islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3770
EURO
34,7496
ALTIN
2.411,97
BIST
10.098,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

BMGK: ABD’nin İran’a Yaptırımları Geçersiz

BMGK: ABD’nin İran’a Yaptırımları Geçersiz

Mirat Haber Ajansı

Birleşmiş Milletler güvenlik konseyi üyeleri Tahran’a yönelik BM yaptırımlarının yeniden yürürlüğe girdiğine dair tek taraflı bir ABD bildirisini reddetmeye devam ediyorlar. ABD, kapsamlı ortak eylem planının (JCPOA) orijinal imzacısı olarak bunu yapma yetkisine sahip olduğunu iddia ederek İran’a karşı bir dizi BM yaptırımını yeniden uygulamaya koymuştu. JCPOA, İran ve diğer büyük güçler arasındaki 2015 nükleer anlaşması olarak anılıyor. Washington, Washington anlaşmadan çekilmesine rağmen yaptırımların “snapback” (geriye dönüş) mekanizması altında yeniden etkinleştirildiğini söyledi. Ancak, diğer imzacılar bu hareketin herhangi bir yasal etkisinin olmadığını belirttiler. İran Cumhurbaşkanı Hassan Ruhani, Washington’un Tahran’a baskı yapmak için düzenlediği bir kampanyanın geri teptiğini söyledi. Neredeyse Amerika dışındaki her BM Güvenlik Konseyi üyesi, Washington’un bu yasal korsanlığı uygulama yeteneğine itiraz ediyor.

Fransa, Almanya ve İngiltere, Washington’un sözde kararlarının herhangi bir yasal etkiye sahip olmadığını belirten ortak bir bildiri yayınladılar. Rusya ve Çin de bu bildiriyi kabul etti. Ruhani, Amerika’nın yasadışı talebine karşı çıkan BM Güvenlik Konseyi üyelerine teşekkür etti. Ayrıca, kalan imzacılar İran’ın anlaşmanın ekonomik faydalarına erişmesine izin verirse, İran’ın ABD’nin çekilmesine cevaben bıraktığı nükleer taahhütlerini yeniden yerine getireceğini söyledi. Her şeye rağmen, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ABD’nin bu yaptırımları uygulama yükümlülüklerini yerine getirmeyen herkese karşı sonuçlar uygulamaya hazır olduğunu söyledi. İran dışişleri bakanı Mohammed Cevad Zarif, Pompeo’nun kendi paralel evreninde yaşamayı reddeden fani dünyayı cezalandırmakla tehdit ettiğini alaylı bir biçimde ele aldı. Zarif, Pompeo’yu BM kararlarını veya nükleer anlaşmayı okumamakla suçladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.