Türkiye’de 2021’de 2,4 Milyar TL Hasar Ödemesi Yapıldı

TARSİM İşletmesi Genel Müdürü Günal, “Türkiye genelinde, 2,5 milyon civarında poliçe üretildi ve 124 milyar TL’lik tarımsal varlık sigortalandı. Zarar gören üretici ve yetiştiricilere 2,4 milyar TL hasar ödemesi yapıldı.” ifadelerini kullandı.

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Yönetim Kurulu Üyesi ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Serpil Günal, tarım sigortalarında 2021 değerlendirmeleri ve 2022 hedefleri noktasında AA muhabirine açıklama yaparak, geçen yılın, iklim değişikliğinin de etkisi ile şiddetini büyüten yangın, sel, kuraklık ve deprem gibi afetler ile salgının gölgesinde geçtiğini kaydetti.

Türkiye’nin, gerek coğrafi yapısı gerekse deprem bölgesinde yer alması gibi nedenlerle doğal afetlere oldukça açık bir ülke olduğunu söyleyen Günal, geçen sene olan afetler karşısında devletin tüm imkanlarını kullanarak, büyük bir özveriyle mücadelede bulunduğunu, TARSİM olarak kendi alanlarında yaraları sarmak üzere ne gerekiyorsa yaparak, tarım sektörünün güvencesi olmayı sürdürdüklerini belirtti.

Günal, TARSİM olarak teknolojik gelişmeler ve dijitalleşmenin her zaman öncelikleri olduğunu anlatarak, “Üreticilerimizin ve paydaşlarımızın memnuniyetini artırmak üzere teknolojik tabanlı uygulamaları ardı ardına TARSİM sistemine kazandırmaya odaklandık. Salgın, bizlere işlerimizi hızlı bir şekilde yeniden inşa etme ve süreçlere ivme kazandırma açısından fayda sağladı. İş süreçlerimizde inovasyonu odak alarak, pek çok iyileştirme yaptık.” dedi.

Yeni ürünler geliştirerek, hizmete sunduklarını, 4 farklı noktada hizmete giren yeni bölge müdürlükleriyle hizmet ağlarını genişlettiklerini ve toplamda 16 bölge müdürlüğüne ulaştıklarını açıklayan Günal, tavsiyeler çerçevesinde, tarım sigortalarındaki sigortalanabilir nitelikteki risklerin kapsama alınmasına, mevcut teminatların kapsamının genişletilmesine, tarife ve talimatların sigorta prensipleri doğrultusunda geliştirilmesi noktasındaki çalışmaları devam ettirdiklerini söyledi.

“ÜRETİCİ VE YETİŞTİRİCİLERE 2,4 MİLYAR TL HASAR ÖDEMESİ”

Serpil Günal, TARSİM sisteminin 2021 senesinde önceki yıllarda olduğu gibi istikrarlı büyümesini sürdürdüğünü diyerek, “Türkiye genelinde, tüm tarım sigortası branşlarında 2,5 milyon civarında poliçe üretildi ve 124 milyar TL’lik tarımsal varlık sigortalandı. Çeşitli nedenlerden ötürü zarar gören üretici ve yetiştiricilere 2,4 milyar TL hasar ödemesi yapıldı.” ifadelerini kullandı.

Sistemin kuruluşundan itibaren ise 9,8 milyar TL hasar ödemesi gerçekleştirildiğini söyleyen Günal, tüm tarım sigortası branşlarında çeşitli sebeplerle 550 bin hasar ihbarı alındığını, 2 bine yakın TARSİM eksperinin, risk inceleme, hasar ve verim tespit işlemlerinde bulunduğunu belirtti.

Günal, 2021 senesinde Türkiye’de kuraklığın etkili olduğuna vurguda bulunarak, “Kuraklık nedeniyle üreticilerimize 215 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirdik. Öte yandan Manisa’da don, dolu ve fırtına gibi sebeplerden ötürü zarar gören üzüm üreticilerimize 600 milyon TL hasar ödemesi yaptık. Fındık ürünü zarar gören 11 bin civarındaki sigortalı üreticimize ise 210 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirdik. Buğdayda 170 milyon TL ve kayısıda 142 milyon TL hasar ödemesi yaptık. Yangın sebebiyle zarar gören sigortalılarımızın işlemlerini de hızlıca tamamladık ve 12 milyon TL hasar ödemesi gerçekleştirdik.” diye konuştu.

“TÜRKİYE TARIMDA KÜRESEL PİYASADA CİDDİ BİR AKTÖR”

Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi Genel Müdürü Günal, Devlet Destekli Tarım Sigortaları çerçevesinde 2021 senesinde 13,5 milyon baş hayvan sigortalandığını açıklayarak, “Bir önceki yıl ise sigortalanan hayvan sayısı 10,3 milyon baş civarındaydı. 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 31 oranında bir artış söz konusudur. 2021 yılında sigortalanan alan ise 29 milyon dekara yaklaştı.” dedi.

