islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3374
EURO
34,8108
ALTIN
2.390,60
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
19°C
İstanbul
19°C
Açık
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Çok Bulutlu
16°C

Titanic Araştırmasında Ahlaki Tartışma

Titanic Araştırmasında Ahlaki Tartışma

Mirat Haber Ajansı

Kurtarma haklarına sahip olan şirkete göre, araştırmacılar Titanik’in enkazına 35 yıldır dalıyor, ancak kimse insan kalıntısı bulamadı. Titanik, 1912’de bir buzdağına çarpıp Kuzey Atlantik’te battığında İngiltere’den New York’a seyahat ediyordu. Enkaz 1985 yılında keşfedildi. Ancak şirketin geminin ikonik radyo ekipmanını geri alma planı bugüne kadar hala tartışmalara yol açıyor. Dünyanın en ünlü gemi enkazının hala bir asır önce ölen yolcuların ve mürettebatın kalıntılarını barındırıp barındırmayacağı tartışılmakta. ABD hükümeti avukatları, planlanan seferi engellemek için devam eden bir mahkeme sürecinde bu soruyu gündeme getirdi. Kalıntıların hala orada olabileceğini söyleyen arkeologlardan alıntı yapıyorlar. Ve şirketin dalış planında olası müşteriyi dikkate almadığını söylüyorlar.

Şirket, RMS Titanic Inc., geminin Marconi radyolu telgraf makinesini sergilemek istiyor. Makine batan okyanus gemisinin acil durum çağrılarını yayınlayan cihaz ve yaklaşık 700 kişinin cankurtaran botlarında kurtarılmasına da yardımcı oldu. Ekipmanı geri almak, insansız bir dalgıçın bir çatı penceresinden kaymasını veya geminin güvertesinde aşırı derecede aşınmış bir çatıyı kesmesini gerektirecek. Bir emme taraması gevşek siltleri çıkarırken, manipülatör kolları elektrik kablolarını kesebilir. RMS Titanic Inc., kabaca 200 dalıştan sonra şimdiye kadar herhangi bir insan kalıntısı kalsaydı bunun çoktan fark edileceğini, dolayısıyla ahlaki bir sorun olmadığını savunuyor. Anlaşmazlık, Titanik kurbanlarına duyulması gereken saygı ve bir keşif seferinin enkaza girmesine izin verilip verilmeyeceği konusundaki tartışmadan kaynaklanıyor. Mayıs’ta Amerika’nın Virgnia eyaleti Norfolk kentinde bir federal yargıç bu keşif gezisini onaylamıştı. Ancak ABD hükümeti, teşebbüsün federal yasayı ve Britanya ile enkazı anma yeri olarak tanıyan bir anlaşmayı ihlal edeceğini iddia ederek Haziran ayında bu karara yasal bir itirazda bulundu. Dava Virginia eyalet başkenti Richmond’daki 4. Üst Mahkemesi’nde görülüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.