islami haberdini haberortadoğu haberleriislam coğrafyası
DOLAR
32,3740
EURO
34,9623
ALTIN
2.325,52
BIST
9.065,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

AB Doğalgaz İçin Bakü’ye Başvurdu

AB Doğalgaz İçin Bakü’ye Başvurdu

Rusya’nın, AB ile yaşadığı her gerginlikte doğalgazı stratejik baskı unsuru olarak kullanmayı gelenek haline getirmesi birliği alternatiflere yöneltiyor. Kaynak çeşitliliği çabalarını arttıran Brüksel’in tedarik için yeni hedefi Azerbaycan. Doğalgaz rezervlerinde normalden hızlı düşüş yaşayan Avrupa Birliği (AB), Azerbaycan’ı acil durum planlamasında önemli unsurlardan biri olarak görüyor. AB’nin hedefi, Azerbaycan’dan Türkiye üzerinden Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) aracılığıyla Avrupa’ya gönderilen doğalgazın mümkün olduğu kadar artırılması.

AZERBAYCAN’DA TOPLANTI

Ukrayna krizinde diplomasinin başarısız olması ihtimalini dikkate alan ve Rusya’nın doğalgaz akışını daha da kısmasından endişe eden AB, dayanıklılığını artırmak için aralarında ABD, Katar ve Azerbaycan’ın olduğu ortaklarla daha yakın çalışmayı planlıyor. Bu konuda Avrupalı müttefiklerine tam destek veren ABD ve doğalgaz akışının aksaması halinde LNG tedarikini artırma konusunda AB’yle çalışmaya hazır olduğu mesajı veren Katar’ın yanı sıra Azerbaycan da işbirliğine hazır. Konu geçen cuma günü Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de sekizincisi düzenlenen, bakanlar düzeyindeki Güney Gaz Koridoru (SGC) toplantısı bağlamında da gündeme geldi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le de bir araya gelen AB Komisyonu’nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Kadri Simson, hedeflerinin Azerbaycan’dan Avrupa’ya yönelik doğalgaz ihracatının artırılması olduğunu söyledi. Bu çerçevede Trans Adriyatik Boru Hattı’ndan (TAP) yıllık 10 milyar metreküp (bcm) doğalgaz geçişi hedefleniyor. Azerbaycan, geçen yıl 8.5 milyar metreküpü Türkiye’ye; gerisi İtalya, Yunanistan, Bulgaristan ve Gürcistan’a olmak üzere toplam 19 bcm doğalgaz ihraç etti. TAP aracılığıyla taşınan doğalgaz oranı ise 6.8 milyar metreküpü İtalya üzerinden olmak üzere toplamda 8.1 bcm oldu. TAP yetkilileri yıllık kapasitesinin 20 bcm seviyesine yükseltilebileceği görüşünde. Kapasite artırımı olması halinde Azeri doğalgazından yararlanan ülke sayısının da artırılması planlanıyor.

Aliyev Avrupa enerji pazarlarının 2022’de SGC aracılığıyla daha fazla Azeri gazının aktığını göreceğini ifade etti. Simson ile Azerbaycan Enerji Bakanı Perviz Şahbazov’un toplantı sonrası yayımladıkları ortak bildiride AB ile Azerbaycan arasındaki stratejik enerji ortaklığı bir kez daha teyit edildi. Acil durumlarda Azerbaycan doğalgazı önemli olsa da hacim açısından Rus doğalgazıyla kıyaslanabilecek düzeyde değil. Rusya, Avrupa doğalgaz ihtiyacının yüzde 40’ından fazlasını karşılıyor. Resmi verilere göre Azerbaycan’ın doğalgaz rezervleri 2.6 trilyon bcm düzeyinde.

ARAYIŞ HIZLA DEVAM EDİYOR 

Rus doğalgazındaki azalma karşısında zorda kalan AB’ye yardımcı olmak için LNG rezervlerini seferber eden ABD, başka ülkelerin de destek olmasını sağlama amaçlı çabalarını sürdürüyor. LNG’sinin yüzde 70’ini Avrupa’ya yönlendiren ABD, Katar’ın ardından Uzakdoğu ülkelerini de devreye sokma çabasında.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.