islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Uzay uçuşu için milyar civarı bilet parası veren üç adam

Uzay uçuşu için milyar civarı bilet parası veren üç adam
Mirat Haber Ajansı

ABD uzay keşif tarihindeki ilk özel uzay istasyonu ekibi geçen hafta tanıtıldı. Her biri bir SpaceX roketiyle uçmak için 55 milyon dolar, yaklaşık 350 milyon lira toplamda bir milyar lira civarı ödeyen üç kişiden oluşuyor. Önümüzdeki Ocak için geziyi düzenleyen Houston şirketi Axiom Space için çalışan eski bir NASA astronotu tarafından yönetilecek ekibi oluşturacaklar. Bu, Uluslararası Uzay İstasyonu’na ilk özel uçuş. Axiom’un baş yöneticisi ve NASA’nın eski bir uzay istasyonu program yöneticisi olan Mike Suffredini, bunun daha önce hiç yapılmadığını belirtti. Suffredini medyaya verdiği demeçte, görev komutanı Michael Lopez-Alegria uzay çevrelerinde iyi bilinirken, diğer üç adam sadece uzaya gitmek isteyen insanlar ve biz de bu fırsatı sunuyoruz. İlk mürettebat uzay istasyonunda sekiz gün geçirecek ve Amerika Birleşik Devletleri, Florida’daki Cape Canaveral’dan kalktıktan sonra bir SpaceX Dragon kapsülüyle oraya ulaşmak bir veya iki gün sürecek.

Özel sektör ve süper zenginler

Rusya, 2001 yılından bu yana Uluslararası Uzay İstasyonuna yolculuklar satarak yıllardır gezegen dışı turizm işinde yer alıyor. Richard Branson’dan Virgin Galactic ve Jeff Bezos’un Blue Origin gibi diğer uzay şirketleri de uçuşlarda ödeme yapan müşterileri almayı planlıyor. Sadece dakikalar süren bu yolculuklar bu yıl başlayabilir. Axiom’un ilk müşterileri arasında Ohio, Dayton’dan bir emlak ve teknoloji girişimcisi olan Larry Connor, Kanadalı finansçı Mark Pathy ve İsrail’in ilk astronotu ve 2003’te Columbia uzay mekiği kazasında hayatını kaybeden Ilan Ramon’un yakın arkadaşı olan İsrailli işadamı Eytan Stibbe bulunuyor. Suffredini, bu ilk ödeme yapan müşterilerin her birinin yörüngede bilimsel araştırma yapmayı planladığını belirtti.

Öncü turistler topluluğu

Eski bir uzay istasyonu sakini ve uzay yürüyüşü lideri olan Lopez-Alegria, grubu öncüler topluluğu olarak adlandırdı. Geçen yıl potansiyel mürettebat üyesi NASA’nın üst düzey yetkilileri uzay istasyonunda bir film çekmekle ilgilendiğini onaylarken Tom Cruise’dan bahsedildi. Ancak Cruise’un bir sonraki Axiom uçuşunu yakalayıp yakalayamayacağı konusunda bir açıklama yapılmadı. Suffredini yorum yapmayı reddetti. Suffredini’ye göre özel astronotların her biri tıbbi testlerden geçmek zorunda kaldı ve 15 haftalık eğitim alacak. 70 yaşındaki Connor, 1998’de 77 yaşında John Glenn’in mekik uçuşundan sonra uzayda uçan en yaşlı ikinci kişi olacak. Ayrıca kapsül pilot olarak Lopez-Alegria’ya bağlı olarak görev yapacak. Axiom, uzay istasyonuna yılda iki özel uçuş planlıyor. Ayrıca, 2024’ten itibaren istasyona kendi kalıcı bölmelerini kurmak için çalışıyor. Bu bölüm, NASA ve uluslararası ortaklar tarafından istasyon terk edildikten olduktan sonra istasyondan ayrılacak ve kendi özel karakolu haline gelecek.

ETİKETLER: NASA
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.