi

Recent Posts

  • Gündem

İstanbul’da 1 Mayıs Düzenlemeleri: Alternatif Güzergahlar Açıklandı

İstanbul Valiliği, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla kapsamlı trafik düzenlemeleri açıkladı. Kararlar, şehrin…

34 dakika ago
  • Gündem

DÜNYADA ŞERİATLA YÖNETİLEN TEK ÜLKE İSRAİL’DİR!

Dünyada  Şeriatla Yönetilen Tek  Ülke İsrail'dir.. Yeryüzünde dini yönetim, diğer adıyla şeriatla yönetilen tek devlet…

2 saat ago
  • Ekonomi

Bakanlık Düğmeye Bastı: Tavuk Etine İhracat Sınırlaması Getirildi!

Son zamanlarda artan beyaz et fiyatları nedeniyle Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Tavuk eti ihracatı aylık…

3 saat ago
  • Gündem

Columbia Üniversitesi ile Eylemci Öğrenciler Arasında Uzlaşı Sağlanamadı

Columbia Üniversitesi ile eylemci öğrenciler arasında uzlaşı sağlanamadı.. Columbia Üniversitesi'nde Filistin Protestoları: Uzlaşı Sağlanamadı, Öğrencilere…

4 saat ago
  • Gündem

ÜLKEMİZİN İLK VEGAN RESTORANI “TELEZZÜZ” AÇILDI

Medyaya yansıyan 29 Nisan 2024 tarihli günlük haberlerden biri şöyle: Ünlü ‘Koç’lardan merhum Vehbi Koç’un…

5 saat ago