islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4574
EURO
34,7418
ALTIN
2.423,60
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

‘İyi Libyalıların’ Arasında Anlaşmazlık

‘İyi Libyalıların’ Arasında Anlaşmazlık

Mirat Haber Ajansı

Libya’nın BM destekli hükümetinde sokak protestoları nedeniyle patlak veren bir güç mücadelesi, kırılgan barış inşası çabalarının geleceği konusunda korkuları artırdı. Başbakan Faiz el-Sarrac, içişleri bakanının yaşam standartlarının iyileştirilmesi çağrılarına destek verme konusunda hukuka aykırı davrandığını söyledi. Geçtiğimiz hafta yaşanan sürpriz gelişmeler, Libya’yı dikkatlice planlanmış BM destekli ateşkesten ve petrol üretimine devam etme planından uzaklaştırdı.

Faiz Sarrac, Fethi Başağa’yı 72 saat içinde yapılması beklenen bir soruşturmaya kadar görevden aldı. Başağa, BM destekli Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) başkentin savaş tüccarı olan darbeci general Halife Hafter’in Libya Ulusal Ordusu tarafından bir yıl süren kuşatmasını püskürtmesi için kritik bir rol oynadı. Hafter’in Sirte gibi ana tartışmalı alanların etrafına kontrol noktaları kurarak durumu sömürmeye çalıştığına dair haberler de var. Bu arada Başbakan Sarrac, yeni bir savunma bakanı ve yeni savunma kurmay başkanı atadı. Ayrıca yerel belediye liderleriyle bir araya geldi ve son iki yıldır sağlık bakanlığındaki yolsuzlukla ilgili bir soruşturma başlattı.

Müslüman Kardeşler geçmişine rağmen bazı batı başkentlerinde büyük saygı gören Fethi Başağa, Libya halkının yanında ve yolsuzluğa karşı savaştığını ifade etti. Sosyal medya da dahil olmak üzere bir dizi açıklamada, sivillerin gösteri yapma hakkını açıkça desteklemiş ve hükümeti halkın acılı sesini dinlemeye çağırmıştı. Türkiye ziyaretinin ardından hafta sonu Trablus’a dönüşünde, taraftarlarının kendisi lehine yaptığı güç gösterisi düzenlenmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.