Dünya nüfusunun 7,7 milyarı aşmış halde bulunduğunu, artan dünya nüfusuna paralel olarak insanlığın en temel ihtiyaçlarından biri olan gıda talebinde artışların söz konusu olduğunu kaydeden Günal, şu açıklamaları yaptı:

“Maalesef iklim değişikliğinin etkilerine bağlı olarak hiç beklenmedik anlarda ve şiddette meydana gelen doğal afetlerin tarımsal faaliyetler üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Üreticilerimizin ve yetiştiricilerimizin emeği bir anda yok olmakta ya da kesintiye uğramaktadır. İnsanlığın doğaya karşı tek başına karşı koyabilmesi mümkün olmadığından; afetlerin sonunda ortaya çıkacak zararların azaltılması ve risklerin yönetilmesi, modern tarımın ayrılmaz bir parçasıdır. Ayrıca küresel çapta yaşanan salgın da gıda ve tarım sektörlerinin önemini bir kez daha ortaya koymuştur.

Bu süreçte vatandaşlara kesintisiz ürün tedarikini sağlayabilen nadir ülkeler arasında yer alan Türkiye’nin salgınla mücadelesi diğer aktörlere kıyasla daha iyi bir gelişme göstermiş ve bu anlamda salgınla rahatlıkla mücadele edilebilmiştir. Netice itibarıyla, Türkiye tarımda küresel piyasada ciddi bir aktör ve ürün çeşitliliğinde de güçlü bir konumdadır. Her ne kadar ülkemizdeki üreticilerin, tarım sigortasına olan ilgisi yıllar itibarıyla artsa da ülkemizin tarım anlamındaki potansiyelini göz önünde bulundurduğumuzda, daha gidilecek bir yol olduğu görülmektedir.”

“2021’DE EN ÇOK MANİSA, KONYA, GİRESUN VE ORDU İLLERİNDEN HASAR İHBARI ALINDI”

Serpil Günal, TARSİM sistemi çerçevesinde, 2021 senesinde, en fazla sigortalanan bitkisel ürünlerin, buğday, arpa, ayçiçeği, fındık, üzüm, mısır, çeltik, zeytin, nohut ve yonca olduğuna dikkat çekerek, “En çok tarım sigortası yaptıran iller ise, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Yozgat, Konya, Ankara, Manisa, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kırşehir’dir.” diye konuştu.

Geçen sene tüm Türkiye’de, bütün tarım sigortası branşlarında 550 bin ihbar alındığını açıklayan Günal, Bitkisel Ürün Sigortası branşının 300 bin adet ile ilk sırada bulunduğunu, söz konusu branşı, toplamda 240 bin adet ile küçükbaş ve büyükbaş hayat sigortalarının izlediğini kaydetti.

Günal, 2021 senesinde en fazla Manisa, Konya, Giresun ve Ordu illerindeki sigortalı üreticilerden hasar ihbarı alındığına vurguda bulunarak, ürün bazında bakıldığında ise en çok fındık, buğday, üzüm ve arpa için ihbar alındığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Kararına istinaden, 2022 Yılı Devlet Destekli Tarım Sigortaları Genel Şartlar ile Tarife Talimatları’nın, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından yayınlandığını hatırlatan Günal, yeni uygulamaların 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yürürlüğe girdiği bilgisini verdi.

 

Recent Posts

  • Makale

ALIN TERİ

Kim bakar emeğe, alın terine Gün gelir kenara atarlar seni Koyarlar vasıfsız şahsı yerine Kıytırık…

4 saat ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak

Gazze Şeridi'nde Yitirilen Hayatlar: Acıyı Anlatmak Gazze Şeridi, yıllardır çatışmaların, acıların ve umutların yeri olmuştur.…

4 saat ago
  • Makale

EROL GÜNGÖR’ÜN KAYBI TÜRKİYE’NİN KAYBIDIR!

24 Nisan 1983 yılında vakitsiz ölümüne en fazla üzüldüğüm isimlerden birisi Erol Güngör (1938) Hoca…

5 saat ago
  • Gündem

RAKICILAR MI ZAVALLI ZAVALLILAR MI RAKICI?

Alkollü içkilerin ve bunların başında rakının insan sağlığı için tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Alkollü içkiler, yaralama…

1 gün ago
  • Gündem

Gazze Şeridi’nde Toplu Nikah Töreni Düzenlendi

Gazze Şeridi'nde Toplu Nikah Töreni Toplu Nikah Töreni Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırıları Altında Gerçekleşti Gazze…

1 gün ago