TL Akışı Devam Ediyor

20 Aralık’ta aşırı dolar talebiyle kuru 20 lira seviyesine çıkarmaya çalışan yurt dışındaki spekülatörler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “kur korumalı” hesabı devreye sokmasıyla şoka uğradı. Kur aniden 11 liraya düşünce bu kez topladıkları doları satma telaşına girdiler. “TL” bulamayınca ise Türkiye’deki bazı şirketler, devreye girip Türkiye’deki yabancı bankalar aracılığıyla spekülatörlere destek oldu.

Türkiye’de finansal mimaride atılan adımları hazmedemeyenler yine iş başındaydı. 20 Aralık’ta aşırı dolar talebiyle kuru 20 lira seviyesine çıkarmaya çalışan yurtdışındaki spekülatörler, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “kur korumalı” hesabı devreye sokmasıyla şoka uğradı.

Kur aniden 11 liraya düşünce bu kez topladıkları doları satma telaşına girdiler. “TL” bulamayınca ise Türkiye’deki bazı şirketler, devreye girip Türkiye’deki yabancı bankalar aracılığıyla spekülatörlere destek oldu.

TL SPEKÜLATÖRLERÜ DEVAM EDİYOR

Yurtdışındaki spekülatörlere “TL” akışının hala devam ettiği belirtiliyor. Türkiye’den “TL” taşıyan şirketlerin hedefi bir nevi tefecilik yaparak spekülatörlere yüksek faizlerle para vermek.

Bu şirketler, spekülatörlere dolarlarını bozmama imkanı vererek de kurun yüksekte kalmasına neden oluyor. Pozisyonlarını kapatan spekülatörlerin topladıkları bu “TL”lerle yeni operasyonlarına da zemin hazırlandığı

TL OPERASYONU

TL’yi dolar karşısında zayıflatıp, ekonomiyi çıkmaza sokmak isteyen Londra piyasası, bu yöntemle hem piyasalarda likidite sıkışıklığına sebep olurken, hem de piyasalarda panik havasanın fitilini ateşledi.

Böylelikle piyasada TL sıkışıklığına neden olurken, serbest piyasada faizi de istedikleri gibi belirleyecekleri ortama zemin hazırladılar. Oluşturmak istedikleri kaos ortamıyla yurtiçi yerleşikleri dolarizasyona teşvik etmek isteyenler, kredileri de kur operasyonlarına alet etti.

Merkez Bankası’nın yüzde 19’dan yüzde 14’e çektiği faiz indirimlerinin etkisiyle Türk bankalarından ucuz kredi alan spekülatörler, bu sayede düşük faizle aldıkları milyarlarca lirayı, dolara yatırarak hem dolar kurunu tırmandırdı, hem de piyasada fiyat istikrarını bozamaya çalıştı. Güven ortamını sarsmak için ellerindeki dolarları bozdurmayarak doların yüksek seviyede kalmasına çalıştılar.

Recent Posts

  • Gündem

BÜLENT ERSOY’A İSLAM’IN RAHMET PENCERESİNDEN BAKMAK

BÜLENT ERSOY’A İSLAM’IN RAHMET PENCERESİNDEN BAKMAK Hamdolsun, çocukluğundan beri müminim… Dualıyım… Allah’ın dinin dışlayan ve…

21 dakika ago
  • Gündem

Kemalist Tarih ve Din Anlayışımız Daha Ne Kadar Devam Edecek?

Kemalist Tarih ve Din Anlayışımız Daha Ne Kadar Devam Edecek? Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yeni…

1 saat ago
  • Gündem

ABD’DEN SKANDAL GAZZE AÇIKLAMASI” YAŞANANLAR SOYKIRIM DEĞİL”

ABD'DEN SKANDAL GAZZE AÇIKLAMASI" YAŞANANLAR SOYKIRIM DEĞİL" Terör devleti İsrail'in soykırım saldırılarına karşı ABD bir…

1 saat ago
  • Makale

La Demeden İllallah Denmez!

La Demeden İllallah Denmez! Bir şeyleri yıkmadan yeni bir şeyi yapmanın imkânsızlığını anlayarak güne başlamak…

2 saat ago
  • Ekonomi

Kamuda Tasarruf Paketi Açıklandı! İşte Sekiz Ana Başlık..

Kamuda tasarruf paketinin ayrıntıları belli oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı…

2 saat ago