islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,5897
EURO
34,8153
ALTIN
2.422,67
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Açık
20°C

Osmanlıların Dünyaya Katkıları – 1

Osmanlıların Dünyaya Katkıları – 1

Devlet-i Ali Osmani’nin yüzyıllar boyunca uygarlıkta günümüz dünyasına yaptıkları bilimsel, teknolojik, idarş, kültürel katkılar dünyada ve ülkemizde yeterince bilinmemekte, savaşlar ve yemekler akla gelmektedir

Prof. Dr. M. Kutluk ÖZGÜVEN

Osmanlı dediğimizde aklımıza savaşlar, entrikalar, siyasi kararlar ve bol bol da yemekler akla gelmektedir. Oysa Osmanlı devletinde günümüz dünyasını altyapısını hazırlayan sayısız bilimseli teknolojik, iktisadi, yönetim, kültür yeniliği gelişmiş, her dönem uygarlıkta önemli atılımlar ve çözümler yapılmıştır.

https://soundcloud.com/ardevorg/osmanlilarin-dunyaya-katkilari

Bilim ve teknoloji alanında haritacılık, matematik, astronomi, veri yönetiminde ilerlemeler, ansiklopediler, havadan daha ağır uçuş, havalandırma sistemleri, klinik psikolojide müzik, madencilikte patlayıcılar, roketler, denizaltı, aşı, safkan at ırkları, ruh hastalıkları hastaneleri, kimya, renk ve pigment üretim sanayii akla gelmektedir.

Ekonomi alanında Türkiye’yi bugün kurtaran vadeli çek sistemi, lale borsaları, hisse senedi borsaları, ücretsiz otel hizmeti, araç paylaşımı, toplu taşımacılık, toplu konutlar, ilk fabrikalar önemli gelişmelerdir.

Strateji alanında askeri iletişim teknikleri,  portatif köprüler, ileri ateşli silahlar, patlayıcılar, askeri öğrenci sistemi, asalet-dışı profesyonel askerlik, büyük toplar, askeri bandolar savaş sanatını baştan tanımlayan yeniliklerdi.

Kamu yönetimindeyse veri koruma yasası, çoklu hukuk sistemleri, çevreci yasalar, denizaşırı insani müdahale, ortak uluslararası diplomatik sistem, vakıflara dayalı sosyal yardım düzeni daha önce oluşmamış ve Osmanlılarda şeklini bulmuş gelişmelerdi.

Kültür sanat alanında gazete ve kitapların sürekli yüksek sesle okunduğu kıraathaneler, müzisyenlerin sürekli açık havada icra yaptıkları köşkler, bilim ve sanatın tartışıldığı kahvehaneler, geceleri bile gösterime giren gölge tiyatrosu dizi filmleri toplumsal kültürel dönüşümlere yol açtı. Kanun ve santur, tuşlar takılarak bugünkü klavsen ve piyanoya dönüştü. Osmanlı ordusunun sesi zil, bugün müziğin ana sesi oldu. Kurgu bilim, logo, hatta öfkelendiğimiz yılbaşı ağacı bile Osmanlılardan gelme. Günümüz iletişiminin temeli olan medya mesajdır ilkesi beş yüz yıllık Osmanlı geleneğidir.

Günlük yaşamdaysa Osmanlılarla özdeşleşmiş olan, kadınların yüksek topukları, termos ve sefer tasları, kuvvetli sabunlar, kaftanlar, sökülebilir modüler ya da çok işlevli mobilyalar, pratik taşınabilir şekerlemeler, kurutulmuş gıdalar ve en önemlisi tuvalet hayatı tanımlamaktaydı.

Bu yazı dizisinde kısa kısa Osmanlıların dünya tarafından benimsenmiş katkılarından bahsedeceğiz. Çağlar önce Müslüman Türk medeniyetince bulunmuş yeniliklerin çıkış nedenlerine ve günümüzde geldikleri durumu okuyucuyu umarım sıkmadan ele alacağız.

Prof. Dr. M. Kutluk ÖZGÜVEN

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.