Dünya

Çin Yatırım Deyip Sömürge Kuruyor!

Pekin yönetiminin borçlandırma stratejisi ile Afrika’yı sömürme örneğine bir yenisi daha eklenmiş oldu. Çin, borcunu ödeyemeyen Uganda’nın Entebbe Havalimanı’na el koydu.

HAVALİMANINA EL KONULDU

Uganda, 2015 tarihinde Çin’den 207 milyon dolar kredi almış, fakat bu borcu ödeyememişti. Çinli Exim Bank, borcu tekrar müzakere etmeyi reddederken havalimanına el konulması kararı alındı. Entebbe Havaalanı, Uganda’nın dünyaya açılan tek kapısı. Böylelikle, Çin’in Afrika’da bir limanı daha oldu.

Uganda’nın dünyaya açılan tek kapısı konumunda yer alan söz konusu havalimanı için genişletme projesi uygulamaya karar verilmişti. Pistlerin yenilenmesi, terminal binasının modernizasyonu, yeni bir kargo operasyon merkezi ve otopark, bu projenin ana unsurları olarak öne çıkıyordu.

Entebbe Havalimanı’nın kapasitesini artırmak için gereken finansman konusunda 2015 tarihinde Çin ile temasa geçilirken, 200 milyon dolarlık kredinin kullandırılmasına karar verilmişti.

ÇİN’İN BORÇ DİPLOMASİ

Afrika’da ve dünyada artmakta olan Çin etkisinden rahatsız olan taraf ülkeler, Çin’in aşırı borçlandırma ve borç diplomasisi aracılığı ile ekonomi kartını emperyalist niyetlerle son derece önemli bir araç olarak kullandığını, nihayetinde borç batağına saplanan ülkelerin kaynaklarını ve stratejik önemi haiz değerlerini sömüreceğini ileri sürüyorlar.

AFRİKA’YA VERİLEN BORÇLAR LÜTUF MU, LANET Mİ?

Pekin’in uyguladığı borç diplomasisi sonucunda ortaya çıkan ekonomik ve siyasi egemenlik sorunları, 21. yüzyılın başlangıcından itibaren Çin ile yakın ekonomik ilişkiler kuran, bu ülkeden büyük miktarda kredi ve hibe alan Afrikalı ulusları da tehdit ediyor.

Recent Posts

  • Makale

PROFESYONEL ELEŞTİRMENİN SONU (RUSYA’DAN SEVGİLERLE)

PROFESYONEL ELEŞTİRMENİN SONU (RUSYA’DAN SEVGİLERLE) Rusya’da, gerçek anlamda ülke muhalefetine yeni anlamlar yükleyen batı güdümlü…

6 saat ago
  • Gündem

SULTAN VAHDETTİN HAİN DEĞİLDİR! (I)

Gelin bugün tarihin tozlu rafları arasında küçük bir gezinti yapalım… İdeoloji simsarlığı yapmadan… İşin gerçeği,…

16 saat ago
  • Makale

İSLAM GENÇLİĞİ TEBLİĞ VE MUSAB BİN UMEYR ÖRNEĞİ

Hucurat Suresinin on beşinci âyetinde işaret buyurulduğu üzere Müslüman için hayat, iman ve cihad’dır. Cihadın…

16 saat ago
  • Gündem

BAŞÖRTÜSÜNDEN VAZ GEÇME DENEYİMİ

Ayşe Böhürler  Yenişafak’ta yayınladığı” Başörtüsünden Vaz Geçme Deneyimi “ başlıklı yazısının son bölümünde  şöyle diyor:…

17 saat ago
  • Gündem

İKÇÜ’deki Gazze Çadırı İkinci Haftasını Tamamladı

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) öğrencileri, Gazze’de İsrail’in sivillere karşı sürdürdüğü ölümcül saldırılara karşı bir…

18 saat ago
  • Makale

İNSAN MİDESİYLE DÜZELTİLEMEZ!

İNSAN MİDESİYLE DÜZELTİLEMEZ! Kamu Yararına çalışan “Fakir ve Muhtaçlara Yardım Derneği”ni zaman zaman ziyarete giderim.…

18 saat ago