
Çinli Profesörden Dikkat Çeken Türkiye Yorumu: “Savaşın Kral Yapıcısı”
Çinli akademisyen , İran merkezli gerilim ve olası savaş senaryolarına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Xueqin, küresel kamuoyunun odağında ve olduğunu ancak asıl belirleyici gücün olabileceğini söyledi.
Xueqin açıklamasında, “Herkes ABD’yi ve İran’ı izliyor ama bu savaşın seyrini tek bir kararla değiştirebilecek ülke Türkiye’dir” ifadelerini kullandı.

Çinli profesör, Türkiye’nin hem stratejik konumu hem de iki tarafla olan ilişkileri nedeniyle kritik bir denge unsuru olduğuna dikkat çekti. Xueqin’e göre Türkiye, hem Batı ittifakıyla bağlarını koruyor hem de bölge ülkeleriyle diplomatik temaslarını sürdürüyor.
“Her iki tarafın da ihtiyaç duyduğu ve karşısına almayı göze alamadığı ülke Türkiye’dir” diyen Xueqin, bu durumun Ankara’ya benzersiz bir jeopolitik avantaj sağladığını vurguladı.
Türkiye’nin doğrudan savaşın tarafı olmasa bile sonucu belirleyebilecek konumda olduğunu ifade eden Xueqin, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Türkiye bu savaşın gerçek ‘kral yapıcısı.’ Kral yapıcı savaşı kazanmaz, kimin kazanacağını belirler.”
Bu yorum, Türkiye’nin son yıllarda izlediği çok yönlü dış politika stratejisinin uluslararası akademik çevrelerde de dikkatle takip edildiğini ortaya koydu.
Uzmanlara göre Türkiye’nin enerji yolları, askeri kapasitesi, NATO üyeliği ve Orta Doğu’daki diplomatik ağı, olası bir İran merkezli çatışmada belirleyici faktörler arasında yer alıyor.
Xueqin’in açıklamaları, küresel güç dengelerinde Türkiye’nin rolüne ilişkin tartışmaları yeniden alevlendirdi.
İslami Haber ”MİRAT” – YouTube