AB sınır otoritesinden, üye ülkelerin mültecilere yönelik tutumuna inceleme

Mirat Haber Ajansı

Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı (Frontex), Brüksel tarafından çok endişe verici olarak nitelendirilen göçmen istismarı iddialarıyla karşı karşıya kaldı. Frontex’in başındaki Fransız Fabrice Leggeri, hem göçmenleri durdurmak için kullanılan yöntemler hem de Frontex harcamalarındaki düzensizlikler nedeniyle birbirini izleyen suçlamalara konu oldu. Son raporlara göre Frontex, AB’nin bağımsız yolsuzluk izleme örgütü olan Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Ofisi (OLAF) tarafından soruşturuluyor. Avrupa Parlamentosu üyeleri ve aktivistler Leggeri’yi operasyonlar nedeniyle istifa etmeye çağırdı, ancak o bunu reddetti ve ajansının insan kaçakçılığına karşı mücadelenin anahtarı olduğunda ısrar etti. Baskı, medya ve haklar kuruluşlarının, Hırvatistan, Macaristan ve Yunanistan gibi AB ülkelerindeki ulusal mevkidaşların yanı sıra göçmenleri geri zorlayarak ve hatta onları taciz ederek, döverek ve soyarak çok sayıda Frontex sınır görevlisi vakasını belgelemesinden sonra geldi. Özellikle, mülteci ve sığınmacı akışını durdurmak amacıyla Türkiye’den Yunan sularına giden göçmenlerin yasadışı geri itilmesi iddiaları var.

Avrupa’da mültecilere zulüm bitmiyor

Frontex ve Yunan sahil güvenlik devriye botlarının eylemleri nedeniyle düzinelerce göçmen ve mültecinin boğulduğuna inanılıyor. Bu, Frontex’in Hungry’deki operasyonunu askıya almasından sadece haftalar sonra gerçekleşti. Bu, Frontex’in Aralık ayında bir Avrupa Adalet Divanı kararını ihlal ederek göçmenleri Sırbistan’a geri itmeye devam ettiğinin keşfedilmesinin bir sonucuydu.

Ankara ile AB arasında bir anlaşma akışı azaltana kadar, 2015 ve 2016 yıllarında yüz binlerce göçmen ve mülteci Yunanistan’ı Türkiye üzerinden Avrupa’ya giriş noktası olarak kullandı. Türkiye, çoğu komşusu Suriye’den olmak üzere üç milyondan fazla mülteci ve göçmene ev sahipliği yaparken, onbinlerce kişi sığınma başvurularının işleme konması için Yunanistan’da bekliyor. Geri itmeler, uluslararası mülteci koruma anlaşmalarına aykırı kabul edilir. Geri göndermeme ilkesine göre, insanlar ırkları, dinleri, tabiiyetleri veya sosyal veya siyasi bir gruba üye olmaları nedeniyle can ve güvenliklerinin tehlikede olabileceği bir ülkeye gönderilmemeli veya iade edilmemeli. Frontex, Türkiye ile Yunanistan arasında deniz sınırlarıyla ilgili bir anlaşmazlık nedeniyle Doğu Ege’deki çalışmalarının karmaşıklaştığını söyledi. Yunan ve Türk sahil güvenlik gemileri, iki ülkeyi ayıran nispeten dar su şeridinde rutin olarak duruşlara ve tehditlere karışıyor.

Recent Posts

  • Ekonomi

BÜYÜK BORÇLAR BIRAKMIŞ BELEDİYELER İNCELENMELİDİR

BÜYÜK BORÇLAR BIRAKMIŞ BELEDİYELER İNCELENMELİDİR AK Parti’nin iktidara geldiği ilk dönemlerde adil ve üretken bir…

15 saat ago
  • Gündem

BEDAVA İNCİL TEHLİKESİ

Bedava İncil Tehlikesi 18 Nisan 2024 tarihinde sitemizde yayınlanan haberimizde, Devlet-i Aliyye Ocakları Bilecik İl…

16 saat ago
  • Gündem

Gazzeli Çocuklar Savaşın Gölgesinde Eğitim Mücadelesi Veriyor

Gazzeli Çocuklar Savaşın Gölgesinde Eğitim Mücadelesi Veriyor Gazze'deki Filistinli Çocuklar Savaşın Gölgesinde Eğitim Mücadelesi Veriyor…

17 saat ago
  • Gündem

Ata Tohumlarıyla Yetiştirilen 350 Bin Sebze Fidesi Dağıtıldı

Ata Tohumlarıyla Yetiştirilen 350 Bin Sebze Fidesi Dağıtıldı. Zonguldak'ın Karadeniz Ereğli ilçesinde, belediyenin başlattığı ata…

18 saat ago
  • Gündem

DUADAN KORKAN KEMALİST NİKAH MEMURU

Duadan Korkan Kemalist Nikah Memuru "Duadan korkulur mu?" demeyin. Kemalist kafalar ve jakoben laiklik ile…

19 saat ago
  • Gündem

İsrail Ordusu, Gazze’nin Refah Bölgesine Kara Saldırısı Başlattı

İsrail Ordusu, Gazze’nin Refah Bölgesine Kara Saldırısı Başlattı İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde gerginliği artıran bir…

20 saat ago