Türk SİHA’ları Rusların Aklını Alıyor

Türk Bayraktar TB 2 tipi SİHA’lar, Ukrayna’Da işgalci olarak bulunan Rusya’Ya nefes aldırmıyor. Ukrayna ordusu, SİHA’larla Rus askeri mühimmat depolarını tek tek imha ediyor.

Rusya hükümeti, Türkiye’nin Ukrayna’ya silahlı insansız hava aracı (SİHA) satma kararına tepki gösterdi. Rus yetkililer, bu adımın, Ukrayna’nın doğusundaki uzlaşmazlığı derinleştirme riski taşıdığını savundu.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın, Türk yapımı Bayraktar TB2 SİHA’larını ülkenin doğusunda Rusya’nın desteklediği grupların kontrolu altındaki bölgede devreye sokmasına dikkat çekti.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, sözkonusu Rusya yanlısı ayrılıkçı grupları ateşkese ikna etmek için SİHA konuşlandırıldığı, bu gruplara ait bir mühimmat deposunun SİHA aracılığıyla yok edildiği belirtilmişti. Açıklamada ayrıca, bu operasyonda bölgedeki ‘askeri temas hattının’ geçilmediğine de vurgu yapılmıştı.

Peskov ise konuyla ilgili olarak, “Türkiye ile gerçekten iyi ilişkilerimiz var ancak mevcut durumda, Ukrayna ordusuna bu tür silahların sağlanmasının, temas hattında, durumu potansiyel olarak istikrarsızlaştırabileceğinden endişe duyuyoruz” dedi.

Ukrayna’nın doğusunda, Donbass bölgesinde Rusya’nın desteklediği ayrılıkçılar 2014 yılından bu yana Ukrayna güçlerine karşı savaşıyor. Ukrayna’nın resmi verilerine göre, Donbass’taki muhalif grupların, Rusya’nın Kırım’ı ilhakının ardından başlattıkları silahlı mücadele sonucunda en az 14 bin kişi yaşamını yitirdi.

Askeri gücünü arttırma amacıyla Türkiye’den Bayraktar TB2 SİHA satın alan Ukrayna hükümeti, aynı araçları başkent Kiev’e yakın bir bölgedeki bir fabrikada üretmek için de Ankara’yla anlaşma yaptı.

Peskov bugünkü açıklamasında, “Böylesi silahların Ukrayna ordusunun eline düşmesi halinde, Ukrayna’nın doğusundaki bölgede kullanılabileceğini ve bunun da istikrarsızlık yaratabileceğini düşünüyoruz. Bu, Ukrayna’daki bu yurtiçi sorunun çözülmesine katkı sağlamaz” dedi.

Kaynak: Amerika’nın Sesi

Recent Posts

  • Makale

ALIN TERİ

Kim bakar emeğe, alın terine Gün gelir kenara atarlar seni Koyarlar vasıfsız şahsı yerine Kıytırık…

14 saat ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak

Gazze Şeridi'nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak Gazze Şeridi, yıllardır çatışmaların, acıların ve umutların yeri olmuştur.…

14 saat ago
  • Makale

EROL GÜNGÖR’ÜN KAYBI TÜRKİYE’NİN KAYBIDIR!

24 Nisan 1983 yılında vakitsiz ölümüne en fazla üzüldüğüm isimlerden birisi Erol Güngör (1938) Hoca…

15 saat ago
  • Gündem

RAKICILAR MI ZAVALLI ZAVALLILAR MI RAKICI?

Alkollü içkilerin ve bunların başında rakının insan sağlığı için tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Alkollü içkiler, yaralama…

1 gün ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Toplu Nikah Töreni Düzenlendi

Gazze Şeridi'nde Toplu Nikah Töreni Toplu Nikah Töreni Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırıları Altında Gerçekleşti Gazze…

1 gün ago