
İsrailli haham Eliyahu Zini, Lübnan’ın İsrail’in “atalarından kalan mirası” olduğunu savunarak İsrail ordusunun Lübnan’dan çekilmesine karşı çıktı. Zini’nin, “Lübnan’ın tamamı bize ait” ifadeleri bölgede yeni tartışmaları beraberinde getirdi.

İsrail’de düzenlenen bir parlamento komitesi toplantısında konuşan haham Eliyahu Zini, İsrail ile Lübnan arasında ABD arabuluculuğunda varılan kademeli çekilme planını sert sözlerle eleştirdi.
Zini, bazı İsrailli bakanlarla görüştüğünü belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Dün gece birkaç bakanla konuştum. Kendilerine, ‘Aklınızı mı kaçırdınız? Atalarımızdan kalan mirası hangi gerekçeyle bırakıyorsunuz?’ diye sordum. Lübnan’ın tamamı bize ait.”
Söz konusu açıklamalar İsrail basınında ve sosyal medyada geniş yankı uyandırdı.
Haham Zini, İsrail ordusunun Lübnan’daki varlığını sürdürmesi gerektiğini savunurken, Lübnan topraklarının tarihî ve dinî gerekçelerle İsrail’e ait olduğunu ileri sürdü.
Açıklamalar, İsrail ile Lübnan arasında imzalanan ve İsrail güçlerinin belirli bölgelerden aşamalı olarak çekilmesini öngören anlaşmanın uygulanmasının tartışıldığı bir dönemde geldi. Anlaşmaya göre İsrail ordusu bazı bölgelerden çekilirken, güvenlik sorumluluğunu Lübnan ordusu devralacak.
Uzmanlar, dinî ve tarihî iddialarla komşu bir ülkenin tamamı üzerinde hak ileri süren bu tür açıklamaların, zaten kırılgan olan İsrail-Lübnan hattındaki gerilimi daha da tırmandırabileceğine dikkat çekiyor.
Lübnan ile İsrail arasında uzun yıllardır devam eden sınır ihtilafları ve çatışmalar nedeniyle, benzer söylemler diplomatik çözüm çabalarını zorlaştırabilecek nitelikte değerlendiriliyor.
İslami Haber ”MİRAT” – YouTube
Halklar sahte hadislerle uydurulmuş din ile aldatılıyor. Kuran kaynaklı gerçek islam terk edilmiş.global olarak diktatorler yönetimde.demokrasi yalan.seçimler hileli ve geçersiz.ukrayna-rus ,abd-iran savasıları oyun ve hile.