Tunus’ta Olağanüstü Hal Bir Ay Daha Uzatıldı

Tunus Devlet Başkanı Kays Said, ülkedeki olağanüstü hali bir ay daha uzatmaya karar verdi. Bu sırada Nahda hareketi ülke yetkililerini gösterilerdeki tüm tutukluları serbest bırakmaya çağırdı.

Tunus Resmî Gazetesi “Al-Raed “in Salı sayısında yayımladığı karara göre, olağanüstü hal 20 Ocak’tan 18 Şubat’a uzatıldı.

Cumhurbaşkanı Said, ülkesinde ilk kez 26 Aralık 2020’den 23 Haziran 2021’e kadar 6 aylık bir süre için olağanüstü hâl süresini uzatmıştı.

24 Haziran’da cumhurbaşkanı ülkedeki olağanüstü hali aynı yılın 23 Temmuz’una kadar bir ay uzattı ve aynı ayın 24’ünde Said ülkedeki olağanüstü hali 19 Temmuz’a kadar 6 ay uzatmıştı.

en-Nahda hareketi ise geçen cuma günü düzenlenen gösterilerin ardından tutuklanan herkesin serbest bırakılmasını talep etti.

Bu da en-Nahda’nın “bir dizi tutukluya yapılan acımasız darp ve işkenceleri şiddetle kınadığını” ifade ettiği ve insan hakları örgütleri ile INPT’yi “2022 Ocak ayındaki polis baskısının kurbanlarını desteklemeye” çağrıda bulunduğuna dair yayınladığı bir açıklamasında duyurulmuştur.

Bu arada Tunuslu insan hakları ve sendika örgütleri, Devlet Başkanı Kays Said’i, kendi tanımlarıyla devrimi anma gösterileri sırasında vatandaşlara karşı uygulanan şiddet nedeniyle özür dilemeye çağırdı.

Ayrıca, bu gösteriler sırasında tutuklananların serbest bırakılması çağrısında da bulundu. Gazeteciler Sendikası başkanı Muhammed Yasin el-Cülasi, bu gösteriler sırasında şiddet kullanımını siyasi bir karar olarak değerlendirdi.

Ve geçen Cuma günü, siyasi partiler ve “Darbe Karşıtı Vatandaşlar” girişimi, Tunus devriminin yıldönümüne (14 Ocak 2011) denk gelen, Cumhurbaşkanı Kays Said’in eylemlerini reddetmek için protestolar düzenledi.

İçişleri Bakanlığı Cuma günü yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin “bariyerleri kasten aşan ve güvenlik güçlerine saldıran göstericileri dağıtmak için son derece kısıtlı ve kademeli olarak su kullandığını” söyledi.

Tunus 25 Temmuz’dan bu yana siyasi bir kriz yaşıyordu. Durum böyleyken Cumhurbaşkanı Said de parlamentonun yetkilerini dondurması, cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle yasa çıkarması, başbakanı görevden alması ve yeni birtakım atamalar da dahil olmak üzere istisnai birçok önlem almıştır.

Kaynak : El Cezire + ajansları

 

Recent Posts

  • Makale

ALIN TERİ

Kim bakar emeğe, alın terine Gün gelir kenara atarlar seni Koyarlar vasıfsız şahsı yerine Kıytırık…

5 saat ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak

Gazze Şeridi'nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak Gazze Şeridi, yıllardır çatışmaların, acıların ve umutların yeri olmuştur.…

5 saat ago
  • Makale

EROL GÜNGÖR’ÜN KAYBI TÜRKİYE’NİN KAYBIDIR!

24 Nisan 1983 yılında vakitsiz ölümüne en fazla üzüldüğüm isimlerden birisi Erol Güngör (1938) Hoca…

6 saat ago
  • Gündem

RAKICILAR MI ZAVALLI ZAVALLILAR MI RAKICI?

Alkollü içkilerin ve bunların başında rakının insan sağlığı için tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Alkollü içkiler, yaralama…

1 gün ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Toplu Nikah Töreni Düzenlendi

Gazze Şeridi'nde Toplu Nikah Töreni Toplu Nikah Töreni Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırıları Altında Gerçekleşti Gazze…

1 gün ago