islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,4565
EURO
34,7891
ALTIN
2.428,15
BIST
10.082,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

Hamaney: sandık boykotu çağrılarını dinlemeyin

İran’ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, İranlıları, çok sayıda önde gelen aday adayının seçimlere girmesinin engellenmesi kararının ardından gelecek ay yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini boykot çağrılarına uymamaya çağırdı.

Hamaney: sandık boykotu çağrılarını dinlemeyin
Mirat Haber Ajansı

İran’ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, İranlıları, çok sayıda önde gelen aday adayının seçimlere girmesinin engellenmesi kararının ardından gelecek ay yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerini boykot çağrılarına uymamaya çağırdı. Hamaney, Perşembe günü video konferans aracılığıyla milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada, oy kullanmanın yararsız olduğunu söyleyenlere, aldırış etmeyin, dedi. İranlıları 18 Haziran seçimlerine “katılmaya” çağırdı. Seçimler bir günde yapılsa da etkisi birkaç yıl sürüyor. Sürgündeki muhalefet üyeleri, ülkedeki insanları oy kullanmaktan kaçınmaya çağıran sosyal medya kampanyaları yürütüyorlar.

Hamaney’in yorumları, mutlak lider tarafından denetlenen 12 üyeli bir inceleme organı olan Muhafızlar Konseyi’nin 592 adayın yedisini onaylamasından iki gün sonra geldi ve bunların hiçbiri önemli reformist veya pragmatist bilinen kişilerden değildi. 

Two Main Contenders for Iranian President Register Candidacy for Election |  Voice of America - English

İran siyasi yelpazesinde iki ana blok var: daha liberal tarafta olan reformistler ve ülke siyasetinin muhafazakarları olan ilkeciler. Grupların bölünmesi o kadar basit olmasa da, analistler her blokta, büyük meseleler hakkında çeşitli görüşler bulunduğuna işaret ediyorlar. İran’ın yönetici seçkinleri, genellikle Batı ile daha iyi uluslararası ilişkiler hedefleyen pragmatik bir hizip ile reformlara karşı temkinli olan muhafazakarlar arasında bölünmüş durumda. Eski meclis başkanı Ali Laricani ve mevcut reformcu Birinci Başkan Yardımcısı İshak Cihangiri gibi en önemli pragmatistlerin ve reformistlerin diskalifiye edilmesinin, geniş çapta en iyi aday olarak görülen muhafazakar Reisî’nin konumunu daha da güçlendireceğine inanılıyor. Reisi, 2017 seçimlerinde 23,5 milyon oy alan görevdeki reformist Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin ardından 15,8 milyon oyla ikinci olmuştu. İran’ın devlet televizyonu tarafından bu ay yapılan bir anket de dahil olmak üzere kamuoyu yoklamaları, oylara katılımın yüzde 30 gibi bir oranda, önceki seçimlerden önemli ölçüde daha az olabileceğini öne sürdü. Seçim kampanyası, televizyondan yayınlanacak üç tartışmaya katılacak adaylarla 16 Haziran’a kadar sürecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.